Θα μας τρελάνουν οι Πορτογάλοι: Εμβολιασμένοι με …απλή αναλογική!

Θα μας τρελάνουν οι Πορτογάλοι: Εμβολιασμένοι με …απλή αναλογική!
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αντόνιο Κόστα. Ο δεύτερος είναι 6 χρόνια στην εξουσία με απλη αναλογική. Ο πρώτος με το πλειοψηφικό είναι ερώτημα αν θα βγάλει την χρονιά χωρίες πρόωρη προσφυγή στην κάλπη. Στις επιδόσεις εμβολιασμού ας μην το συζητάμε καλύτερα... Eurokinissi

Μάλλον σύγχυση έχουν δημιουργήσει στο μυαλό της ελληνικής κυβέρνησης τα όσα συμβαίνουν σε μια χώρα τόσο όμοια με την Ελλάδα.

Χώρα των αντιφάσεων αυτή η Πορτογαλία. Έτσι μοιάζει στα μάτια των κυβερνητικών στελεχών. Όπως και στα μάτια πολλών (όπως διαπιστώνει κανείς) διαδικτυακών αρθρογράφων που εμπνέονται από τον λόγο τους,.

Έχουν μπερδευτεί σχετικά με το τι πρέπει να λένε γι αυτή την χώρα. Από την μία έχει πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμού για τον Covid 19. Πράγμα που η κυβέρνηση μας πολύ θα ήθελε να συμβαίνει και στην Ελλάδα. Κυρίως για να λειτουργήσει η οικονομία (αν ήταν για την υγεία μας θα προσλάμβαναν και κανέναν μόνιμο γιατρό στο ΕΣΥ).

Στην Πορτογαλία το ποσοστό εμβολιασμού είναι 86%, οι θάνατοι 0,03 ανά 100.000 κατοίκους, τα καθημερινά κρούσματα μεταξύ 700 και 800ων ημερησίως. Καμία σχέση δηλαδή με εμάς εδώ, που πάμε στα 5.500 κρούσματα την ημέρα με ποσοστό εμβολιασμού μόλις 59% και χάλια ποσοστά στις «κόκκινες» ηλικίες. Πώς λοιπόν ο κάθε υπουργός που βγαίνει στα κανάλια να μην χρησιμοποιήσει το παράδειγμά της;

Αφήστε που πρόκειται για μια χώρα με πολλές ομοιότητες με την Ελλάδα. Θαλασσινή και μεσογειακή χώρα, με τον ίδιο πάνω- κάτω πληθυσμό, με υψηλή μετανάστευση και διασπορά, κοινές συνήθειες κι έθιμα. Με πολύ ισχυρό θρησκευτικό συναίσθημα επίσης. Να φανταστείτε σε έρευνα που έγινε ανάμεσα σε 148 κράτη το 2008 σχετικά με το πόσο σημαντική είναι η θρησκεία η Ελλάδα κατετάγη στην 51η θέση με 71% θετικές απαντήσεις και η Πορτογαλία στις 52η με 72% θετικές απαντήσεις.

Επίσης η Πορτογαλία βρίσκεται στην ίδια περίπου οικονομική κατάσταση. Με ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα μισθών στις χώρες του ευρωπαϊκού πυρήνα, όπως ακριβώς και η Ελλάδα. Είναι βεβαίως γνωστό ότι οι δύο χώρες «πέρασαν» μνημόνια την ίδια περίοδο.

Για να μην συνυπολογίσουμε ότι οι Πορτογάλοι χάσανε το 2004 στον τελικό του Ευρωπαϊκού. Συνδέονται έτσι με την μεγαλύτερη ποδοσφαιρική χαρά που έχει ζήσει ο τόπος.

Όταν ερχόμαστε όμως στα …πολιτικά, φαίνεται πως τα χαλάνε (στους κυβερνώντες) οι φίλοι και σύμμαχοι Πορτογάλοι. Όχι μόνο γιατί έχουν κυβέρνηση με κόμματα του κέντρου και της αριστεράς, αλλά κυρίως γιατί επιμένουν να έχουν ως εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική.

Σύμφωνα με το αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου λοιπόν, η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα καταρρέει. Επειδή το ΚΚ-Πορτογαλίας και το Αριστερό Μπλοκ που στήριζαν την κυβέρνηση – μειοψηφίας, «α-λα κάρτ», δεν ψηφίζουν τον προϋπολογισμό του 2022. Έτσι για την ιστορία, να πούμε ότι τα δύο κόμματα απορρίπτουν τον προϋπολογισμό γιατί δεν έδινε επαρκείς αυξήσεις στους μισθούς.

Το συμπέρασμα που βγάζει η δική μας κυβέρνηση είναι ένα κι αδιαπραγμάτευτο: Όλα αυτά συμβαίνουν στην Πορτογαλία επειδή υπάρχει απλή αναλογική. Αυτό το καταραμένο πράγμα που ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αποκάλεσε, το 2019, «βόμβα που άφησε ο Τσίπρας». Αντιθέτως – λένε- θα μπορούσαν να έχουν ένα ωραίο σύστημα σαν το πλειοψηφικό. Αυτό που επιτρέπει σε κόμματα με 39,8% στις εκλογές (καλή ώρα) να έχουν πλειοψηφία 157 βουλευτών (και τον Μπογδάνο) στη Βουλή. Έτσι θα ήταν μία χαρά οι άνθρωποι, με την κυβέρνηση τους σταθερή σαν βράχο.

Αυτός είναι ο σχολιασμός που γίνεται από την ελληνική κυβέρνηση για την πορτογαλική κυβέρνηση. Μόνο που όλως παραδόξως ο Αντόνιο Κόστα βρίσκεται στην εξουσία 6 χρόνια, έστω και με δυσκολίες ή εσωτερικές κόντρες. Από το 2015 και έχουμε 2021. Ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μάλλον απίθανο να βγάλει την χρονιά χωρίς να καταφύγει σε πρόωρες κάλπες. Δείγμα ότι οι κυβερνήσεις που προκύπτουν με απλή αναλογική έχουν τον δικό τους τρόπο να μακροημερεύουν. Δίχως να βασίζονται στην (ελεγχόμενη έστω) νόθευση της βούλησης των ψηφοφόρων.

Ας βοηθήσουμε όμως λίγο αυτούς που μας κυβερνούν. Όχι μόνον κριτική. Ας αναρωτηθούμε για λογαριασμό της κυβέρνησης, μήπως ο μαζικός εμβολιασμός των Πορτογάλων σχετίζεται (και) με την απλή αναλογική; Βλέπετε ένα εκλογικό σύστημα που δεν δημιουργεί ψηφοφόρους δύο ταχυτήτων (αυτούς που θα ψηφίσουν το πρώτο κόμμα και η ψήφος τους μετράει για 1,5 και αυτούς που θα ψηφίσουν τα υπόλοιπα και η ψήφος τους μετράει για 0,75) δείχνει πως η πολιτεία κάπως σέβεται την γνώμη και την προσωπικότητα του πολίτη. Ιδίως όταν δεν περνάνε ομοσχέδια με τα οποία διαφωνούν οι περισσότεροι, ούτε οι υπουργοί εκφράζουν απόψεις του είδους «μη σώσουν να εμβολιαστούν».

Μήπως – λέμε μήπως – αυτό δημιουργεί μια σχέση περισσότερης εμπιστοσύνης και σίγουρα την υποδομή περισσότερης πειθούς; Μήπως αυτό βοηθά τους διστακτικούς για να εμβολιαστούν να πάρουν την απόφαση να το κάνουν; Vamos pensar sobre isso που λένε και στην Λισαβόνα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα