Ο Σεργουλόπουλος και η απάντηση σε όσους κατατάσσουν τους ανθρώπους και τα παιδιά τους σε φυσιολογικούς και μη

Ο Σεργουλόπουλος και η απάντηση σε όσους κατατάσσουν τους ανθρώπους και τα παιδιά τους σε φυσιολογικούς και μη

Όταν ένας παρουσιαστής ψυχαγωγικής εκπομπής μπορεί να υποδύεται το ρόλο της Κατίνας, του ψυχολόγου και του κοινωνικού τιμωρού στην ελληνική τηλεόραση, τότε πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε

Όταν το θέμα έχει να κάνει με παιδιά, κάθε λέξη που χρησιμοποιεί κανείς έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία. Ειδικά όταν εκείνοι που παίρνουν το λόγο, όπως κι εγώ άλλωστε, δεν είναι ούτε ειδικοί, ούτε παντογνώστες. Η λογική του “όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω” είναι προσφιλής τακτική του Γιώργου Λιάγκα, που συχνά-πυκνά από την άνεση του ανάλαφρου πρωινάδικου το οποίο ασχολείται κατά κύριο λόγο με αυτό που σε μία λέξη ονομάζουμε gossip, φροντίζει να βγάζει πύρινους μονολόγους και να ασκεί δριμεία κριτική για όποιον του “καπνίσει” κάθε φορά.

Η εμφάνιση του Φώτη Σεργουλόπουλου στην πρωινή εκπομπή του ANT1 το πρωί της Πέμπτης, ήρθε να μας θυμίσει πόσο εύκολα μπαίνουμε όλη στη λογική του κρίνω και κατακρίνω τον διπλανό μου, πριν φροντίσω να έρθω στα δικά του πόδια. Είναι πλέον πιο εύκολο να επικρίνουμε έναν άνθρωπο στον κοινωνικό μας περίγυρο για κάτι που δεν καταλαβαίνουμε ή δεν κάνουμε καν τον κόπο να μελετήσουμε λίγο περισσότερο, από το να αναλογιστούμε αν μας πέφτει λόγος και κατά πόσο έχουμε σκεφτεί τι ακριβώς συμβαίνει.

“Θέλω να σας πω ότι μεγαλώνει [εν. το γιο του] πάρα πολύ φυσικά, γιατί είχες μια αναρώτηση πριν από δύο χρόνια” είπε ο Φώτης Σεργουλόπουλος το πρωί της Πέμπτης στο Γιώργο Λιάγκα και του εξήγησε τους λόγους που αισθάνθηκε προσβεβλημένος από τις αναφορές του δυο χρόνια πριν σε εκείνον και το παιδί του. “Νομίζω ότι με προσέβαλες, διότι αναρωτήθηκες αν θα μεγαλώσει φυσιολογικά, κάτι το οποίο δεν θα το έκανες σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση για ένα παιδί που γεννιέται. Και με πείραξε γιατί κατ’ επέκταση θεωρείς μη φυσιολογική και τη δική μου ζωή. Δηλαδή ένα παιδί πιστεύεις ότι δεν θα μεγαλώσει φυσιολογικά επειδή ο πατέρας του δεν έχει μια φυσιολογική ζωή” συμπλήρωσε απαντώντας έτσι ανοικτά σε όσα ανέφερε για εκείνον στο παρελθόν ο Γιώργος Λιάγκας.

Τα όρια της συντήρησης

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο παρουσιαστής έχει δηλώσει ανοιχτά πως είναι ομοφυλόφιλος, κάτι που στην ελληνική πραγματικότητα είναι αρκετά σπάνιο. Δεν ισχυρίζομαι πως αυτό τον κάνει αυτομάτως πιο αξιόλογο ή αξιοσέβαστο, όμως τουλάχιστον τον καθιστά ειλικρινή με τους ανθρώπους γύρω του, πολύ περισσότερο εφόσον αποτελεί αυτό που λέμε δημόσιο πρόσωπο. Αυτή η παραδοχή από μόνη της δεν αρκεί για την ελληνική κοινωνία ώστε να πυροδοτήσει τα συντηρητικά ανακλαστικά. Έχουμε μάθει όλοι να λέμε ένα “δεν με νοιάζει τι κάνει στο κρεβάτι του” και να φουσκώνουμε από υπερηφάνεια που είμαστε τόσο προοδευτικοί. Η σούπα όμως χαλάει όταν ένας άνθρωπος με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό επιθυμεί όπως και οι συμπολίτες του να παντρευτεί και να αποκτήσει οικογένεια. Γίνεται ξαφνικά δημόσιος κίνδυνος. Μετατρέπεται σε μολυσματική ασθένεια που θα “κολλήσει” τα υγιή και φυσιολογικά παιδιά. 

Πριν από δύο χρόνια έγινε γνωστό πως ο Φώτης Σεργουλόπουλος απέκτησε έναν γιο. Όπως μάλιστα πληροφορηθήκαμε ο παρουσιαστής δεν απέκτησε το παιδί του με τη διαδικασία της παρένθετης μητέρας, αλλά σε αυτό συνέβαλε όπως είπε μια φίλη του που κυοφόρησε το βρέφος. Το θέμα όπως είναι φυσικό είχε πολύ “ψωμί” και όλα τα μέσα το αναπαρήγαγαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Ανάμεσα στους σχολιαστές και ο Γιώργος Λιάγκας που χαρακτήρισε το θέμα πολύ σοβαρό πριν αναρωτηθεί βέβαια live αν ο συνάδελφός του απέκτησε το παιδί κάνοντας σεξ με τη φίλη του ή με σπερματέγχυση.

Το φυσικό, το αφύσικο και το ομοφοβικό

Παρά το γεγονός πως παραδεχόταν πως δεν είναι ψυχολόγος, ο κ. Λιάγκας συνέχισε το θέμα και παρακινούσε και τους παρευρισκόμενους να πάρουν θέση, ρωτώντας: “Είναι καλό στην Ελλάδα να μεγαλώνει ένας άντρας μόνος του ένα παιδί χωρίς τη γυναίκα του;” Προχωρώντας η συζήτηση και επειδή ο παρουσιαστής δεν ήθελε να συνδέσει ευθέως το θέμα της σεξουαλικής προτίμησης του Φώτη Σεργουλόπουλου ρώτησε: “Συμφωνείς με τον Έλτον Τζον που μεγαλώνει το παιδί με το σύζυγό του;” και συνέχισε λέγοντας: “Παιδιά το αγοράκι φοράει ροζ. Τον ρώτησε το γιο του αν θέλει να φοράει ροζ;”.

Και τελικά ο παρουσιαστής κατέληξε σε εκείνο που κατατρώει κάθε ματσό, ομοφοβικό άνθρωπο: “Έχει ξεκαθαρίσει η επιστήμη, αν ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός παιδιού που το μεγαλώνουν δύο ομοφυλόφιλοι γονείς είναι νορμάλ και μπορεί να γίνει κανονικά στρέιτ;”. Επειδή ούτε εμείς είμαστε ψυχολόγοι θα του συστήναμε να παρακολουθήσει απλά την ταινία “Το Κλουβί με τις τρελές” και επιπλέον να ξεκαθαρίσει στο κεφάλι του πως κανένας άνθρωπος και κανένα παιδί δεν ορίζεται ως “νορμάλ” εξαιτίας των σεξουαλικών του προτιμήσεων. Αν αυτό είναι που ορίζει την κανονικότητα, τότε είμαστε πολύ μακριά από αυτό που θα αποκαλούσαμε σύγχρονη κοινωνία. Η ρατσιστική φύση, εφόσον αρέσει στον Γιώργο Λιάγκα η αναφορά στο φυσιολογικό και το παραφύση, του παρουσιαστή όμως έκανε ένα ακόμη ανεκδιήγητο σχόλιο. “Σας κάνει εντύπωση που παγκοσμίως όλοι οι ομοφυλόφιλοι γονείς που κάνουν παιδιά με παρένθετη μητέρα κάνουν αγοράκια. Μήπως επιλέγουν το φύλο;” αναρωτήθηκε.

