Άραγε, το πήραν το μήνυμα;

Άραγε, το πήραν το μήνυμα;

Μήνυμα – κραυγή αγωνίας από τον τραπεζικό τομέα, που βιώνει καθημερινά τις επιπτώσεις μιας αξιολόγησης που έρπεται από τον περσινό Νοέμβριο

Αυτή τη φορά οι τράπεζες αποφάσισαν να δράσουν συνολικά. Η μάλλον…συλλογικά. Ως  Ελληνική Ενωση Τραπεζών, με πρωτοβουλία του προέδρου της, κ. Νικ. Καραμούζη, βρήκαν την ευκαιρία και τον Πρωθυπουργό να ενημερώσουν λεπτομερώς, και στους θεσμούς να θέσουν τις προτάσεις τους.

Αυτό που καθημερινά εδώ και δύο μήνες ακούγεται σε διάφορους τραπεζικούς κύκλους, αυτό που κάθε τραπεζικό στέλεχος συζητά εκφράζοντας τις ανησυχίες του, έγινε βασικό θέμα συζήτησης στο Πρωθυπουργικό Γραφείο.

Το μήνυμα ήταν σαφές : «Κλείστε την αξιολόγηση γρήγορα». Μήνυμα – κραυγή αγωνίας από τον τραπεζικό τομέα, που βιώνει καθημερινά τις επιπτώσεις μιας αξιολόγησης που έρπεται από τον περσινό Νοέμβριο, προς μία πολυπόθητη ολοκλήρωση, δημιουργώντας όσο αυτή καθυστερεί, ασάφεια, αβεβαιότητα, αναταραχή, αρνητική ψυχολογία και αφαίμαξη κάθε σταγόνας εμπιστοσύνης που πάει να εδραιωθεί.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2016 ήταν καλό, διαμήνυσαν οι τράπεζες χθες κατά την συνάντησή τους με τους θεσμούς. Υπήρχε μια τάση σταθεροποίησης, ενδείξεις ομαλότητας και απαρχής εμπιστοσύνης. Ήδη, κάποιες καταθέσεις άρχισαν να συγκεντρώνονται σταδιακά στο σύστημα και οι πρώτες κουβέντες για χαλάρωση capital controls, φάνταζαν πιθανές.

Ώσπου, τα νέα δεδομένα που εδραιώθηκαν στη συνείδηση της αγοράς από τις αρχές του Ιανουαρίου, με την ελληνική οικονομία να είναι πάλι «επέτης» μιας αξιολόγησης που δεν ερχόταν (γιατί άραγε;), άφησαν τα αποτυπώματά τους με έντονο χρώμα.  Το πρώτο δίμηνο του έτους, όχι μόνο αντιστράφηκε η – έστω και αμυδρή- τάση επιστροφής καταθέσεων και μάλιστα από νέο χρήμα, αλλά, οι εκροές καταθέσεων υπολογίζονται ανεπισήμως σε περίπου 3 δις ευρώ.

Αυτό δεν είναι μια απλή επιλογή του αποταμιευτικού κοινού. Αυτό κυριολεκτικά «τσακίζει» τις τράπεζες, στερώντας τους ρευστότητα και δημιουργώντας ένα ψυχολογικό ντόμινο απομάκρυνσης από ….τον τραπεζικό τομέα.  Πέραν δηλαδή των καταθέσεων, αλλάζει άρδην η στάση των δανειοληπτών, οι οποίοι με τη σειρά τους, αθετούν τις υποχρεώσεις τους , με αποτέλεσμα να διογκώνεται το σύνολο των κόκκινων δανείων. Τομέας επίσης πρώτιστης σημασίας για την επιβίωση του συστήματος και την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας τους, χωρίς νέες, κεφαλαιακές ανάγκες.

«Κλείστε την αξιολόγηση τώρα» είχε πει προ δεκαημέρου και ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, στη Βουλή. Συλλογική, συνολική και ευρύτατη η « απαίτηση» πλέον της αγοράς, για μια προσέγγιση ολοκλήρωσης.

Πόσο μάλλον όταν παραμένουν ανοιχτά και αδιευκρίνιστα καυτά θέματα του χώρου – όπως ο εξωδικαστικός διακανονισμός που σε επίπεδο τεχνικών κλίμακίων αναμένεται σήμερα να τεθεί υπό συζήτηση – ή οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, για τους οποίους το νομοσχέδιο είναι στην τελική του ευθεία.

«Έχει επιστρέψει η αβεβαιότητα το πρώτο δίμηνο» διεμήνυσαν οι επικεφαλής των τραπεζών στον Πρωθυπουργό. «Οφείλουμε να δράσουμε γρήγορα»  είπαν κατά τις  επαφές που προηγήθηκαν, προσκομίζοντας οικονομικά, πραγματικά στοιχεία, που οικονομετρούν το πρόβλημα.

Το ερώτημα της αγοράς είναι « άραγε, στο Μαξίμου το πήραν το μήνυμα;» διότι, αυτό δεν είναι δεδομένο, ειδικά, όταν μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τις τράπεζες , κοινοποιήθηκε η άποψη του κ. Αλ. Τσίπρα, ότι ούτε λίγο – ούτε πολύ, υπαίτιες για την κρίση ήταν οι τράπεζες που είχαν αδυναμία να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις και έτσι στερώντας τους τη ρευστότητα, εμπόδισαν την ανάπτυξη!!!

*Η Λίλυ Σπυροπούλου, είναι δημοσιογράφος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα