Σκέφθηκαν αλλαγή του εκλογικού νόμου. Τι άλλο έχει σειρά;

Σκέφθηκαν αλλαγή του εκλογικού νόμου. Τι άλλο έχει σειρά;
Μέγαρο Μαξίμου Eurokinissi

Προβληματίζει το σκεπτικό με το οποίο το Μέγαρο Μαξίμου αναζητεί τρόπους να διασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία

«Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Θα γίνουν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο». Αυτό δήλωσε την προηγούμενη Δευτέρα ο Γιάννης Οικονόμου. Διαψεύδοντας έτσι την φημολογία ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αλλάξει -δυο φορές κατά την διάρκεια της θητείας της- τον εκλογικό νόμο. Αυτό που δεν διευκρίνισε όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι αν η κυβέρνηση σκέφθηκε να πάρει μια τέτοια πρωτοβουλία.

Αν κρίνει κανείς από την αρθρογραφία που εντοπίζεται σε πολλά Μέσα Ενημέρωσης, ιδίως φιλικά διακείμενα προς την κυβέρνηση, αυτό συνέβη. Καταγράφεται, μάλιστα, μία ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία υπέρ μιας τέτοιας θεσμικής κίνησης. Αυτή βασίζεται στην αναγκαιότητα του να προκύπτουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις από τις εκλογές ώς ένα είδος θεσμικής προίκας για το πολιτικό σύστημα.

Ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό για την επίτευξή της πρέπει να πέσει στο 35% ή ακόμη χαμηλότερα. Προτείνεται δηλαδή να δίνεται «μπόνους» 50 βουλευτικών εδρών η ακόμη και παραπάνω, σε σχηματισμούς που απηχούν λίγο παραπάνω από το 1/3 των ψηφοφόρων.

Θυμίζουμε ότι με το ισχύον σύστημα κλιμακωτού «μπόνους», που ψηφίστηκε από την σημερινή κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2020, οι 50 έδρες αποδίδονται στο πρώτο κόμμα μόνον εάν ξεπεράσει το 40%. Ενώ το απαιτούμενο ποσοστό για την κυβερνητική αυτοδυναμία κινείται γύρω από το 38%. Με το σύστημα αυτό θα γίνουν οι μεθεπόμενες εκλογές, μια και στις ακριβώς επόμενες θα ισχύσει το σύστημα της απλής αναλογικής με πλαφόν 3%, που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2016.

Από αυτή την υπόθεση προκύπτουν δυο ξεκάθαρα συμπεράσματα. Το πρώτο είναι πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο. Αντιλαμβάνεται πως όποτε και αν προκηρύξει εκλογές δεν μπορεί να φθάσει στο «μαγικό ποσοστό» της αυτοδυναμίας, ακόμη και αν είναι πρώτο κόμμα. Ακόμη και η φιλοκυβερνητική αρθρογραφία «βλέπει» ποσοστά λίγο πάνω από το 30% και μία σαφή τάση πτώσης της πολιτικής επιρροής του κυβερνώντος κόμματος.

Την παραδοχή αυτή έκανε άλλωστε και ο βουλευτής της Ν.Δ Γιάννης Λοβέρδος χθες στην Βουλή. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «αν δείτε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, θα διαπιστώσετε ότι δίνουν μήνυμα στην Κυβέρνηση. Όντως υπάρχει δυσαρέσκεια προς την Κυβέρνηση, κάτι που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας».

Το δεύτερο (και πιο ανησυχητικό) συμπέρασμα είναι πως η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους να ανατρέψει αυτή την συνθήκη. Όχι όμως μόνον με πολιτικούς όρους, δηλαδή με αλλαγές στην πολιτική της κατεύθυνση. Αλλά ενσωματώνοντας στον προβληματισμό της θεσμικές παρεμβάσεις.

Έτσι λοιπόν φαίνεται να σπαταλιέται αρκετή «φαιά ουσία». Όχι όμως για την υιοθέτηση μέτρων που θα ανακουφίσουν από την επέλαση της ακρίβειας ή θα αντιστρέψουν την αρνητική εικόνα των 100 νεκρών την ημέρα από την πανδημία. Στο επίκεντρο του προβληματισμού βρίσκεται το πώς θα διαμορφωθούν συνθήκες που θα διασφαλίσουν την παραμονή στην εξουσία της σημερινής ηγετικής ομάδας της Ν.Δ.

Πρόκειται για μία αντίληψη που – αντικειμενικά – μπορεί να οδηγήσει σε περίεργες καταστάσεις, πιθανά και λύσεις στα όρια των συνταγματικών δυνατοτήτων. Σε κάθε περίπτωση διαφαίνεται πως η διέξοδος που αναζητείται δεν προϋποθέτει κατ’ ανάγκη την συναίνεση της πλειοψηφίας των πολιτών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα