Η αξία της διαπραγμάτευσης

Η αξία της διαπραγμάτευσης

Η αξία των συμφωνιών, αποδεικνύεται στην πράξη και την εφαρμογή και πίσω από κάθε κίνηση, συμβιβασμό ή συμφωνία, στόχος θα πρέπει να είναι η προστασία των ασθενέστερων

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Το Eurogroup της Μάλτας, που κατέληξε σε καταρχήν συμφωνία, μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, θύμιζε μετά από καιρό κανονική συζήτηση μεταξύ διαπραγματευτών. Ο λόγος είναι ότι όταν οι διαπραγματευτές σηκώθηκαν από το τραπέζι, κάτι είχαν χάσει και κάτι είχαν κερδίσει.

Γι’αυτό άλλωστε η συνεδρίαση, είχε συγκεκριμένο αποτέλεσμα και όχι κάποιες ευχές ή μια απλή παραπομπή των προβλημάτων για ένα επόμενο Eurogroup. Μεταξύ όσων ζητούσαν συμφωνία εδώ και τώρα και αυτών, που έβλεπαν “σκοτεινά σχέδια επιστροφής σε εθνικό νόμισμα”, υπάρχει και η διαπραγμάτευση, που θέλει χρόνο, ρίσκο και κυρίως σαφείς στόχους.

Τα μέτρα για το αφορολόγητο και τις συντάξεις είναι σκληρά. Αλλά ήταν και γνωστά, πηγαίνοντας προς το Eurogroup, όπως γνωστό είναι το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης μια χώρας που χρεοκόπησε πριν 7 χρόνια και προσπαθεί να ορθοποδήσει εντός ευρώ.

Το γεγονός ότι επικυρώθηκε η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου, ότι η Ελλάδα θα μπορεί αν πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους, να ενεργοποιεί αντισταθμιστικά, είναι πολύ σημαντικό. Το ότι επετεύχθη νίκη στα εργασιακά, επίσης.

Πανηγυρισμοί, για το αποτέλεσμα του Eurogroup δεν χωράνε. Γνωρίζουμε καλά ότι η αξία των συμφωνιών, αποδεικνύεται στην πράξη και την εφαρμογή. Η κυβέρνηση, ουσιαστικά πήρε την ευκαιρία με τα αντίμετρα, τα εργασιακά και τον χρόνο που κέρδισε, πρώτον να διατηρήσει το τρένο στις ράγες και δεύτερον να προετοιμαστεί για να ακυρώσει τις συνέπειες από τις μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο.

Διότι μέχρι να ξαναλειτουργήσει η οικονομία και να αντιμετωπιστεί η φτώχεια και η ανεργία, η προστασία των ασθενέστερων από τις επιπτώσεις των δύσκολων αποφάσεων, θα πρέπει να είναι ο στόχος, πίσω από κάθε κίνηση, κάθε συμβιβασμό και κάθε συμφωνία.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα