Θα σας πάρουν με τις πέτρες

Θα σας πάρουν με τις πέτρες

Ο Γιάννης Τριάντης γράφει για την βαριά ήττα της κυβέρνησης και των φιλικών της Μέσων, με αφορμή το κυβερνητικό ναυάγιο στην Ικαρία.

Οι ναυαγοσώστες των μήντια ατύχησαν. Όσο κι αν προσπάθησαν να κρύψουν ή να υποβαθμίσουν το πρωθυπουργικό ναυάγιο στην Ικαρία, δεν τα κατάφεραν.

Oι πειστικές αποδείξεις (π.χ. το βίντεο του News247) για τον απαράδεκτο συνωστισμό και η πλημμυρίς των οργισμένων σχολίων υπενθύμισαν στους πρόθυμους των φιλοκυβερνητικών μήντια (τηλοψία, ιστολόγια κ.α.), πρώτον, ότι εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα, όπως και με την Πάρνηθα.

Και, δεύτερον, ότι το «παιχνίδι» έχει αλλάξει πίστα. Σήμερα παίζεται κυρίως στα social media παρά στο δικό τους τερέν. Η κυριαρχική παρουσία και η επιρροή τους στην κοινωνία απειλείται άμεσα. Όπως άλλωστε έχει συμβεί από χρόνια με τις εφημερίδες.

Οι οποίες δεν είχαν καταλάβει τίποτε. Ούτε τι σήμαινε η επιμονή τους στις ανεκδιήγητες προσφορές (από διαμερίσματα και αυτοκίνητα μέχρι κότερα) ούτε ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις από το εκδοτικό ομόθυμον και την καθεστωτική «κάθαρση» το ΄89, με πρόσχημα το υπαρκτό σκάνδαλο Κοσκωτά.

Όταν το κατάλαβαν ήταν αργά. Ο κόσμος είχε στραφεί στην ιδιωτική τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, γυρίζοντας τις πλάτες στην έντυπη ενημέρωση. Και λίγα χρόνια αργότερα ήρθε η χαριστική βολή από την ορμητική εισβολή του διαδικτύου.

Όμως το καλό το παλικάρι ξέρει πολλά μονοπάτια. Έτσι και οι «παραδοσιακοί εκδότες». Μπορεί οι εφημερίδες τους να είχαν πάρει την κάτω βόλτα, αλλά εκείνοι πρωτοστατούσαν και στην ηλεκτρονική ενημέρωση με δικά τους κανάλια. Ούτε γάτα ούτε ζημιά, επομένως.

Σήμερα έχει αλλάξει άρδην το τοπίο. Καταλύτης, όπως προείπαμε, τα σόσιαλ μήντια. Με χίλια τρωτά (ανωνυμία που ανάβει πράσινο στη χυδαιότητα, ατελώνιστη μεταφορά «ειδήσεων» κλπ), αλλά με ένα πυρηνικό όπλο. Την αδέσμευτη ενημερωτική και σχολιαστική παρεμβατικότητα.

Και με επί πλέον ένα χαρακτηριστικό. Την εξοικείωση με τα σόσιαλ μήντια ικανού μέρους ηλικιωμένων. Μια ματιά στα μικρά κοινωνικά σύνολα (οικογένεια, συγγενείς, φιλικοί και επαγγελματικοί μικρόκοσμοι) αυτό δείχνει. Ότι όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι δεν αρκούνται στην τηλεοπτική ενημέρωση αλλά διαπλέουν τον ωκεανό των social media.

Ας την κρύβουν, λοιπόν, την Ικαρία τα τηλεοπτικά δελτία. Ας λένε οι κυβερνητικοί προπαγανδιστές «σιγά το θέμα». Ας λειτουργούν με δύο μέτρα και δύο σταθμά κάνοντας τον Πολάκη πρώτο θέμα(γεύμα στην Κρήτη, «έφοδος» στη Σωτηρία), αλλά σιωπώντας προκλητικά για την Ικαρία και την Πάρνηθα.

Ο κόσμος βλέπει. Ο κόσμος που υποφέρει παντοειδώς και υπομένει με καρτερία αυστηρές συστάσεις, απαγορεύσεις και αλλοπρόσαλλες αποφάσεις, τα γράφει όλα αυτά στον σκληρό δίσκο του. Όλα. Και τις κυβερνητικές αντιφάσεις και την προκλητική συμπεριφορά των media.

Και κάποια στιγμή είναι πολύ πιθανό να τους πάρει ο κόσμος με τις πέτρες. Όλους. Κυβέρνηση και τηλοψία, site και ραδιόφωνα. Όπως έχει κάνει και στο παρελθόν. Πρόσφατο και απώτερο.

Καμία αυταπάτη, βέβαια. Οι ποικιλώνυμοι προπαγανδιστές θα συνεχίσουν απτόητοι το έργο τους, ακόμη κι αν διαπιστώσουν ότι συρρικνώνεται η επιρροή τους και ότι ο ρόλος τους δεν είναι πια σημαίνων. Είπαμε. Τα καλά τα παλικάρια ξέρουν κι άλλα μονοπάτια για να διασωθούν και να επιβιώσουν…

Όσο για την κυβέρνηση που δείχνει να τα ΄χει χαμένα, ειδικά τις τελευταίες μέρες, ας έχει υπόψιν το εξής:

Με την συμπεριφορά της δεν είναι σε θέση πια να υψώνει ηθικολογικά το δάκτυλο στους πολίτες και να μιλάει για την “προσωπική ευθύνη”. Η Πάρνηθα του πρωθυπουργού και η Ικαρία, της έχουν αφαιρέσει-ίσως οριστικά- αυτό το δικαίωμα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα