Κρίμα κ. Σακελλαροπούλου…

Κρίμα κ. Σακελλαροπούλου…
Κατερίνα Σακελλαροπούλου Eurokinissi

Η μέχρι στιγμής θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας είναι εξόχως προβληματική.

Η απογοήτευση που προκαλεί η Κατερίνα Σακελλαροπούλου με την πολιτεία της ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ανάλογη με τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της. Οι πολίτες περίμεναν από την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο να δώσει έναν άλλο αέρα σε ένα θεσμό που έμοιαζε γερασμένος και απομακρυσμένος από τις ανησυχίες τους. Περίμεναν επίσης μια Πρόεδρο που να διαφυλάττει ως κόρη οφθαλμού την κομματική αμεροληψία του κορυφαίου πολιτειακού θεσμού της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η προσγείωση στην πραγματικότητα

Φευ! Η προσγείωση στην πραγματικότητα ήταν ανώμαλη. Η κ. Σακελλαροπούλου ως Πρόεδρος διέψευσε όλες τις προσδοκίες. Για την ακρίβεια, η πολιτεία της αποτελεί αρνητική έκπληξη. Αν ήταν μόνο η προφανής πολιτική απειρία που οδηγεί συχνά σε άστοχους χειρισμούς, το πρόβλημα δεν θα ήταν μεγάλο. Από ένα πολίτη που δεν έχει περάσει από το καμίνι της μαχόμενης πολιτικής, δεν μπορείς να ζητάς ούτε διεισδυτική ματιά στη συγκυρία ούτε διορατικότητα σε ό,τι αφορά τις συνέπειες των κινήσεών του..

Άλλο όμως η η ατζαμοσύνη και άλλο να συμπεριφέρεται η Πρόεδρος ως υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Άλλο η απειρία και άλλο να υιοθετεί η Πρόεδρος τη μια πλευρά (και μάλιστα την πιο συντηρητική) στο δημόσιο διάλογο. Άλλο η αδυναμία ανανέωσης κι ενίσχυσης του κύρους του θεσμού και άλλο η Πρόεδρος να καθίσταται μέρος της κρίσης πολιτικής εκπροσώπησης.

Η ομιλία

Αν και ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι η δεξίωση για την αποκατάσταση Δημοκρατίας πρέπει να αντικατασταθεί με άλλου τύπου εκδήλωση μνήμης, πρέπει να πιστωθεί στην κ. Σακελλαροπούλου ότι άνοιξε το κατάλογο των προσκεκλημένων σε εκπροσώπους κοινωνικών ομάδων, πέρα από τους γνωστούς “επωνυμους”.

Ωστόσο, η ομιλία που εκφώνησε χτες η Πρόεδρος ανέδειξε τα προβλήματα της μέχρι τώρα πολιτείας της. Μεταξύ άλλων, η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε: «Ο λαϊκισμός ριζώνει στις αντιφάσεις και τις ανισότητες, αμφισβητώντας ανοικτά τις βασικές αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Υπονομεύει τη διάκριση των εξουσιών και την ισορροπία του πολιτεύματος. Τα θεσμικά αντίβαρα, όμως, είναι θεμέλια του Κράτους Δικαίου και δεν υποτάσσονται στις πλειοψηφίες και τους εφήμερους συσχετισμούς. Η δικαιοσύνη δεν απονέμεται με βάση το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους.»

Γενικά είναι ορθό το οτι οι δικαστικές αποφάσεις λαμβάνονται με βάση τη νομοθεσία και όχι το νεφελώδες περί δικαίου αισθήματος. Στη συγκεκριμένη συγκυρία όμως με αυτή τη φράση η κ. Σακελλαροπούλου τοποθετείται απέναντι σε όλον αυτόν τον κόσμο που εξοργίστηκε με την προκλητική αποφυλάκιση του καταδικασμένου για δυό βιασμούς ανηλίκων, Δημήτρη Λιγνάδη.

Για την Πρόεδρο, το πρόβλημα δεν είναι η μη απονομή δικαιοσύνης, αλλά οι διαμαρτυρίες για την αδικία. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα αν σκεφτούμε ότι η κ. Σακελλαροπούλου ενώ υπερασπίζεται εμμέσως την απόφαση για τον Λιγνάδη, έχει μείνει εκκωφαντικά σιωπηρή για όλες τις περιπτώσεις κρατικής αυθαιρεσίας σε βάρος πολιτών.

Ο λαϊκισμός

Αλλά και η κομματικά χρωματισμένη αναφορά στον “λαϊκισμό” είναι εξόχως προβληματική όταν ακούγεται από μια Πρόεδρο της Δημοκρατίας η οποία (θεωρητικά πάντα) πρέπει κάθε στιγμή να αποδεικνύει την κομματική αμεροληψία της. Είναι άραγε ο “λαϊκισμός” το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας; Μπορούμε να τον περιγράψουμε ως απειλή για τη δημοκρατία με τον ίδιο τρόπο που θα τον κάναμε για το φασισμό; Τη διάκριση των εξουσιών την απειλεί περισσότερο ο “λαϊκισμός” ή η υπερσυγκέντρωση πλούτου και η συνεπαγόμενη διαπλοκή οικονομικής και πολιτικής εξουσίας;

Αυτά είναι ερωτήματα ανοιχτά στο δημόσιο διάλογο. Κάθε πολίτης και κάθε φορέας τοποθετούνται αναλόγως των ιδεολογικών και πολιτικών αντιλήψεων. Η Πρόεδρος της Δημοκρατία δεν μπορεί όμως να εκφωνεί μια ομιλία που θα μπορούσε κάλλιστα να έχει γραφεί από κάποιον λογογράφο του πρωθυπουργού (με αριστερό ενδεχομενως παρελθόν) προορισμένη για τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη. Πρόκειται για υπέρβαση των θεσμικών ορίων η οποία εγείρει μείζον πολιτικό ζήτημα.

Στο παρελθόν έχουμε δει πολιτικούς της συντηρητικής παράταξης οι οποίοι φάνηκαν εξαιρετικά προσεκτικοί ως Πρόεδροι για να μην κατηγορηθούν για κομματική μεροληψία. Δυστυχώς η κ. Σακελλαροπούλου δεν ακολουθεί το παράδειγμά τους. Κρίμα…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα