Το όπλο της συμμετοχής

Το όπλο της συμμετοχής

Οι φωνασκούσες μειοψηφίες του μίσους, της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού, μοιάζουν πάντα πιο αδύναμες, όταν η πλειοψηφία των ανθρώπων αποφασίζει να συμμετάσχει

(Φωτογραφία: AP/Patrick Post)

To αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών, περιείχε πολλά μηνύματα, για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και για τη συνέχεια του κύκλου των εκλογικών αναμετρήσεων.

Σημαντικότερο όλων, η αυξημένη συμμετοχή. Πριν τις εκλογές ο Βίλντερς απειλούσε με νίκη, ωστόσο η μαζική προσέλευση στις κάλπες, απέτρεψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Είναι γεγονός, ότι οι φωνασκούσες μειοψηφίες του μίσους, της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού, μοιάζουν πάντα πιο αδύναμες, όταν η πλειοψηφία των ανθρώπων αποφασίζει να μιλήσει και να συμμετάσχει.

Θα είναι πάντως λάθος, να θεωρήσει κανείς ότι πρόκειται για μεγάλη νίκη κατά της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού στην Ευρώπη.

Αφενός, η πραγματική μάχη θα δοθεί στη Γαλλία, αφετέρου, ο Βίλντερς δεν νίκησε, αλλά βγαίνει ενισχυμένος από το αποτέλεσμα.

Άλλωστε, μια εκλογική αναμέτρηση, δεν μπορεί να ανακόψει ένα κύμα, που αντλεί δύναμη από κεντρικές πολιτικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι πολιτικές αυτές δεν αρέσουν και αυτό αποδείχθηκε και στην περίπτωση της συντριβής του Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Το θέμα είναι να αλλάξουν, πριν οι πλειοψηφίες απογοητευθούν ακόμα περισσότερο και σε αντίθεση με τους Ολλανδούς, αφήσουν και άλλο χώρο στους διάφορους “Βίλντερς” των χωρών.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα