Οι Γερμανοί πλουσιότεροι και η Ευρώπη φτωχότερη

Group Of Business People Standing In A White Background With Blue Europe Cartography Above
Group Of Business People Standing In A White Background With Blue Europe Cartography Above PHOTOMORPHIC PTE. LTD.

Η συζήτηση για το πραγματικό πρόβλημα στους κόλπους της ΕΕ, κρύφτηκε πίσω από το προσφυγικό, το Brexit και το ελληνικό ζήτημα

Μπορεί το ελληνικό θρίλερ, που κράτησε έναν περίπου χρόνο, το προσφυγικό και το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία, να έχουν κυριαρχήσει στην δημόσια σφαίρα της Ευρώπη, αλλά το πραγματικό πρόβλημα, είναι άλλο και η άρνηση να ανοίξει θεσμικά η συζήτηση γι' αυτό, δεδομένη.

Σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου Flossbach von Storch το οικονομικό χάσμα Βορρά-Νότου διευρύνεται ακόμα περισσότερο.

Συγκεκριμένα, ο πλούτος στη Γερμανία και την Αυστρία αυξήθηκε περισσότερο από 7% στα τέλη του 2015 συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα.

Αυτός ο ρυθμός αύξησης ήταν σχεδόν διπλάσιος αυτού της Ιταλίας και της Ισπανίας, με τους Έλληνες να βλέπουν την περιουσία τους να μειώνεται περισσότερο από 4%.

Η διαφορά αυτή οδηγεί σε πολιτική ένταση στην ευρωζώνη και ακόμα και αν υποθέσουμε ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά στο θέμα της Ελλάδας, της Μεγάλης Βρετανίας και στο προσφυγικό, η συνοχή της Ευρώπης θα εξακολουθεί να απειλείται.

Πρόκειται για αδυναμίες που πάντα υπήρχαν, αλλά έμπαιναν κάτω από το χαλί μιας επίπλαστης ευημερίας.

Με την έλευση της κρίσης, όλα τα προβλήματα ήρθαν στην επιφάνεια. Από την ασύμμετρη αρχιτεκτονική του ευρώ, στην εμμονή στη λιτότητα και από την αδυναμία λήψης αποφάσεων, όποτε ανέκυπτε ένα μεγάλο θέμα, στο έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης στη λήψη αυτών των αποφάσεων.

Η γερμανική Ευρώπη εξακολουθεί να εθελοτυφλεί, με αποτέλεσμα πέρα από το οικονομικό και το πολιτικό χάσμα Βορρά-Νότου να μεγαλώνει.

Μπορεί στο ελληνικό ζήτημα, τα περί σπάταλων και απείθαρχων Ελλήνων, που πρέπει να τιμωρηθούν, να έστρεψαν τη συζήτηση αλλού, ωστόσο η Ευρώπη των ανισοτήτων και της λιτότητας και όχι των λαών, δεν μπορεί να ελπίζει σε περαιτέρω ενοποίηση, παρά μόνο σε διχασμούς, διαφορετικές ταχύτητες και ενίσχυση του φανατισμού και του εθνικισμού στους κόλπους της.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

SHARE:

24Media Network