Ψήφος για την επόμενη μέρα

Ψήφος για την επόμενη μέρα
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Οι πρώτες εθνικές εκλογές στη μεταμνημονιακή εποχή, τα διλήμματα της κάλπης και οι μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει με το καλημέρα η νέα κυβέρνηση.

Η προεκλογική εκστρατεία, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής, ήταν υποτονική και χωρίς μεγάλες αντιπαραθέσεις.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, που οδήγησε στις πρόωρες εθνικές εκλογές, κατέγραψε μια αλλαγή συσχετισμών, η οποία από πολλούς θεωρήθηκε ως “μη αναστρέψιμη”.

Είναι όμως οι πρώτες εθνικές εκλογές στη μεταμνημονιακή εποχή μια τυπική διαδικασία;

Η απάντηση είναι προφανώς αρνητική, αρκεί να θυμηθούμε τι πέρασε η χώρα και ο λαός της, στα χρόνια που ακολούθησαν από το διάγγελμα του Γιώργου Παπανδρέου στο Καστελόριζο για την έλευση του ΔΝΤ, μέχρι το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα στην Ιθάκη.

Η έξοδος από τα μνημόνια δεν σήμανε το τέλος των περιπετειών, αφού και η επιτήρηση συνεχίζεται και οι πληγές στην ελληνική κοινωνία θα κάνουν χρόνια να επουλωθούν.

Επομένως, η συμμετοχή των πολιτών στις εθνικές εκλογές είναι κρίσιμη, αλλά και η επόμενη μέρα επίσης.

Οι πολιτικοί συσχετισμοί που θα αποτυπωθούν στην κάλπη, θα διαμορφώσουν το πλαίσιο για τα αμέσως επόμενα χρόνια, όταν και θα απαντηθεί το ερώτημα αν τα δεινά που περάσαμε μας έκαναν σοφότερους ή η επιστροφή στην κανονικότητα θα σημάνει και την επιστροφή σε νοοτροπίες και πολιτικές που χρεοκόπησαν την Ελλάδα.

Οι πολίτες θα επιλέξουν κυβέρνηση, θα δείξουν με την ψήφο τους αν είναι πλέον οριστική η επιστροφή του διπολισμού, έστω και σε χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με το παρελθόν, αλλά και θα απαντήσουν αν η ντροπή της παρουσίας μιας εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης στη Βουλή θα τερματιστεί.

Η κυβέρνηση που θα αναλάβει, έχει το δύσκολο έργο να πάρει όλες εκείνες τις αποφάσεις, που θα διασφαλίσουν ότι αφήσαμε οριστικά πίσω μας την εποχή των μνημονίων.

Η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, η διόρθωση των διαχρονικών “ασθενειών” του ελληνικού κράτους, όπως η γραφειοκρατία, διαχρονική υπόσχεση όλων των κυβερνήσεων, παραμένουν ζητούμενα.

Όσο κρίσιμο είναι να διορθωθούν τα κακώς κείμενα και να υπάρξει η “έκρηξη” που πολλοί προεξοφλούν για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια, άλλο τόσο σημαντικό είναι να διασφαλιστεί η κοινωνική ειρήνη, να μη γίνουν πισωγυρίσματα στον τομέα των δικαιωμάτων και να μην οδηγηθούμε σε μια κοινωνία πολλών ταχυτήτων.

Το δημογραφικό, η μείωση της ανεργίας με αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακή ασφάλεια, η επιστροφή των νέων που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης, οι σχέσεις με τους γείτονές μας, οι δρόμοι της ενέργειας, είναι εθνικά θέματα που η νέα κυβέρνηση θα βρει μπροστά της με το καλημέρα.

Θα χρειαστεί σχέδιο, εθνική συνεννόηση στα κρίσιμα ζητήματα και πολιτικές αποφάσεις, με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και των πολιτών της στο σύνολό τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα