Μαρινόπουλος, μια ελληνική ιστορία

Μαρινόπουλος, μια ελληνική ιστορία
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ.(EUROKINISSI-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ) Eurokinissi

Από τις εποχές της αλαζονείας και της παντοδυναμίας, στην πτώχευση. Το βασικό ερώτημα είναι ένα. Τι θα γίνει με τους χιλιάδες εργαζόμενους;

Αν με κάτι μπορούμε να παρομοιάσουμε την ιστορία της Μαρινόπουλος, που οδηγείται στην πτώχευση, είναι με την πορεία της Ελλάδας προς τη χρεοκοπία.

Αθέμιτος ανταγωνισμός, φέσια, πρακτικές που δεν σέβονται ούτε τον εργαζόμενο, ούτε τον πελάτη, κουτοπονηριές, μεγάλα ποσά και όπως πάντα αθώα θύματα.

Ενδεικτική είναι η συμπεριφορά και η αλαζονεία απέναντι στους προμηθευτές, που στο παρελθόν συνωστίζονταν για να έχουν τα προϊόντα τους στα ράφια των καταστημάτων της Μαρινόπουλος. Καθυστερήσεις στις πληρωμές (τα σημερινά μεγάλα φέσια πια) και δυσμενείς όροι στις συμφωνίες.

Όπως και με την ελληνική χρεοκοπία, πολλοί ήξεραν, λίγοι μιλούσαν. Οι περισσότεροι κρατούσαν το μεγάλο μυστικό, ευχόμενοι να μην έρθει η κατάρρευση, άλλοι μπουκωμένοι στις διαφημίσεις και τα κουπόνια, απέφυγαν να περιγράψουν την πραγματικότητα.

Ποιοι έμειναν όρθιοι στο τοπίο των σούπερ μάρκετ στη χώρα; Λίγοι ξένοι επενδυτές και λίγοι σφιχτοχέρηδες Έλληνες, που την περίοδο των παχιών αγελάδων, είχαν φρόνηση ανάλογη εκείνων, που οι ελληνάρες του “περνάμε καλά” τους έλεγαν περίεργους και γκρινιάρηδες.

Το ζήτημα είναι τώρα τι γίνεται με τους 13.000 εργαζόμενους; Τι γίνεται με τους ακόμα περισσότερους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις, που συνδέονται με τον Μαρινόπουλο; Ποιος θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα για να αποφευχθεί το ντόμινο; Και το κυριότερο. Θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για την κατάληξη ή θα κρυφτούν με άλλοθι την κρίση όπως πολλοί άλλοι;

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα