Ένας “ήσυχος” Τούρκος στις Βρυξέλλες

Ένας “ήσυχος” Τούρκος στις Βρυξέλλες
Yves Herman, Pool via AP

Η παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, θύμιζε την πρακτική του "ήσυχου" Αμερικανού. Ηθικολόγος, ιδεαλιστής και έτοιμος να λύσει ειρηνικά κάθε διαφορά.

Όλοι σίγουρα θα θυμούνται τον «Ήσυχο Αμερικανό» του Γκράχαμ Γκρίν. Και αν δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο, ίσως να το θυμούνται από την μεταφορά του, στην μεγάλη οθόνη, με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Κέιν. Η υπόθεση αφορά την ιστορία ένός βρετανού δημοσιογράφου, του Φάουλερ, που ζει στη Σαϊγκόν, τη δεκαετία του 1950, με μια όμορφη βιετναμέζα και καλύπτει την επανάσταση των κατοίκων της χώρας κατά των Γάλλων.

Στη ζωή του Φάουλερ μπαίνει ένας νεαρός, «ήσυχος» Αμερικανός, ο Πάιλ, ο οποίος είναι πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Αποστολή του να υπονομεύσει τη κυριαρχία της Γαλλίας στο Βιετνάμ, ώστε η χώρα να μπει στην σφαίρα επιρροής της Ουάσιγκτον.

Αυτός ο ιδεολόγος, ηθικός και αδιαπραγμάτευτα εχθρός του κακού συνδέεται φιλικά με τον Φάουλερ, του αποσπά την όμορφη βιετναμέζα σύντροφό του, της δηλώνει ότι σκοπεύει να την παντρευτεί για να τη σώσει από τη διαφθορά. Αποκορύφωμα στην υπόθεση η προβοκάτσια που αποφασίζει να οργανώσει ο -κατά τα άλλα- «ήσυχος» Αμερικανός, κάνοντας μια βομβιστική επίθεση στην κέντρο της Σαϊγκόν με πολλά θύματα, ανάμεσά τους και παιδιά.

Η εμφάνιση του Τούρκου Προέδρου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ μόνο συνειρμούς γεννά με το έργου Γκράχαμ Γκρίν… Στη βελγική πρωτεύουσα ο Ερντογάν εμφανίστηκε σαν την τουρκική εκδοχή του «ήσυχου αμερικανού».

Ηθικολόγος, ιδεαλιστής, αδιαπραγμάτευτα εχθρός του κακού και φανατικός οπαδός του διεθνούς δικαίου. Μοναδικός του στόχος να λύσει τις διαφορές του με τους γείτονές του. Βέβαια, σαν άλλος «κ. Πάιλ», προσπαθεί να αρπάξει την «ερωμένη Ευρώπη» από την «αγκαλιά» της Ελλάδος και της Κύπρου, για τη σώσει από τη «διαφθορά» των Ελλήνων.

Οι ελληνοτουρκικές διαφορές δεν αφορούν την Ευρώπη. Τα σύνορα της Ελλάδος και της Κύπρου δεν είναι ΚΑΙ ευρωπαϊκά. Και όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο Τούρκος Πρόεδρος η Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι υπό την ομηρία Ελλάδος και Κύπρου» και «πρέπει να γλιτώσει από τις πιέσεις τους».

Και όπως ο «κ. Πάιλ», ο πραγματικός σκοπός του κ. Ερντογάν είναι άλλος…

Ησυχο (;) καλοκαίρι στο Αιγαίο, κόλαση στην Κύπρο! Στη θέση της προβοκάτσιας του Πάιλ, (της βομβιστικής επίθεσης στη Σαϊγκόν) οι προβοκάτσιες που ετοιμάζει στην Κύπρο, οι οποίες δεν ξέρουμε, ακόμα, τη μορφή που θα έχουν!

Την μετατροπή των Βαρωσίων σε ένα… «Αττίλα Λας Βέγκας», νέες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ ή ακόμα χειρότερα μία γεώτρηση, ή ενίσχυση των τουρκικών δυνάμεων στα Κατεχόμενα με την δημιουργία βάσης (η αρχή έγινε με την στάθμευση των τουρκικών drones);

Δεν ξέρω αν ο κ. Ερντογάν έχει διαβάσει ή έχει δεί την ταινία (αν και δυσκολεύομαι να φανταστώ τον Μάικλ Κέιν μεταγλωτισμένο στα τουρκικά) πάντως σε κάθε περίπτωση μάλλον δεν θα ξέρει, αλλά ούτε κάποιος θα του το έχει πει φαντάζομαι, πόσο προφητικό ήταν το έργο του Γκράχαμ Γκρίν για την αμερικανική εμπλοκή στο Βιετνάμ.

Η πληγή στο σώμα της αμερικανικής κοινωνίας είναι ακόμα ανοιχτή. Και αν η αμερικανική κοινωνία -μετά από τόσα χρόνια- μπορεί (;) να το διαχειρίζεται, δεν είμαι καθόλου σίγουρος, αν η τουρκική κοινωνία θα μπορεί να ανταποκριθεί εξ’ ίσου.

Μια λύση θα ήταν ο κ. Ερντογάν να γίνει πράγματι ένας ήσυχος Τούρκος (όχι μόνο στις Βρυξέλλες) και όχι μια τουρκική εκδοχή του κ. Πάιλ..!

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version