Υιοθέτησε κι εσύ ένα παιδί, μπορείς

Η σύζυγος και συμπαρουσιάστρια του Γιώργου Λιάγκα, Φαίη Σκορδά, απέφυγε τόσο πριν από δύο χρόνια, όσο και σήμερα να πάρει θέση για το θέμα, τονίζοντας πάντως πως σημασία έχει ο κάθε γονιός ξεχωριστά και όχι να αναφερόμαστε γενικά τοποθετώντας ταμπέλες. Η δική της απορία ήταν για ποιο λόγο ο Φώτης Σεργουλόπουλος δεν υιοθέτησε ένα παιδί, βάζοντας στην αβάσταχτη ελαφρότητα του πρωινού άλλο ένα πολύπλοκο και σύνθετο θέμα.

“Πιστεύεις ότι είναι εύκολο, ότι εγώ δεν το είχα προσπαθήσει; Η υιοθεσία είναι ένα πολύ διαφορετικό θέμα. Και τώρα θα ήθελα να υιοθετήσω, δεν είναι εύκολο, δεν δίνουν εύκολα σε μονογονεϊκές οικογένειες” της απάντησε ο παρουσιαστής. Εκείνο βέβαια που δεν αντιλαμβάνεται κανείς είναι για ποιο λόγο θα έπρεπε ένας ομοφυλόφιλος ή κάποιος που δεν έχει σύντροφο εν πάση περιπτώσει να παλεύει να υιοθετήσει ένα παιδί και οι “νορμάλ” οικογένειες να ακολουθούν την πατροπαράδοτη οδό. Γιατί άραγε ένα “φυσιολογικό” στα μάτια τους ζευγάρι δεν θα έπρεπε να επιδιώξει μια υιοθεσία για να σώσει ένα παιδί από τη δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα και θα ταίριαζε καλύτερα σε “εναλλακτικά πρότυπα οικογένειας”.

Επειδή υποψιάζομαι πως άνθρωποι σαν το Γιώργο Λιάγκα θα ανέφεραν το οτιδήποτε από τον αέρα της εκπομπής τους προκειμένου να γίνουν viral στον μικρόκοσμό τους, θα παραθέσω απλά ένα μέρος της απάντησης του Σεργουλόπουλου στη συμπεριφορά του. “Είναι ορισμένα πράγμα που πιστεύω ότι όταν είμαστε στην τηλεόραση δεν αναφερόμαστε τόσο ανοιχτά, όπως σε έναν καναπέ”.

Αν όμως μπορούσε να κατανοήσει ο κ. Λιάγκας αυτή τη διαφορά, τότε δεν είχε κανέναν λόγο ύπαρξης στην ελληνική τηλεόραση.

*Ο Λευτέρης Σαββίδης είναι δημοσιογράφος. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην έντυπη δημοσιογραφία στο πανεπιστήμιο Montpellier 1, στο Μονπελιέ της Γαλλίας. Ξεκίνησε να εργάζεται το Δεκέμβριο του 2002 στην τηλεόραση και έκτοτε έχει δουλέψει για τον ημερήσιο, τον περιοδικό και τον ηλεκτρονικό Τύπο. Συνεργάστηκε με τη γαλλική εφημερίδα Humanite ως ανταποκριτής της στην Ελλάδα το 2007, ενώ αρθρογραφούσε και για το περιοδικό Nemecis. Από το Νοέμβριο του 2014 βρίσκεται στην 24 Media και αρθρογραφεί στο NEWS247.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα