Ο Τσίπρας επέστρεψε αλλά αυτό δεν αρκεί

Ο Τσίπρας επέστρεψε αλλά αυτό δεν αρκεί
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας Menelaos Myrillas / SOOC

Ο Γιάννης Αλμπάνης γράφει για το πώς κατάφερε ο Αλέξης Τσίπρας να ανταπεξέλθει στις δύσκολες πολιτικές συνθήκες αναλύοντας τις τελευταίες του κινήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει βρεθεί πολλές φορές στην πολιτική πορεία του με την πλάτη στον τοίχο. Σε όλες τις περιπτώσεις αν δεν βγήκε νικητής, τουλάχιστον κατάφερε να επιβιώσει πολιτικά. Αυτήν την ικανότητα να αντεπεξέρχεται σε δύσκολες συνθήκες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την απέδειξε εκ νέου με τις τελευταίες κινήσεις του.

Βαριά ατμόσφαιρα

Τις προηγούμενες μέρες η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στη ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, η εικόνα εσωκομματικού εμφυλίου στον ΣΥΡΙΖΑ και η συνεχιζόμενη δημοσκοπική υστέρηση του κόμματος, έκαναν πολύ βαριά ατμόσφαιρα στην Κουμουνδούρου. Τα πράγματα γίνονταν ακόμα χειρότερα από τη συντονισμένη επιχείρηση των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ που επιδιώκουν μέσω «βολικών» δημοσκοπήσεων, να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι ο «πιο αποδεκτός από τον Μητσοτάκη» Ανδρουλάκης διεκδικεί τα πρωτεία στην Κεντροαριστερά.

Το αίτημα για τις εκλογές

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας κατάφερε με δύο κινήσεις να αντιστρέψει εν μέρει το κλίμα. Πρώτον, διέγραψε τον Παναγιώτη Κουρουμπλή μετά τις αναφορές του βουλευτή περί κυβερνητικών δολοφόνων. Η διαγραφή, από τη μια μεριά, αναχαίτισε την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να αντεπιτεθεί επικοινωνιακά μετά τις αποκαλύψεις για την έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα. Από την άλλη, έβαλε (προσωρινό;) τέλος στις εκτός ορίων τοποθετήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερον, με το αίτημα για διενέργεια πρόωρων εκλογών στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων, συσπείρωσε το κόμμα του, έδειξε αυτοπεποίθηση και κέρδισε τις εντυπώσεις απέναντι στον πρωθυπουργό, όπως συμβαίνει άλλωστε κάθε φορά που η αντιπολίτευση ζητάει εκλογές και η κυβέρνηση τις αρνείται.

Το σκάνδαλο

Βεβαίως, κ. Τσίπρας δεν θα μπορούσε να περάσει στην αντεπίθεση αν δεν είχε υπάρξει το σκάνδαλο της έκθεσης Τσιόδρα-Λύτρα. Ένα σκάνδαλο που αναδεικνύει την αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας και υπονομεύει την προσωπική αξιοπιστία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην πολιτική πάντοτε τα λάθη του ενός συνιστούν τις ευκαιρίες του άλλου. Η έκθεση Τσιόδρα υπήρξε η αφορμή για να τεθεί το αίτημα των εκλογών και μπορεί να αποτελέσει την πρώτη ύλη για το αντι-Μητσοτάκη μέτωπο. Ένα μέτωπο που μπορεί να στηθεί στη βάση ότι αν είχε ενισχυθεί το ΕΣΥ ενδεχομένως θα είχε σωθεί το 38% των ασθενών, όπως υποστήριξε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του στο STAR στη Μάρα Ζαχαρέα. Κυρίως όμως μπορεί να οικοδομηθεί πάνω στον ισχυρισμό ότι «ο Μητσοτάκης είπε ψέματα για την έκθεση».

Δεν αρκεί

Ο Τσίπρας επέστρεψε λοιπόν. Μόνο που η «επιστροφή» του δεν αρκεί. Γιατί η δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε και από την οποία δεν έχει εξέλθει ακόμα, δεν έχει μόνο εξωγενείς αιτίες. Οφείλεται επίσης σε λάθη και παραλείψεις του ίδιου του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Δυόμισι χρόνια τώρα η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει βρει το βηματισμό της. Δεν έχει ακόμα στείλει σαφές μήνυμα στην κοινωνία ότι έχει διορθώσει τα λάθη της παρελθόντος και δεν έχει πείσει για την προγραμματική πρότασή της. Κατά συνέπεια, η αδιαμφισβήτητη ικανότητα του κ. Τσίπρα να τα βγάζει πέρα στα δύσκολα, μπορεί να διατηρήσει το ΣΥΡΙΖΑ ως βασικό πόλο του πολιτικού συστήματος, εντούτοις, δεν αρκεί από μόνη της για να κάνει το μεγάλο άλμα που θα τον φέρει στην κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα