Ερντογάν: Τροπαιούχος στο Βίλνιους

Ερντογάν: Τροπαιούχος στο Βίλνιους
Γενς Στόλτενμπεργκ - Ταγίπ Ερντογάν Andrew Caballero-Reynolds/Pool via AP

Η Τουρκία συμπεριφέρεται πιά με όρους υπερδύναμης που συχνά αυτονομείται, υποχρεώνοντας την Δύση να ανταποκρίνεται στα αιτήματα και στις απαιτήσεις της. Η χώρα μας έχει κάθε λόγο να ανησυχεί.

Ο Ταγίπ Ερντογάν που τα πήρε ΟΛΑ στο Βίλνιους (παρακάτω αναλυτικά),πιστώνεται προσωπικά με ένα κατόρθωμα που σπανίζει: ενώ έχει στρέψει εσωτερικά τη χώρα του στον σκληρό ισλαμισμό, ενισχύοντας κοινωνικά την αντιδυτική στάση, δεν έχει αποπλεύσει από το λιμάνι της Δύσης.

Κατάφερε, δηλαδή, να υπάρχει αυτόνομη η Τουρκία στη διεθνή σκηνή με προκλητικές επιλογές, εξόχως αντιδυτικές (S400, επιθέσεις και ύβρεις εναντίον Ευρωπαίων και Αμερικανών κλπ) παρ΄ότι ανήκει απαρασάλευτα στο ΝΑΤΟ, το οποίο βρίσκεται απαρέγκλιτα στο πλευρό του.

Φάνηκε στο Βίλνιους: η Τουρκία δεν παζαρεύει. Προσέρχεται ισχυρή και μελετημένη στον στίβο του δούναι και λαβείν. Απαιτεί, εκβιάζει και στο τέλος κερδίζει.

Κι αν ενίοτε θέτει καθ΄υπερβολήν όρους ξέροντας ότι δεν θα γίνουν δεκτοί (π.χ. δέσμευση της Ευρώπης για ένταξη στην ΕΕ), δεν τη νοιάζει γιατί αυτό συνιστά κλασική τακτική όλων.

Η Τουρκία του Ερντογάν πολιτεύεται πιά με όρους υπερδύναμης αξιοποιώντας την γεωπολιτικά κομβική θέση της, την τεράστια αγορά της και την ισχυρή παραγωγική της βάση. Ξέρει ότι είναι απαραίτητη σε όλους και το εκμεταλλεύεται.

Οι εξελίξεις το επιβεβαιώνουν: Πολύτιμη για το ΝΑΤΟ, αναγκαία για την Δύση-με αναθέρμανση των οικονομικών συναλλαγών και την προοπτική ένταξης στην ΕΕ-, αλλά και διατήρηση καλών σχέσεων, αμοιβαίως επωφελών, με Ρωσία, Κίνα, Ιράν και Αραβικό κόσμο.

Πέραν αυτών, είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που ο Ερντογάν επιχωματώνει χάσματα με χώρες όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, εναντίον των οποίων κατά καιρούς έχει καταφερθεί με δριμύτητα.

Πολλοί μιλούσαν απαξιωτικά για την εν γένει συμπεριφορά του στην διεθνή κονίστρα-κλασικό παράδειγμα οι διακυμάνσεις των σχέσεων της Τουρκίας με τις δύο προαναφερθείσες χώρες- αλλά δεν διέκριναν την ικανότητα ελιγμών του Ερντογάν, δηλωτική ηγετικής στόφας και εντεινόμενης αυτοπεποίθησης λόγω του δυναμισμού και του ρόλου της χώρας του.

Οσο για τις οικονομικές περιδινίσεις και τις δυσκολίες των τελευταίων ετών, αυτές ήσαν προϊόν κυρίως εξωγενών παραγόντων λόγω της αντιδυτικής του στάσης, αλλά δεν αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση της τουρκικής οικονομίας.

Όταν μια χώρα διαθέτει πολύπτυχη παραγωγική βάση, όπως η Τουρκία, δύναται γρήγορα να ανακάμψει ποντάροντας στις εξαγωγές της αλλά και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων. Η προοπτική μετά το Βίλνιους οδηγεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα πήρε ΟΛΑ

Πρώτα πρώτα, ο Ερντογάν σμπαράλιασε την δημοκρατική εικόνα της Σουηδίας, όπως αυτή αποτυπώνεται στους θεσμούς της, στον πλουραλισμό και στην ελεύθερη έκφραση.

Κατ΄απαίτησιν της Τουρκία, η Στοκχόλμη δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει δραστικά ως τρομοκράτες τους Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες και τους Γκιουλενιστές. Ο εκβιασμός πέρασε. Και δόθηκε το πράσινο φώς για εισδοχή στο ΝΑΤΟ.

Δεύτερον, αίρεται το εμπάργκο πώλησης όπλων από την Σουηδία και τον Καναδά, κι έτσι ικανοποιείται άλλο ένα αίτημα της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, περνούν σε νέα δημιουργική φάση οι οικονομικές συναλλαγές, γεγονός που ευνοεί τις επενδύσεις κλπ.

Τρίτον, αναθερμαίνεται η σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως επιβεβαιώθηκε κατά την συνάντηση του Σάρλ Μισέλ, Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τον Ερντογάν. «Εξερευνήσαμε τις ευκαιρίες ώστε η συνεργασία μας να ξαναγίνει σημαντική και να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τις σχέσεις», δήλωσε μετά την συνάντηση ο Μισέλ.

Το φλέγον για την Τουρκία θέμα της βίζας είναι από τα πρώτα προς συζήτησιν. Χιλιάδες αιτήσεις Τούρκων για βίζα απορρίπτονται, καθώς κρίνονται «σχετικά ελλιπείς και δυνητικά δόλιες»(δήλωση αξιωματούχου της ΕΕ), γεγονός που έχει εξοργίσει τον Ερντογάν.

Υπο το φώς των νέων εξελίξεων, θα αναζητηθεί κάποια διευθέτηση ώστε αυτή να γίνει αποδεκτή εκατέρωθεν(π.χ. τρίμηνη παραμονή σε χώρες της Ενωσης με αυστηρούς όρους και συγκεκριμένες ποινές σε περίπτωση παραβίασης των χρονικών ορίων).

Πάντως θα έχει ενδιαφέρον , όταν επανεκκινήσουν οι ενταξιακές συζητήσεις, αν η ΕΕ θα θέσει ζητήματα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατίας εν γένει στην Τουρκία.

Τέταρτον, η γείτων παίρνει τα πολυπόθητα kit αναβάθμισης των F16. Για την πώληση είχε προϊδεάσει ο Μπάιντεν λίγο προτού αναχωρήσει για την Λιθουανία, μιλώντας για την ανάγκη να ενισχυθούν αμυντικά η Ελλάδα και η Τουρκία.

Το αν θα τεθούν όροι όπως ζητεί ο Μενέντες(να μην χρησιμοποιηθούν τα F16 εναντίον της Ελλάδος και της Κύπρου), θα φανεί. Όπως προς απόδειξιν είναι και το αν θα υπάρξει μηχανισμός που θα ελέγχει ενδεχόμενες παραβιάσεις των όρων εκ μέρους της Τουρκίας.

Πέμπτον και αρκούντως ενδιαφέρον: Η Ρωσία παρ΄ότι εξεμάνη για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εν τούτοις εξέφρασε την κατανόησή της για το «ναι» της Τουρκίας, λέγοντας δια στόματος Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι «Η Τουρκία έχει υποχρεώσεις έναντι του ΝΑΤΟ και δεν είχαμε αυταπάτες σχετικά με αυτό».

Εκτον (πριν από το Βίλνιους αυτό): Η Τουρκία είχε απαιτήσει από το ΝΑΤΟ να μην αναφέρεται με το όνομά της η Κυπριακή Δημοκρατία στους χάρτες του ΝΑΤΟ, αλλά να αναφέρονται απλώς οι συντεταγμένες της! Το απαίτησε και το κέρδισε. Με την Ελλάδα άφωνη…

…Κατόπιν όλων αυτών η χώρα μας έχει κάθε λόγο να ανησυχεί ότι θα πιεστεί από τις ΗΠΑ και την ΕΕ «να τα βρει με την Τουρκία». Θα επιμείνει η ελληνική κυβέρνηση ότι προς διευθέτησιν υπάρχει ένα και μόνο θέμα(υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ) ή θα συρθεί σε διαπραγμάτευση εφ΄όλης της ύλης που θέτει η Τουρκία;

Ας δούμε τι θα ειπωθεί κατά την σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν (Τετάρτη 12.7. 23)και τα ξαναλέμε.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα