Α, όλα κι όλα! Δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της η Ευρώπη…

Α, όλα κι όλα! Δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της η Ευρώπη…
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Shutterstock

Ο Γιάννης Τριάντης-με αφορμή το sofagate- γράφει για δικτάτορες και τους προστάτες τους, για τα καλά και συμφέροντα των ισχυρών και τις επιλεκτικές ευαισθησίες τους

Είναι πολύ ευαίσθητη η Ευρώπη. Ετσι και διαπιστώσει ότι θίγονται οι θεσμοί, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελεύθερη έκφραση και οι αρχές της Δημοκρατίας, εξανίσταται, καταγγέλλει και δρά.

Αντιδρά με το παραμικρό η Ευρώπη. Και δίνει μαθήματα δημοκρατικού ήθους στους δικτάτορες. Να, όπως τώρα με τον Ερντογάν…

Ξιφουλκεί εναντίον τους χωρίς να λογαριάζει το κόστος. Εχει αρχές η Ευρώπη. Αυτές πρυτανεύουν κι όχι τα οικονομικά συμφέροντα των χωρών της.

Μακριά από την Ευρώπη ο κοινωνικός δαρβινισμός-το δίκιο και η επιβίωση του ισχυροτέρου, δηλαδή. Πόσω μάλλον στην Σπενσεριανή εκδοχή του, που ανέδειξε την ευγονική και όπλισε την σκευή του ναζισμού.

Ο οποίος, ως γνωστόν, δεν γεννήθηκε ούτε ευδοκίμησε στην Ευρώπη. Κάπου εκεί, στην Αφρική, κι ακόμη παραπέρα είδαν το φώς τα απάνθρωπα.

Όπως άλλωστε και όλα τα υπόλοιπα απεχθή. Η αποικιοκρατία, η στυγνή εκμετάλλευση των φτωχών χωρών, το δουλεμπόριο, ο ιμπεριαλισμός-και συγγνώμη για την έκφραση.

Είπαμε. Εχει αρχές η Ευρώπη. Γι αυτό κι έκανε με τα κρεμμυδάκια τον Ερντογάν. Τον διέλυσε. Τον έκανε σκόνη. Για να μάθει αυτός ο δικτάτορας να φέρεται με σεβασμό στα πρόσωπα που εκπροσωπούν την Ευρώπη.

Και είναι βέβαιο ότι τον περιμένει σκληρή τιμωρία τον Ερντογάν, τον δικτάτορα, μετά την προκλητική συμπεριφορά του προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

…Υπάρχουν, τώρα, κάτι ανόητοι που λένε ότι οι Ευρωπαίοι τον έχουν στα ώπα ώπα τον Ερντογάν. Ότι δεν ενοχλείται η Ευρώπη που αλωνίζει στις θάλασσες η ημισέλινος απειλώντας θεούς και δαίμονες.

Που αυθαιρετεί ακονίζοντας το σπαθί του ο Τούρκος εναντίον αυτής της ενοχλητικής αλογόμυγας, της Ελλάδας παιδάκι μου, που όλο τον προκαλεί.

Πού έχει μπουκάρει σ΄ένα νησί-Κύπρο το λένε ή κάπως έτσι- και περηφανεύεται για τα στρατά του.

Που απαγορεύει την λειτουργία πολιτικών κομμάτων στη χώρα του και φυλακίζει πολιτικούς αντιπάλους και δημοσιογράφους.

Αυτά λένε οι ανόητοι. Και συνεχίζουν απτόητοι οι ανόητοι. Ότι τάχα του πουλάνε όπλα του Ερντογάν, πολλά όπλα, ότι τον δανείζουν αβέρτα, ότι έχουν πολλά αλισβερίσια τέλος πάντων, και γι΄αυτό του φέρονται με αβρότητα. Όπως επιβάλλουν άλλωστε οι αρχές και οι καλοί τρόποι της Ευρώπης.

Κι ότι τώρα με την πρόκληση του καναπέ, δηλαδή για ένα θέμα σοβαρό μεν αλλά που δεν είναι δα και το κορυφαίο, αφηνίασαν για να δείξουν ότι δεν ανέχονται ανορθογραφίες. Ότι έχουν πυγμή.

Εντάξει, δεν είπαν ότι όπου να΄ναι θα τιμωρηθεί αυστηρά ο αγροίκος, ο δικτάτορας, ο Ερντογάν. Αλλά μην αποκλείεις τίποτε όταν παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους οι αρχές, η ευαισθησία και το ήθος των Ευρωπαίων…

Ασε που μερικοί από αυτούς τους ανόητους λένε ότι η Ευρώπη μια χαρά ανέχεται του δικτάτορες. Όπως εκείνον εκεί τον αφέντη της Αιγύπτου. Που πήρε με τα όπλα την εξουσία, γράφοντας στις παλιές του αρβύλες το αποτέλεσμα των εκλογών.

Κι έχουν το θράσος αυτοί οι λιγόμυαλοι να υπενθυμίζουν ότι μπορεί να είναι απεχθής ο Ερντογάν και αποκρουστική η πολιτεία του, αλλά έχει εκλεγεί…

Ακόμη και τον Ντράγκι που τόλμησε να τα ψάλλει στον Τούρκο, ακόμη κι αυτόν, τον άμωμο τον Ιταλό τον έβαλαν στόχο οι ανόητοι.

Διότι-λέει- μπορεί να πέταξε την βαριά κουβέντα για τον Ερντογάν, αλλά είπε και το εξής. Ότι τέλος πάντων πρέπει να συνεργαζόμαστε με αυτούς-τους δικτάτορες, ντέ- για τα συμφέροντα της χώρας μας.

Σωστός ο Ντράγκι. Ρεαλιστής. Όπως όλοι οι Ευρωπαίοι. Με πρώτους τους φίλους μας τους Γερμανούς, που -για να μην το ξεχάσω- ενοχλήθηκαν τόσο πολύ από τον προσπάθεια του Ερντογάν να απαγορεύσει την λειτουργία του Κούρδικου HDP, ώστε έφτασαν να πουν κάτι τρομερό.

Μιλάμε για καταπέλτη εναντίον του Ερντογάν. Ακούστε το: «Η περίπτωση του HDP δημιουργεί σημαντικές αμφιβολίες για την τήρηση της αρχής της αναλογικότητας. Η απαγόρευση θα ήταν μόνο η τελευταία λύση σε μια δημοκρατία»(δήλωση από τον εκπρόσωπο του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών).

Είδατε; Τον έσφαξαν τον Ερντογάν οι Γερμανοί. Κι ας λένε ο,τι θέλουν οι ευήθεις. Ότι ακόμη κι όταν τους έβριζε ο Τούρκος-σε μια προεκλογική περίοδο-αυτοί δεν σταμάτησαν να πουλάνε τάνκς στην Τουρκία.

Τι να πείς; Δεν σκαμπάζουν από ρεαλισμό οι ανόητοι. Όπως κι εκείνος ο Ελληνας, ο Νίκος Καρούζος-ποιητής, λέει- που σκάρωσε έναν στίχο όλο χολή και φαρμάκι για την γή του Διαφωτισμού, των μεγάλων ιδεωδών και των δημοκρατικών κατακτήσεων:

«Ευρώπη, Ευρώπη δεν είσαι τίποτ΄άλλο, είσαι συνέχεια του Βαραββά»…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα