Μητσοτάκης-Τσίπρας, ένα δίδυμο με μέλλον και πολλές ευθύνες

Μητσοτάκης-Τσίπρας, ένα δίδυμο με μέλλον και πολλές ευθύνες
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεδρίαση της Βουλής Eurokinissi

Το εκλογικό αποτέλεσμα, προσφέρει και στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Αλέξη Τσίπρα έναν ανοικτό ορίζοντα

Η επιστροφή του δικομματισμού στην Ελλάδα, είναι γεγονός. Έστω και σε χαμηλότερα ποσοστά. Η εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων, θα μπορούσε να εκληφθεί συμβολικά και ως μια επιστροφή στην προ μνημονίων εποχή. Σταθερή κυβέρνηση, δύο πόλοι, 1-2 γερές δόσεις γραφικότητας στη Βουλή για να μη βαριόμαστε και στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας η εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή.

Τα αποτελέσματα αυτών των επιλογών θα τα δούμε εν καιρώ, ωστόσο είναι γεγονός ότι και λόγω ηλικίας και λόγω επιδόσεων ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο απερχόμενος Αλέξης Τσίπρας, αποτελούν ένα δίδυμο που θα έχει μέλλον.

Και ίσως και αυτή η διαπίστωση να έχει νόημα, ακριβώς επειδή διανύουμε με δειλά βήματα τη μεταμνημονιακή εποχή. Θυμηθείτε πού βρίσκονται οι πολιτικοί που βρέθηκαν  στην εξουσία την εποχή των Μνημονίων.

Ο κ. Μητσοτάκης, κέρδισε ως αουτσάιντερ τις εσωκομματικές εκλογές του 2016 και έχοντας να αντιμετωπίσει αμφισβήτηση εντός και εκτός του κόμματός του, κατάφερε να πετύχει νίκες με μεγάλες διαφορές σε ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές εκλογές και στις εθνικές εκλογές.

Έχει τώρα τα χέρια του λυμένα για να εφαρμόσει το πρόγραμμα του, χωρίς να χρειάζεται να λάβει υπόψη του εσωκομματικές ισορροπίες και μηχανισμούς εντός ΝΔ.  Έχει όμως και την ευθύνη να μην επιτρέψει αλαζονικές συμπεριφορές και ρεβανσισμούς. Το έχει άλλωστε υποσχεθεί.

Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του, στις εθνικές εκλογές απέδειξε ότι είναι πολιτικός παίκτης μακράς πνοής. Το πολιτικό κόστος της εφαρμογής μνημονίου, το κόστος της  Συμφωνίας των Πρεσπών, οι συμπεριφορές στελεχών του, που απομάκρυναν μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ, οδήγησαν στη μεγάλη ήττα, αλλά όχι στον πολιτικό αφανισμό.

Οι εποχές του 4% και της περιχαράκωσης είναι παρελθόν. Ο ίδιος φαίνεται να το καταλαβαίνει, ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες για να πετύχει τον μετασχηματισμό του κόμματος. Πολλοί από τους υπεύθυνους της ήττας, βρίσκονται εντός Βουλής έτοιμοι να τον συμβουλέψουν… ξανά.

Το βέβαιο είναι ότι το εκλογικό αποτέλεσμα, προσφέρει και στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Αλέξη Τσίπρα έναν ανοικτό ορίζοντα. Στον πρώτο για να κυβερνήσει και στον δεύτερο για να ασκήσει σκληρή αλλά εποικοδομητική αντιπολίτευση και να αναδιατάξει το κόμμα του.

Ο διπολισμός επέστρεψε και έχει τους πρωταγωνιστές του. Σήμερα ο ένας θα παραδώσει στον άλλον στα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου, κάτι που δεν θα ενέκρινε φυσικά ο Αντώνης Σαμαράς. Όχι ότι έχει καμία σημασία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις διαδοχικές εκλογικές νίκες δεν τον χρειάζεται πια και ο Αλέξης Τσίπρας τον ανάγκασε να παραιτηθεί, για να σταματήσει να τον κερδίζει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα