Οι προκλήσεις του Ερντογάν και τα τσουρέκια του Ιμάμογλου

Οι προκλήσεις του Ερντογάν και τα τσουρέκια του Ιμάμογλου
Συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου Eurokinissi

Ο Γιάννης Μιχελάκης γράφει για την επίσκεψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης στην Αθήνα, την σημασία της και τις θέσεις του Εκρέμ Ιμάμογλου στα ελληνοτουρκικά

Η επίσκεψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης στην Αθήνα και η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, έγινε την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το διπλωματικό θρίλερ, που προκάλεσε ο Ερντογάν, με αφορμή το ενδεχόμενο να γίνει συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Νέα Υόρκη.

Ας μην ξεγελιόμαστε… Η κίνηση του Τούρκου Προέδρου να ανακοινώσει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την ώρα που η Άγκυρα έχει προχωρήσει τα τελευταία 24ωρα σ’ ένα κρεσέντο προκλήσεων στο Αιγαίο, με αποκορύφωμα την παρενόχληση του, υπό σημαία Μάλτας, γαλλικού ερευνητού σκάφους ανατολικά της Κρήτης, γίνεται καθαρά για λόγους επικοινωνιακούς.

Να εμφανιστεί ο θύτης ώστε θύμα! Δηλαδή, ότι για την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο την ευθύνη έχουν οι Έλληνες, που αρνούνται να κάνουν διάλογο με την Τουρκία! Σε απλά ελληνικά, να πάρουμε εμείς τον… “μουτζούρη”!

Ποιος τους πιστεύει; Δεν ξέρω ποιος μπορεί να τους πιστεύει, αλλά αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, ένας Ολλανδός ναύαρχος, έκανε τον “Πόντιο Πιλάτο”..!

Πάντως, μπορεί να μην ξέρουμε ακόμα αν θα γίνει η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, η συνάντηση όμως του Έλληνα πρωθυπουργού με τον βασικό αντίπαλο του Τούρκου προέδρου, του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, έγινε και έχει τη σημασία του.

Να μην ξεχνάμε, ότι ο Ιμάμογλου είναι ο πρώτος Τούρκος πολιτικός, που στις δημοσκοπήσεις τουλάχιστον, φαίνεται, ότι μπορεί να νικήσει τον μέχρι σήμερα “ανίκητο” Ερντογάν, (βέβαια μέχρι το 2023, που είναι να γίνουν οι Προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, πολλά μπορεί να γίνουν και με την προϋπόθεση, βέβαια, αν χάσει ο Ερντογάν να υπάρξει ομαλή αλλαγή στην εξουσία).

Και έχει μεν -σημειολογικά- τη σημασία της η συνάντηση αυτή, καθώς ο Ιμάμογλου έχει φτιάξει ένα προφίλ μετριοπαθούς Ευρωπαίου πολιτικού, αντίθετο στην σκληρή φονταμενταλιστική εικόνα του Ερντογάν που άγεται και φέρεται από τον ισλαμοφασίστα συνεταίρο του, τον Μπαχτσελί.

Πόσο όμως μετριοπαθής είναι στην πραγματικότητα ο Ιμάμογλου; Και τουλάχιστον, πόσο μετριοπαθής θα είναι σε σχέση με την Ελλάδα, ο δήμαρχος της Πόλης, αν τελικά διαδεχθεί τον Ερντογάν στην εξουσία;

Για να μην έχουμε, πιθανόν, φρούδες ελπίδες, ότι αν αλλάξει ο ένοικος στο προεδρικό παλάτι της Τουρκίας, θα αλλάξει και η πολιτική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, θα επισημάνω κάποια γεγονότα ως “τροφή” για προβληματισμό:

Ο Ιμάμογλου έχει καταδικάσει έντονα την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ αναφέροντας, σε ανάρτησή του στο twitter, ότι ήταν “ένα σοβαρό λάθος” από την πλευρά του Μπάιντεν και ότι απορρίπτει “τέτοιες κινήσεις ενοχοποίησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας”. Φαντάζομαι, ότι ανάλογα θα αντιδρούσε και στην ενδεχόμενη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης.

Ο Ιμάμογλου στηρίζεται από το κόμμα των κεμαλιστών, που ο αρχηγός του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρολγου, ζητά από την τουρκική κυβέρνηση να ανακαταλάβει τα 18 νησιά, που κατέχει παράνομα η Ελλάδα. Δεν θυμάμαι δήλωση του κ. Ιμάμογλου που να θεωρεί αδιανόητη και παράνομη την θέση αυτή του κόμματος του.

Ο κ. Ιμάμογλου επίσης δεν έχει πάρει θέση για την προκλητική ύπαρξη του τουρκικού casus belli σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της και στο Αιγαίο στα 12 μίλια.

Τέλος, καλή η χειρονομία του κ. Ιμάμογλου να στείλει τσουρέκια και αυγά στον κ. Βαρθολομαίο, το Πάσχα, αλλά στο μήνυμά του αναφέρεται στον “Πατριάρχη των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης” αρνούμενος προφανώς να δεχθεί ότι την Οικουμενικότητα του Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης.

Με τις παραπάνω αναφορές δεν θέλω να ακυρώσω την οποιαδήποτε προσπάθεια να λυθούν τα προβλήματα με τους γείτονές μας. Το αντίθετο!

Επειδή όμως, ως λαός, ενίοτε, είμαστε υπερβολικοί και λειτουργούμε συναισθηματικά, κάνουμε το λάθος να ταυτίζουμε τις καλές προθέσεις κάποιου πολιτικού, με τα ευρύτερα συμφέροντα της χώρας του. Λάθος! Και το έχουμε πληρώσει πολλές φορές…

Τα πράγματα με τον κ. Ιμάμογλου πρέπει να τα δούμε με βάση τα ψυχρά συμφέροντα της κάθε χώρας και όχι με συναισθηματικές “κορώνες”.

Και το ερώτημα είναι απλό:

Ο κ. Ιμάμογλου ταυτίζεται ή όχι με τις προκλητικές θέσεις του κόμματος του και με τον αρχηγό του, τον κ. Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος συνήθως είναι πιο ακραία ανθέλληνας από τον κ. Ερντογάν, τον οποίο μάλιστα κατηγορεί, ότι είναι… υποχωρητικός με τους Έλληνες;

Είναι σημαντικό να ξέρουμε τι πιστεύει για τα θέματα αυτά ο άνθρωπος που φιλοδοξεί να γίνει ο επόμενος Πρόεδρος της Τουρκίας.

Γιατί τα προβλήματα Ελλάδας-Τουρκίας δεν θα λυθούν με τ’ αυγά και τα… τσουρέκια, που στέλνει ο κ. Ιμάμογλου στον Οικουμενικό Πατριάρχη το Πάσχα..!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα