Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Έγκλημα χωρίς δικαιοσύνη

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Έγκλημα χωρίς δικαιοσύνη
Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) Eurokinissi

Ο Κορκονέας είναι ένας από τους πολύ λίγους αστυνομικούς πού μπήκε τελικά φυλακή, όμως ελαφρυντικό και η πρόωρη αποφυλάκισή του ενισχύουν την πεποίθηση ότι η ατιμωρησία είναι ο κανόνας.

Η απόφαση του Εφετείου Λαμίας που επιβεβαίωσε το ελαφρυντικό στον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα δεν προσβάλλει μόνο τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, όπως με σπαρακτικό τρόπο δήλωσε τη μητέρα του. Προσβάλλει κάθε πολίτη που συγκλονίστηκε από την αποτρόπαια δολοφονία του δεκαπεντάχρονου μαθητή το 2008.

Επιείκεια α λα καρτ

Στην περίπτωση του Κορκονέα έχει εξαντληθεί κάθε έννοια επιείκειας από την πλευρά της Δικαιοσύνης. Σε μια περίοδο που είναι πολύ συχνές οι διαμαρτυρίες των συνηγόρων για τις υπέρμετρα αυστηρές οι ποινές των δικαστηρίων, στον Κορκονέα αναγνωρίζεται το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε 13 χρόνια. Δηλαδή για την εν ψυχρώ αφαίρεση της ζωής ενός δεκαπεντάχρονου, ο Κορκονέας έκατσε στη φυλακή περίπου 11 χρόνια.

Ενδεχομένως, αν ζούσαμε σε μια άλλη κοινωνία και σε μια άλλη εποχή αυτή η ποινή να ήταν υπεραρκετή.

Σε αυτήν την κοινωνία και σε αυτήν την εποχή όμως πολύ σπάνια αντιμετωπίζεται καταδικασμένος για ανθρωποκτονία με τόση επιείκεια.

Σε αυτήν την κοινωνία και σε αυτήν την εποχή δεν μπορεί να εξαντλείται η επιείκεια της Δικαιοσύνης σε έναν εκπαιδευμένο αστυνομικό που σκοτώνει στα καλά του καθουμένου ένα παιδί.

Η επίδειξη επιείκειας αλά καρτ δεν είναι έκφραση ποινικού ανθρωπισμού. Αποτελεί μια από τις πιο τρανταχτές αποδείξεις της απονομής δικαιοσύνης με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Προκαλεί, δε, θυμηδία ότι όσοι είχαν κάνει προεκλογική σημαία την αντίθεσή τους στην επιείκεια του νέου Ποινικού Κώδικα και με κάθε ευκαιρία φωνασκούν για την αυστηροποίηση των ποινών, δεν έχουν βρει να πουν μια κουβέντα για το ελαφρυντικό στον Κορκονέα. Η σιωπή αυτή αναδεικνύει την υποκρισία της δημαγωγίας για την καταστολή.

Η ατιμωρησία

Η αλήθεια είναι ότι στη χώρα μας η αστυνομική αυθαιρεσία σπανίως τιμωρείται -αν όχι ποτέ. Τις περισσότερες φορές η εκάστοτε κυβέρνηση αρνείται τα πάντα. Αν πάλι οι αποδείξεις είναι αδιάψευστες, οι αρμόδιοι δηλώνουν ότι «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο», προχωράνε οι σχετικές ΕΔΕ ή δικαστικές διώξεις, και όταν έχει περάσει ο καιρός και ο θόρυβος έχει καταλαγιάσει, ανακοινώνονται τα πορίσματα που ως επί το πλείστον απαλλάσσουν τους κατηγορουμένους. Η διαρκής ατιμωρησία τροφοδοτεί την κουλτούρα της αυθαιρεσίας.

Κατά τη Διεθνή Αμνηστία, το φαινόμενο της αστυνομικής αυθαιρεσίας «δεν είναι περιστασιακό, δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, όπως συνήθως λέγεται. Πρόκειται για ενδημικό και συστημικό φαινόμενο, το οποίο δεν έχει αντιμετωπιστεί από διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις».

Ο Κορκονέας είναι ένας από τους πολύ λίγους αστυνομικούς πού μπήκε τελικά φυλακή -προφανώς μέσα στο κλίμα του Δεκέμβρη του 2008. Το ελαφρυντικό όμως και η πρόωρη αποφυλάκισή του ενισχύουν την πεποίθηση ότι η ατιμωρησία είναι ο κανόνας, ο οποίος μόνο υπό ορισμένες έκτακτες συνθήκες μπορεί να έχει εξαιρέσεις.

Για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα