Οι Βέλγοι εισαγγελείς δεν κλώθουν, το είδε ο κ. Ντογιάκος;

Οι Βέλγοι εισαγγελείς δεν κλώθουν, το είδε ο κ. Ντογιάκος;
Ισίδωρος Ντογιάκος ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

Στο σκάνδαλο Qatargate, ο Βέλγος εισαγγελέας ήταν μεθοδικός και αποτελεσματικός. Γιατί δεν έχει γίνει το ίδιο με την υπόθεση των υποκλοπών στην Ελλάδα;

Πριν από 20 μέρες ο βουλευτής Κώστας Τζαβάρας, σχολιάζοντας την υπόθεση των υποκλοπών, είπε: «Αντί οι εισαγγελείς να κάθονται και να κλώθουν, πρέπει να αναλάβουν δράση».

Η δήλωση ενόχλησε, ευλόγως, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, ο οποίος έσπευσε να απαντήσει στο βουλευτή, κάτι που δεν συνηθίζεται. Ο ανώτατος εισαγγελέας διαβεβαίωσε ότι «οι εισαγγελείς ούτε κάθονται ούτε κλώθουν», αλλά «διερευνούν σε βάθος και προς πάσα κατεύθυνση».

Μετά ήρθε το Qatargate με την ελληνική εμπλοκή, της Εύας Καϊλή. Και μοιραία άρχισαν οι συγκρίσεις. Και τα ερωτήματα δεν έχουν τέλος:

  1. Με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα, ο Βέλγος εισαγγελέας έφτασε ήδη σε αποτέλεσμα. Γιατί δεν έχει γίνει το ίδιο με την υπόθεση των υποκλοπών στην Ελλάδα;
  2. Ο Βέλγος εισαγγελέας περιφρούρησε την έρευνά του. Όταν μέσα ενημέρωσης την πήραν χαμπάρι, τα δέσμευσε να μη σπεύσουν να κάνουν δημοσιεύσεις πριν την «δέσουν». Μόλις έγινε αυτό, η αποκάλυψη έγινε, με πρωταγωνίστρια την εφημερίδα Le Soir. Ουδείς τόλμησε να μιλήσει για «μυθεύματα», όπως ο πρωθυπουργός και υπουργοί του στην Ελλάδα.
  3. Αλήθεια, τι κάνουν οι εισαγγελείς στην Ελλάδα; Μόλις προχτές ανακοινώθηκε ότι διέταξαν έρευνες σε ύποπτες εταιρείες. Η υπόθεση προκαλεί, το λιγότερο, μειδιάματα. H μήνυση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη για παρακολούθησή του με το Predator έγινε τον περασμένο Ιούνιο. Και η μηνυτήρια αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη στον Άρειο Πάγο κατατέθηκε τον Ιούλιο. Αλήθεια, τι περίμεναν οι εισαγγελείς να βρουν έξι μήνες μετά; Για τόσο κορόιδα έχουν τους υπεύθυνους των ύποπτων εταιρειών, ώστε να μην καταστρέψουν τα ενοχοποιητικά στοιχεία;
  4. Ο Βέλγος εισαγγελέας από την αρχή έψαχνε την ουσία του Qatargate. Και τη βρήκε. Με βαλίτσες γεμάτες ευρώ. Εδώ ο κ. Ντογιάκος από την αρχή έδειξε να νοιάζεται για μια τριτεύουσα πτυχή της υπόθεσης των υποκλοπών, δηλαδή για το πώς διέρρευσαν τα στοιχεία από απόρρητα έγγραφα. Αλήθεια, αυτό είναι το ζητούμενο στην υπόθεση; Ή ποιος και γιατί παρακολούθησε πολιτικούς και δημοσιογράφους;

Οι συγκρίσεις είναι καταλυτικές. Η βελγική εισαγγελία έδρασε επαγγελματικά, γρήγορα και αποτελεσματικά. Οι ύποπτοι έχουν εντοπιστεί και προφυλακιστεί. Δεν έχουμε δει κάτι ανάλογο στην Ελλάδα. Και κάποια στιγμή πρέπει να δοθούν εξηγήσεις. Για να διαψευσθεί η καταγγελία του βουλευτή Τζαβάρα ότι «οι εισαγγελείς κλώθουν». Ο κ. Ντογιάκος υποχρεούται να τη διαψεύσει όχι με ανακοινώσεις, αλλά εν τοις πράγμασι. Όπως έκανε ο Βέλγος ομόλογός του.

Ελπίζουμε ότι είναι κοντά η μέρα που θα δούμε κι εδώ υπόπτους να περνούν το κατώφλι των εισαγγελικών και ανακριτικών γραφείων και να ξεδιαλύνεται η δυσώδης υπόθεση των υποκλοπών. Ώστε να πειστούμε ότι, εκτός από τις Βρυξέλλες, «υπάρχουν δικαστές (και) στην Αθήνα»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα