Ιστορίες διαπλοκής

Discussion and voting on amendment about TV broadcasting licenses number decision-making competence in Plenary. In Athens, on Jan. 29, 2016/             ,  29 , 2016
Discussion and voting on amendment about TV broadcasting licenses number decision-making competence in Plenary. In Athens, on Jan. 29, 2016/ , 29 , 2016 ALEXANDROS MICHAILIDIS / SOOC

Πίσω από τις συγκρούσεις, τις ενστάσεις και τις αλληλοκατηγορίες, το ερώτημα είναι σαφές. Πρέπει ή όχι να μπει μια τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο;

H διαπλοκή είχε την τιμητική της χθες στη Βουλή, με την τροπολογία για τον αριθμό και την δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών να υπερψηφίζεται.

Η σύγκρουση περιελάμβανε καταγγελίες, αλληλοκατηγορίες, ενστάσεις επίκληση του Συντάγματος, του ΕΣΡ, της Κομισιόν και μελετών για τον αριθμό των αδειών.

Ήταν η γνωστή εικόνα δηλαδή, που προκαλεί μια αίσθηση ότι για άλλη μια φορά η κατάσταση θα σέρνεται χωρίς να δοθεί λύση.

Αν η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι διάτρητη και κολλήσει στην πράξη, όπως προβλέπει η αντιπολίτευση, θα τη βαραίνει η ευθύνη για το ότι έδωσε πάσα στη διαπλοκή. Αν θέλει απλώς αλλαγή φρουράς στους διαπλεκόμενους, θα εκτεθεί.

Αν από την άλλη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μάλιστα όσα κυβέρνησαν στο παρελθόν, κατηγορούν χωρίς να προτείνουν και επικαλούνται την Ενημέρωση, τη Δημοκρατία ή την αγορά και το αόρατο χέρι της, ας απαντήσουν αν με αυτές τις επικλήσεις, εννοούν τα θαλασσοδάνεια, που ανταλλάχθηκαν με πολιτική στήριξη και τις “δουλειές”, που μοιράζονταν με πολιτικούς εκβιασμούς.

Εκτός βέβαια αν το “Ναι” της Βούλτεψη στην ερώτηση Παππά, “είστε ικανοποιημένοι από το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο;”, δεν ήταν μια παρόρμηση της στιγμής.

Το βέβαιο είναι ότι το καθεστώς ημιπαράνομης λειτουργίας δεν μπορεί να συνεχιστεί και να δηλητηριάζει τη δημόσια σφαίρα.  Η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου πρέπει να προχωρήσει. Όχι απλώς ως απόπειρα ελέγχου ή κλεισίματος των σημερινών καναλιών. Γι' αυτό το τελευταίο άλλωστε θα αρκούσε η εφαρμογή υπαρχόντων νόμων και ο έλεγχος της νομιμότητας της λειτουργίας και της εκπλήρωσης των οικονομικών τους υποχρεώσεων.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

SHARE:

24Media Network