Η Χάρις Αλεξίου είναι και στο “Reworks” η Χαρούλα όλων

Διαβάζεται σε 3'
Χάρις Αλεξίου
Χάρις Αλεξίου (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Η φαινομενικά μικρή αλλαγή στην ιστορική “Πανσέληνο” στο νέο άλμπουμ ‘Reworks’ της Χάρις Αλεξίου, απέδειξε για μια ακόμα φορά γιατί η διάσημη ερμηνεύτρια είναι η “Χαρούλα” όλων.

Από πολύ νωρίς το πρωί της Τετάρτης (22/11), φάνηκε ότι ένα από τα βασικά θέματα προς συζήτηση στα Social Media θα ήταν το νέο album της Χάρις Αλεξίου, με τον τίτλο «Reworks».

Ήδη, από την προηγούμενη ημέρα, οι τίτλοι για τη συνεργασία με τον ΛΕΞ είχαν κατακλύσει το διαδίκτυο.

Κι ενώ γενικά συνηθίζω να παίρνω τον χρόνο μου στα πράγματα και – για παράδειγμα – να μην ακούω έναν δίσκο ή να μην βλέπω μια ταινία με το που κυκλοφορούν, οι απανωτές κοινοποιήσεις του ντουέτου με τον ΛΕΞ, το «Φύγε», θα οδηγούσαν κάθε άνθρωπο με αγάπη στην καλή μουσική να πατήσει το play στο Spotify.

Ναι, η σύμπραξη με τον ΛΕΞ έχει κάτι και δικαιολογημένα γίνεται η όποια συζήτηση. Ένιωθα μια τρυφερότητα όσο το άκουγα και ακόμα και ο ΛΕΞ μού φάνηκε πιο «μαλακός» σε σχέση με ό,τι τον είχα συνηθίσει έως τώρα. Εξάλλου, πάντα έχει το ενδιαφέρον του να ακούς και να βλέπεις καλλιτέχνες να δοκιμάζουν διαφορετικούς δρόμους και τρόπους από την πεπατημένη τους.

Όμως, ίσως να μην είναι το «Φύγε» (το εν λόγω ντουέτο), η «μεγάλη στιγμή» ενός σπουδαίου δίσκου.

Πριν από το «Φύγε», στο νούμερο 7 του album, βρίσκεται η «Πανσέληνος», σε συνεργασία με την Kid Moxie. Δεν θα σταθoύμε στον ήχο, όχι φυσικά γιατί δεν το αξίζει αυτή η νέα προσέγγιση, αλλά γιατί εκεί συνέβη ένα αναπάντεχο twist στον στίχο που είναι συγκλονιστικό.

Το γνωστό «τα ζήτησα όλα απ’ τη ζωή μου, τα πλήρωσα με την ψυχή μου» έγινε «τα ζήτησα όλα απ’ τη ζωή μου, τα πλήρωσα με τη φωνή μου».

Διαβάζω πως σε κάποια live της η κορυφαία ερμηνεύτρια, τα τελευταία χρόνια, το τραγουδούσε με αυτή την εκδοχή. Και πάλι. Η Χάρις Αλεξίου επιλέγει να ηχογραφήσει στο στούντιο το τραγούδι, σχεδόν 30 χρόνια μετά την πρώτη φορά, με μια φαινομενικά μικρή αλλαγή, που όμως συνιστά μια γενναία παραδοχή εκ μέρους της κι ένα «μοίρασμα» που δεν μας όφειλε, αλλά το τόλμησε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ερμηνεύτρια μιλά δημόσια για τα ζητήματα με τη φωνή της, ναι. Όμως, από αυτό μέχρι να αλλάξει έναν χιλιοτραγουδισμένο στίχο, που είναι ούτως ή άλλως αρκετά «εσωτερικός» για να καταθέσει την αλήθεια της, την ψυχή της, υπάρχει μια απόσταση.

Μια απόσταση σεβαστή, που δεν ήταν «υποχρεωμένη» να διανύσει, αλλά το έκανε. Και το έκανε γιατί στις δεκαετίες της καριέρας της έτσι έχει πορευτεί η Χάρις Αλεξίου: με παρρησία, με ειλικρίνεια και σεβασμό απέναντι στο κοινό της, τους ανθρώπους της. Γι΄ αυτό κι έχει κερδίσει να τη λέμε με το μικρό της, να τη λέμε «Χαρούλα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα