Όταν ο λαός ερωτεύθηκε τον Αλέξη Τσίπρα

Όταν ο λαός ερωτεύθηκε τον Αλέξη Τσίπρα
Leader of the Syriza party Alexis Tsipras delivers a speech after SYRIZA`s victory at the general election in Athens, Greece, September 20, 2015 Alexandros Michailidis / SOOC

Η κυριαρχία Τσίπρα στο πολιτικό σκηνικό, η νίκη στις εκλογές παρά το ότι έφερε μνημόνιο και η σχέση του με τον λαό, που θυμίζει τη δεκαετία του '80

Θα ήταν δύσκολο να ερμηνεύσει κανείς το αποτέλεσμα των εκλογών, με καθαρά πολιτικούς ή οικονομικούς όρους ή απλώς εξετάζοντας τη στρατηγική των κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο ή συγκρίνοντας τους αρχηγούς.

Η σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τον λαό, θυμίζει πια έναν μεγάλο έρωτα και αυτό είναι κάτι που έχουμε να δούμε από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου.

Δεν ξέρω πόση βάση έχουν οι μομφές προς τον Αλέξη Τσίπρα, ότι αντιγράφει τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, γεγονός όμως είναι ότι είναι  ο δεύτερος πολιτικός ηγέτης της Μεταπολίτευσης, που καταφέρνει να δημιουργήσει μια τέτοια σχέση.

Και μην ξεχνάμε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου, έχτισε αυτή τη σχέση σε μια άλλη εποχή και με πολύ περισσότερα χρήματα, στέλνοντας τον λογαριασμό στο σήμερα. Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί μια πολύ μεγάλη νίκη στις εκλογές αν δούμε τους τελευταίους 7 μήνες του Τσίπρα ως πρωθυπουργού.

Αθέτησε τη βασική του υπόσχεση, το σκίσιμο των μνημονίων, συμμάχησε με τους ΑΝΕΛ, εξέλεξε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από το άλλο στρατόπεδο, έκανε το “ΟΧΙ” του δημοψηφίσματος “Ναι” και ψήφισε το μνημόνιο, είδε το κόμμα του να διασπάται και τον κομματικό μηχανισμό του να διαλύεται, λοιδορήθηκε από πρώην συντρόφους του.

Αμφιβάλλετε ότι με οποιονδήποτε άλλο αρχηγό στη θέση του, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε την τύχη της ΛΑΕ;

Μόνο με όρους ερωτικού πάθους, μπορεί να εξηγηθεί το χθεσινό αποτέλεσμα. Οι επιστροφές (καταστροφές;) και η συγχώρεση είναι μέσα στο ρεπερτόριο των ερωτευμένων.

Ακόμα και η αποχή, το πιο σημαντικό στοιχείο αυτών των εκλογών, στην οποία κακώς δεν αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, ήταν δείγμα του ισχυρού δεσμού, που έχει με μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού, ο πρωθυπουργός. Οι απογοητευμένοι, δεν επέλεξαν να τον τιμωρήσουν, επέλεξαν να απέχουν.

Η παγίδα σε όλη αυτή την ιστορία είναι να νομίσει ο Τσίπρας, αυτό που νομίζουν όλοι οι ερωτευμένοι. Ότι θα κρατήσει για πάντα και πώς ότι και αν κάνει θα έχει πάντα στο πλευρό του τον λαό.

Η ευκαιρία που δίνει ο λαός στον Τσίπρα, θα δοκιμαστεί άμεσα, όταν θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα “δωράκια” του μνημονίου. Αυτή τη στιγμή, ο λαός έχοντας την κόπωση από τις συνεχόμενες εκλογικές διαδικασίες και τα όσα πέρασε τον Ιούλιο, έχει ψυχολογία παραίτησης και δεν έχει καμία διάθεση για να αγωνιστεί.

Το ευρώ πάση θυσία και η επιθυμία για σταθερή κυβέρνηση, μπορούν γρήγορα να χαθούν μπροστά στην απελπισία που θα παράξουν τα νέα σκληρά μέτρα, μετά από 6 χρόνια μνημονίων. Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να κινηθεί άμεσα και να προστατέψε τα ασθενέστερα στρώματα, από τη συμφωνία που ο ίδιος ψήφισε. Θα πρέπει με άλλα λόγια να δώσει κάτι πίσω από αυτό που πήρε το βράδυ των εκλογών.

Η αμοιβαιότητα είναι αυτή που κρατάει τις σχέσεις, εκτός αν μιλάμε για Hollywood ή κάποιο δακρύβρεχτο μυθιστόρημα. Όταν μόνο η μία πλευρά κάνει θυσίες αργά η γρήγορα η σχέση θα τελειώσει στην καλύτερη περίπτωση ή θα μετατραπεί σε σχέση μίσους. Ο λαός τις θυσίες του τις έκανε. Και συγχώρεσε και στήριξε και έδωσε άλλη μία ευκαιρία στον κυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού.

Ήρθε η ώρα για τον Αλέξη Τσίπρα, να δείξει με πράξεις και όχι με λόγια (που δεν έχουν καμία σημασία), ότι αντιλαμβάνεται πόσο σπάνιο και σημαντικό είναι να σε στηρίζει ο λαός ακόμα και αν τον έχεις πικράνει και έχεις προδώσει τις ελπίδες του.

*Ο Μάνος Χωριανόπουλος είναι Διευθυντής Σύνταξης του NEWS 247

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα