Τουρκία: Πακτωλός δισεκατομμυρίων από την Ευρώπη αντί για κυρώσεις- Υπερδύναμη μέχρι το 2050;

Τουρκία: Πακτωλός δισεκατομμυρίων από την Ευρώπη αντί για κυρώσεις- Υπερδύναμη μέχρι το 2050;
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Ο Γιάννης Τριάντης γράφει για το Νέο-Οθωμανισμό όραμα της Τουρκίας, αποτυπωμένο σε έναν χάρτη, και για την «επενδυτική πλατφόρμα» που συζητεί η Κομισιόν με την γείτονα.

Δυσάρεστα μαντάτα για τη χώρα μας. Το πρώτο: Ένα γνωστό αμερικάνικο think tank, το Stratfor, παρουσίασε χάρτη που δείχνει ότι η Τουρκία, μέχρι το 2050, θα έχει διευρύνει την σφαίρα επιρροής της σε πολλές περιοχές και χώρες-μεταξύ αυτών η Ελλάδα και η Κύπρος. Θα εξελιχθεί, δηλαδή, σε υπερδύναμη του 21 ου αιώνα.

Το δεύτερο: Η Κομισιόν έχει αρχίσει να συζητεί με την Τουρκία την γενναία χρηματοδότηση της γείτονος, όπως κάνει με την υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Με μια…μικρή διαφορά: οι συζητήσεις γίνονται παρά το γεγονός οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν παγώσει!

Κατά τα άλλα, στην Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου υποτίθεται ότι θα συζητηθεί εκ νέου το θέμα των κυρώσεων. Όμως ποιές… κυρώσεις; Ουσιαστικά τις έχει ακυρώσει ή έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών, για τις οποίες τόσο πάσχισε η Γερμανία.

Ευεξήγητη η στάση της: πέραν των παραδοσιακά καλών σχέσεων, η Γερμανία εξάγει πολεμικό υλικό στην Τουρκία. Γι αυτό και δεν έκανε δεκτό προ καιρού το αίτημα της χώρας μας να παγώσει η εξαγωγή των 6 υποβρυχίων, τα οποία συναρμολογούνται στην Τουρκία.

Τι κι αν εξέφρασε διακριτικά την πικρία του ο Μητσοτάκης; Τι κι αν η Σεβίμ Ντάγκντελεν του Αριστερού Κόμματος της Γερμανίας κατήγγειλε ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τα επιθετικά όπλα εναντίον της Ελλάδος και της Κύπρου;

Η Μέρκελ έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια τα διαβήματα και τις ενστάσεις. Στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προφανώς και απο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο…

Επενδυτική πλατφόρμα

Ας δούμε, όμως, τι συμβαίνει τη στιγμή αυτή με τις συζητήσεις Κομισιόν- Τουρκίας για την απλόχερη χρηματοδότηση της γείτονος. Παραθέτουμε απόσπασμα από το ενδιαφέρον, αποκλειστικό ρεπορτάζ του Σταύρου Λυγερού στο slpress: «Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, η Κομισιόν έχει ήδη αρχίσει σχετικές συνομιλίες με την κυβέρνηση Ερντογάν για την εν λόγω Επενδυτική Πλατφόρμα. Στην πλατφόρμα θα συμπεριλαμβάνονται δάνεια, επιχορηγήσεις και εγγυοδοτήσεις για συγχρηματοδότηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων την περίοδο 2021- 27.

Οι ευρωτουρκικές συνομιλίες έχουν προχωρήσει, ώστε να καθορισθεί το πλαίσιο συνεργασίας της Άγκυρας με ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, τόσο κοινοτικούς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όσο και εθνικούς, όπως η γερμανική KfW και η γαλλική AfD. Αυτό το πλαίσιο θα αφορά την επιλογή των επενδυτικών σχεδίων, τις προκαταρκτικές μελέτες και τη διαδικασία υλοποίησής τους.

Η γραμμή της Κομισιόν είναι να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές, σε μονάδες παραγωγής ενέργειας και να δοθούν εγγυήσεις στο τουρκικό τραπεζικό σύστημα για να χρηματοδοτήσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η επενδυτική πλατφόρμα για την Τουρκία αναμένεται να κινηθεί στο πλαίσιο που είχε κινηθεί η αντίστοιχη για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά θα είναι πολλαπλάσια σε μέγεθος. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι τα προς χρηματοδότηση επενδυτικά σχέδια θα συναποφασίζονται από την Άγκυρα, την Κομισιόν και τον εμπλεκόμενο χρηματοδοτικό φορέα».

Υπερδύναμη;

Όταν ο Αχμέτ Νταβούτογλου είχε προβάλει το αυτοκρατορικό όραμα της Τουρκίας, τον Νέο-Οθωμανισμό, λίγοι είχαν ανησυχήσει.

Ομως η αλαζονική αυτή ιδέα άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά με στρατιωτική παρουσία σε πολλές χώρες (βάσεις κλπ), απροκάλυπτες επεμβάσεις( Λιβύη, Καραμπάχ) και στα καθ΄ημάς με συγκεκριμένες απειλές και διεκδικήσεις.

Τότε όλοι κατάλαβαν ότι η Τουρκία το εννοεί: Ο Νέο- Οθωμανισμός δεν είναι απλώς όραμα, αλλά υλοποιήσιμη ιδέα.

Αυτό δείχνει και ο περιώνυμος χάρτης στον οποίο αναφερθήκαμε εισαγωγικώς. Μιά Τουρκία η οποία μέχρι το 2050 θα έχει διευρύνει την επιρροή της και θα ηγεμονεύσει σε ικανό μέρος της Βόρειας Αφρικής, στην Αραβική Χερσόνησο, στη Μέση Ανατολή(πλήν Ισραήλ), στον Καύκασο και στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας.

Ο χάρτης αυτός, που αποτυπώνει το όραμα του Τσαβούσογλου και ενστερνίζεται ο Ερντογάν, υπάρχει στο βιβλίο του Τζώρτζ Φρίντμαν «Τα επόμενα 100 χρόνια: Μια πρόβλεψη για τον 21 ο αιώνα».

Ο Φρίντμαν είναι η ψυχή του Stratfor, του γνωστού think tank, το οποίο-ειρήσθω εν παρόδω- το καλοκαίρι του 2020 είχε πεί ότι η Τουρκία θα διστάσει να επιτεθεί στην Ελλάδα.

Προσφάτως, ο χάρτης προβλήθηκε από το κρατικό κανάλι TRT 1 προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού στα σόσιαλ μίντια της γείτονος, αλλά και σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά της Ρωσίας (πάντως, όχι σε επίπεδο Πούτιν και Λαβρόφ, αλλά εκ μέρους αξιωματούχων του στρατού, σχολιαστών και σόσιαλ μίντια).

Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι ως και οι δεινώς ενοχληθέντες από τον χάρτη και τις επιδιώξεις της Τουρκίας, δεν παρέλειψαν να υπενθυμίσουν την εκτίμηση που τρέφει ο Πούτιν προς τον Ερντογάν, καθώς και τις άριστες οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Κι εμείς; Εμείς θα συνεχίσουμε να ομνύουμε στο όνομα της Ευρώπης, θα λειτουργούμε ηττοπαθώς και κατευναστικά έναντι της Τουρκίας και θα ακούμε από ποικιλώνυμους ευρωπαϊστές και…αντιεθνικιστές ότι τα περί Νέο- Οθωμανισμού είναι υπερβολές και μυθεύματα.

Αφεριμ, που λένε και οι Τούρκοι…

Υ.Γ. Ασχετο με τα ανωτέρω: Όταν ξέρεις ότι έρχεται βαρύς χιονιάς, το πρώτο που προσέχεις είναι να μην κλείσει η Εθνική Οδός. Ο κόσμος να χαλάσει την κρατάς ανοιχτή. Και πάντως  δεν αιφνιδιάζεις δίνοντας εντολή την τελευταία στιγμή να κλείσει ο κομβικός αυτός δρόμος… Αν αυτό είχε γίνει επι ΣΥΡΙΖΑ, τα σεσημασμένα ΜΜΕ θα χάλαγαν τον κόσμο. Οι καταγγελίες για ανικανότητα και οι απαξιωτικές αναφορές θα ήταν πιό πυκνές και από  την χιονόπτωση. Ενώ σήμερα…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα