O φοροφυγάς στον καθρέφτη

O φοροφυγάς στον καθρέφτη

Η τάση μεγάλης μερίδας των πολιτών να κλέψουν το “κράτος-εχθρό”, συνδυάζεται αρμονικά με τις χωρίς σχεδιασμό φορομπηχτικές πολιτικές

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

H έρευνα του οίκου Ernst & Young για το προφίλ του Έλληνα φοροφυγά, μπορεί να φωτίζει τις λεπτομέρειες μιας χρόνιας “ασθένειας” του Ελληνικού κράτους, αλλά δεν μας λέει κάτι νέο.

Δυστυχώς, η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή, η πάταξη των οποίων είναι σταθερή υπόσχεση κάθε κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης, ζουν και βασιλεύουν.

Η κρίση επιδείνωσε την κατάσταση, καθώς αντί να υπάρξει ένα σχέδιο, πρώτον κατανομής των φορολογικών βαρών και δεύτερον αντιμετώπισης όσων φοροδιαφεύγουν, ουσιαστικά οι συνεπείς κλήθηκαν να σηκώσουν το βάρος της επίτευξης δημοσιονομικών στόχων, ώστε να ικανοποιούνται προσωρινά οι δανειστές.

Χωρίς σταθερό φορολογικό περιβάλλον όμως, χωρίς δικαιοσύνη στους φόρους και χωρίς ανταποδοτικότητα, η σχέση μίσους κράτους-πολίτη, που υπάρχει από το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, μέχρι σήμερα, θα παραμείνει αναλλοίωτη.

Η τάση μεγάλης μερίδας των πολιτών να κλέψουν το “κράτος-εχθρό”, συνδυάζεται αρμονικά με τις χωρίς σχεδιασμό φορομπηχτικές πολιτικές και με τη διαρκή υποβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει το κράτος.

Θα ήταν ίσως μια μέρα χρήσιμο να μελετηθεί και το προφίλ του Έλληνα πολιτικού, που συμβάλλει στη δημιουργία του προφίλ του Έλληνα φοροφυγά. Τόσα χρόνια “επιτυχούς διαχείρισης” του προβλήματος, αξίζουν ένα προφίλ.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα