Το γαλλικό μάθημα που δεν κατάλαβε ο Μητσοτάκης: Οι εκλογές δεν θα κριθούν στο gov.gr…

Το γαλλικό μάθημα που δεν κατάλαβε ο Μητσοτάκης: Οι εκλογές δεν θα κριθούν στο gov.gr…
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης eurokinissi

Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει πως το μεγάλο πρόβλημα του Έλληνα πολίτη, σήμερα, δεν είναι να πάρει ένα πιστοποιητικό ή να μεταβιβάσει ένα αυτοκίνητο χωρίς να πάει στη δημόσια υπηρεσία, αλλά το ότι όλο και περισσότεροι δεν μπορούν να πληρώσουν τον λογαριασμό του ρεύματος και να βγάλουν τον μήνα.

Όταν οι αρχηγοί μιλάνε σε κομματικά ακροατήρια, είναι φυσικό να ενθουσιάζονται. Από κάτω έχουν κοινό στο οποίο είτε λένε αυτό που θέλει να ακούσει είτε το ακούει χωρίς αντίλογο. Ετσι, ο αρχηγός λέει αυτό που θέλει και φεύγει ευχαριστημένος.

Αυτό έγινε χτες σε μια προσυνεδριακή συζήτηση της ΝΔ στο Χαλάνδρι Αττικής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε αυτά που είχε σχεδιάσει, τα κομματικά στελέχη και μέλη τα βρήκαν ωραία και καλά και, για να θυμηθούμε την κινηματογραφική ατάκα του Ντίνου Ηλιόπουλου, «ήταν μια ωραία ατμόσφαιρα».

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι η κυβέρνησή του διαχειρίστηκε όλες τις κρίσεις (απόπειρα εισβολής στον Εβρο, μεγάλες εντάσεις με την Τουρκία, υγειονομική περιπέτεια του κορονοϊού και παγκόσμια οικονομική κρίση, με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία) «με ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα».

Δεν ξέρω αν κάποιος από τους παριστάμενους κομματικούς σκέφθηκε από μέσα του «ε, όχι και όλες, κόψε κάτι, πρόεδρε…». Αλλά στην περιπέτεια του κορονοϊού δεν τα πήγαν και τόσο καλά. Κάθε άλλο. Η Ελλάδα είναι πλέον από τις χειρότερες χώρες στο δείκτη «θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους». Πώς, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζει σαν επιτυχία κάτι που είναι εμφανώς αποτυχημένο;

Αλλά μήπως υπάρχει κόκκος αλήθειας και στον πρωθυπουργικό ισχυρισμό ότι η κυβέρνησή του αντιμετώπισε με επιτυχία την οικονομική κρίση, που επήλθε με τον πόλεμο στην Ουκρανία; Ουδέν αναληθέστερον;

Πρώτον, διότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις στενάζουν υπό το βάρος των δυσθεώρητων λογαριασμών ρεύματος και αερίου, αλλά και πολλών ειδών καθημερινής χρήσης. Και, δεύτερον, διότι η κρίση συνεχίζεται και όλες οι προβλέψεις λένε ότι θα επιδεινωθεί η κατάσταση. Πού βρίσκεται, λοιπόν, η κυβερνητική επιτυχία;

Όμως, ο κ. Μητοτάκης δεν αρκέστηκε σ’ αυτούς τους, εμφανώς ανυπόστατους, ισχυρισμούς χωρίς αντίλογο. Θέλησε να εκμεταλλευθεί το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών, ισχυριζόμενος ότι η μάχη μεταξύ Μακρόν και Λεπέν είναι μια μάχη «μεταξύ προόδου και συντήρησης». Και το επεξέτεινε στην Ελλάδα, για να τονίσει ότι «αυτά που κάνουμε στο gov.gr είναι σωστά και προοδευτικά» και για να συμπεράνει ότι «έτσι διαμορφώνονται τα πολιτικά διλήμματα και στην Ελλάδα».

Στην προσπάθειά του να αποϊδελογικοποιήσει τις πολιτικές συγκρούσεις, ο κ. Μητσοτάκης κάνει λογικά άλματα και αυθαίρετες κατασκευές. Για παράδειγμα, αν ο Μακρόν είναι η προσωποποίηση της «προόδου», πως εξηγείται ότι το στρατόπεδο της «συντήρησης», στο οποίο, προφανώς, εντάσσει και την Λεπέν και τον Μελανσόν και κάθε άλλο κόμμα που εναντιώνεται στον Μακρόν, είναι σήμερα πλειοψηφικό στη Γαλλία; Τόσο ανίκανοι είναι οι Γάλλοι που δεν μπόρεσαν να δουν την «πρόοδο» επί Μακρόν και του έδωσαν μόλις 28%;

Ο δε άλλος ισχυρισμός του πρωθυπουργού, ότι το gov.gr αποτελεί την επιτομή της «προόδου», δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική. Βεβαίως, η αξιοποίηση της τεχνολογίας, για να γίνεται ευκολότερη η ζωή του πολίτη είναι θετικό γεγονός, αλίμονο. Όμως, αυτή η προσπάθεια, για να είμαστε δίκαιοι, είχε ξεκινήσει τουλάχιστον 12 χρόνια πριν από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και είναι καταγεγραμμένα σημαντικά επιτεύγματα. Αλλά αυτά, μολονότι προοδευτικά, δεν ήταν αρκετά για να «ισοσφαρίσουν» τα πολλά αρνητικά της τότε οικονομικής κρίσης.

Για να το πούμε όσο απλά γίνεται, το μεγάλο πρόβλημα του Ελληνα πολίτη σήμερα δεν είναι να παίρνει ένα πιστοποιητικό ή να μεταβιβάζει ένα ακίνητό του χωρίς να πηγαίνει στη δημόσια υπηρεσία. Καλό είναι κι αυτό αναμφισβήτητα, αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι όλο και περισσότεροι δεν μπορούν να πληρώσουν το λογαριασμό του ρεύματος και να βγάλουν το μήνα. Μεγάλο πρόβλημα είναι ο καλπασμός των ενοικίων, που έχει σαν αποτέλεσμα τα νέα παιδιά να μη μπορούν να φύγουν από το σπίτι των γονιών τους. Αλήθεια, πώς θα κάνουν οικογένειες, όταν ο βασικός μισθός πρέπει να ξοδευτεί όλος για το ενοίκιο; Ποια πολιτική στέγης έχει η σημερινή κυβέρνηση. Μήπως ξέρουν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του τι κάνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να ενισχύσουν τα νέα ζευγάρια να βρουν προσιτή κατοικία; Αποκλείεται να ξέρουν διότι είναι όλοι ιδιοκτήτες και δεν τους αγγίζουν τέτοια προβλήματα.

Επομένως, όταν ο πρωθυπουργός κάνει άστοχους παραλληλισμούς με «πρόοδο» και «συντήρηση», με αφορμή τις γαλλικές εκλογές, καλό είναι να έχει κατά νου ότι καλό είναι το gov.gr, αλλά για τον αμειβόμενο με χαμηλά, ακόμα και με μεσαία εισοδήματα, η «πρόοδος» που αντιπροσωπεύει δεν πληρώνει λογαριασμούς και σούπερ μάρκετ ούτε βρίσκει προσιτό σπίτι για ενοικίαση.

Επιμύθιον: καλό είναι το gov.gr, αλλά δεν κρίνει αυτό τις εκλογές…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα