Πάντα με τους εργαζόμενους

Πάντα με τους εργαζόμενους

Με αφορμή ένα ακόμη λουκέτο, αυτή τη φορά στην Ηλεκτρονική, να μην ξεχνάμε ότι ο κοινωνικός αυτοματισμός δεν ωφέλησε την κοινωνία

Η πτώχευση της Ηλεκτρονικής Αθηνών δεν ήταν η πρώτη -και πολύ φοβούμαστε δε θα είναι και η τελευταία- δραματική ιστορία από την αρχή της κρίσης, την οποία φαίνεται πως παρά τις ελπίδες για ανάπτυξη που θα έρθει, δε θα ξεπεράσουμε εύκολα.

Τα αίτια της πτώχευσης είναι αντικείμενο ρεπορτάζ και ανάλυσης που συνεχίζεται. Όμως η πολιτικολογία -όλων των πλευρών- πάνω σε 450 άνεργους πλέον συνανθρώπους μας έχει και τα όρια της.

Όταν ένας άνθρωπος χάνει τη δουλειά του, δεν έχει καμία σημασία αν ήταν δημόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος. Καλό είναι να σιωπούν όσοι τώρα ανακάλυψαν ξαφνικά ότι κλείνουν επιχειρήσεις και απολύεται κόσμος, ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι ίδιοι έβαζαν την υπογραφή τους σε απολύσεις. Καλό είναι επίσης να μιλήσουν όσοι σιωπούν για πολιτικούς λόγους ή το μόνο που έχουν να πουν υπαγορεύεται και πάλι από πολιτικούς λόγους.

Τέρμα πια με τον κοινωνικό αυτοματισμό και τη μικροπολιτική. Κανένα από τα δύο δε μας ωφέλησε ως κοινωνία, αν και μπορεί να ωφέλησε όσους ψαρεύουν ψήφους στα θολά νερά του μίσους, γιατί δεν έχουν τίποτε ελπιδοφόρο και δημιουργικό να προτάξουν.

Φταίνε τα capital controls; Φταίει το ΠΑΜΕ; Φταίνε οι λάθος επιλογές της ιδιοκτησίας; Το μόνο σίγουρο δυστυχώς είναι ότι την πληρώνουν οι εργαζόμενοι, ως συνήθως.

Καμία κρίση, κανένα μνημόνιο, κανένα capital control, δεν είναι αρκετά καλή δικαιολογία για να μείνουν εργαζόμενοι στο δρόμο και χωρίς αποζημιώσεις. Πάντα θα είμαστε με τους εργαζόμενους εξ ορισμού, γιατί αυτό επιβάλλει το λειτούργημα μας και γιατί είμαστε κομμάτι αυτής της καθημαγμένης κοινωνίας, όπου δύο στους δέκα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Θα φωτίσουμε και θα αναδείξουμε όλες τις δυσλειτουργίες στο δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά ποτέ, μα ποτέ να μην ξεχάσουμε το πιο σημαντικό.

Και αυτό δεν είναι ποιος θα έχει πολιτικά οφέλη ή ζημιές, αλλά πως θα στηρίξουμε κάθε άνεργο και πως θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να ξαναβρεί δουλειά.

Σε πρώτη φάση ας σταθεί το κράτος στο πλευρό αυτών των ανθρώπων, που θα έχουν μπροστά τους δύσκολο αγώνα επιβίωσης και δικαίωσης.

Ενδιαφέρον έχει επίσης να απαντηθεί το ερώτημα πως εξεδόθη η απόφαση της πτώχευσης με την απεργία των δικηγόρων να συνεχίζεται.

*της Βίκυς Σαμαρά, αρχισυντάκτριας του Πολιτικού Τμήματος του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα