Eurostat ή eurostop

Eurostat ή eurostop

Το Eurogroup οφείλει να δεχθεί τα στοιχεία της ίδιας της Ευρώπης για την ελληνική οικονομία και με βάση αυτά να κλείσει την αξιολόγηση, όχι τα στοιχεία του ΔΝΤ κατ εντολή του Βερολίνου

Στο Άμστερνταμ θα κριθεί απόψε η πορεία της διαπραγμάτευσης, έστω και εάν άπαντες ομολογούν ότι δεν αναμένεται σε αυτό το Eurogroup να κλείσει οριστικά η αξιολόγηση, αλλά να παραπεμφθεί το θέμα σε μία έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης πιθανότατα τη Μεγάλη Πέμπτη.

Ήδη ο άνθρωπος που κρατά στην πραγματικότητα στα χέρια του την Ευρωζώνη, δηλαδή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδειξε τις προθέσεις του και αυτές δεν είναι φυσικά καθόλου καλές.

Οι διαρροές προχθές αξιωματούχου της Ευρωζώνης περί νομοθέτησης επιπλέον εφεδρικών μέτρων, καθώς και το γεγονός ότι έσπευσε να προκαταλάβει πως τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν χθες, δεν έχουν σημασία για την αξιολόγηση, ήταν στην πραγματικότητα η φωνή του Βόλφγκανγκ.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ταυτίζεται συνεπώς σε πολλά με το ΔΝΤ. Το μόνο στο οποίο διαφωνούν είναι μία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Όμως δε συμφωνούν όλοι στην Ευρώπη με το Σόιμπλε. Ο κύριος παίκτης που βρίσκεται σε κόντρα με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών είναι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Από τις διαφωνίες μεταξύ των δανειστών βέβαια δεν κερδίσαμε πάντα στο παρελθόν, ούτε από τις παρεμβάσεις Γιούνκερ, αλλά εδώ δίνουμε μία μάχη για τα ελάχιστα χωρίς πολλούς ισχυρούς συμμάχους.

Η Γαλλία παραμένει άφωνη. Η Μεγάλη Βρετανία είναι απασχολημένη με τα δικά της προβλήματα, καθώς η ώρα του δημοψηφίσματος για το Brexit πλησιάζει. Συμμαχία του Νότου στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ και οι σοσιαλδημοκράτες ακόμη ψάχνουν πως να ξαναβρούν τους εαυτούς τους από τότε που χάθηκαν σε τρίτους δρόμους: Δεν έχουν καμία εναλλακτική φωνή να αντιτάξουν δυστυχώς.

Όμως είτε αρέσει στο Σόιμπλε, είτε όχι, τα στοιχεία της Eurostat στηρίζουν τις θέσεις της Ελλάδας. Μπορούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να αγνοήσουν τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και να δεχθούν την άποψη του ΔΝΤ, που τόσα λάθη έκανε στο παρελθόν; Ας ελπίσουμε ότι θα έχει απομείνει στο Eurogroup λίγη κοινή λογική.

Ειδικά με το προσφυγικό να παραμένει το πιο κρίσιμο πρόβλημα για την Ευρώπη, σύνορο της οποίας είναι η Ελλάδα και με το δημοψήφισμα για το Brexit να πλησιάζει.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα