Όχι άλλο Grexitology!

Όχι άλλο Grexitology!
Greek VAT increases from 23% to 24% on all products and services. Snapshots from Athens, on June 1, 2016 / 23% 24% . , 1 , 2016 SOOC

Η μεγάλη ζημιά που κάνει η Grexitολογία την οποία με μεγάλη ευχαρίστηση επαναφέρουν ορισμένα «στρατόπεδα της δραχμής», με κάθε ευκαιρία

Κάθε φορά που η λέξη Grexit επανεμφανίζεται, «βανδαλίζεται» η ισορροπία της αγοράς, όποια κι αν είναι αυτή. Grexit σημαίνει, ακόμη ένα χτύπημα στην ευάλωτη εμπιστοσύνη προς την οικονομία της χώρας, που σαν γεφύρι της Άρτας, τονώνεται λίγο  έστω και προσωρινά με κάποια θετική δήλωση ή στοιχείο, για να γκρεμιστεί την επομένη μέρα, με μια καθυστέρηση, εμπλοκή, ανισορροπία.

Είναι εμφανές ότι σε αυτή την τελευταία προσπάθεια ολοκλήρωσης αξιολόγησης, πέραν από τα όποια δικά μας λάθη και καθυστερήσεις, εμπλέκονται και άλλες πλευρές. Λίγο τα δομικά προβλήματα μιας Ευρώπης-  της οποίας η ιδέα της Ενωμένης οικογένειας  κλυδωνίζεται – λίγο το προεκλογικό κλίμα σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, λίγο ακόμη η διελκυστίνδα μεταξύ Κομισιόν – ΔΝΤ, με αφορμή τη βιωσιμότητα του χρέους μας, λίγο ακόμη η συμβολή Τραμπ και οι σχέσεις του με τον κεντρικό ευρωπαϊκό πυρήνα, έχουν δημιουργήσει μια φούσκα ανησυχίας, που όλοι ευχόμαστε να μην σκάσει. Γιατί αν αυτό συμβεί, θα είναι προς το μέρος μας….

Θέλοντας να διατηρήσω μια σχετική αισιοδοξία που συμμερίζονται,  λίγοι είναι η αλήθεια, οικονομικοί παράγοντες,  σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αισθάνομαι την ανάγκη να υπερτονίσω τη μεγάλη ζημιά που κάνει η Grexitολογία την οποία με μεγάλη ευχαρίστηση επαναφέρουν ορισμένα «στρατόπεδα της δραχμής», με κάθε ευκαιρία. Δεν μας φτάνουν οι έξωθεν πιέσεις Τόμσεν –Σόιμπλε που φλερτάρουν με το Grexit σαν στερημένοι ουσιών αδύναμοι κρίκοι, το να έχουμε και εδώ φωνές, Ελλήνων φωνές που να αναπολούν δραχμές και Grexit,  είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Διάχυτη η ανησυχία στις ελληνικές τράπεζες, που όμως σε πείσμα των ενδείξεων θέλουν να πιστεύουν το εξαιρετικά δύσκολο σενάριο να κλείσει η αξιολόγηση στις 20…. Σε κάθε περίπτωση, σε αυτό το ευάλωτο περιβάλλον, όπου η εμπιστοσύνη αίρεται και μαζί της αίρονται πάνω από 1,6 δις ευρώ καταθέσεις, αφήνοντας πίσω τους αυξημένα κόκκινα δάνεια σχεδόν σε διψήφια ποσοστά, δεν χρειάζεται άλλο Grexitολογία. Υπάρχει ήδη αρκετό μπαρούτι για να προστεθεί και ένα ακόμη σπίρτο….

*Η Λίλυ Σπυροπούλου, είναι δημοσιογράφος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα