Μαρίγια Γκαμπριέλ: “Ξεκίνημα για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αλγοριθμικής Διαφάνειας με στόχο τη διαφάνεια στις ψηφιακές υπηρεσίες”

Μαρίγια Γκαμπριέλ: “Ξεκίνημα για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αλγοριθμικής Διαφάνειας με στόχο τη διαφάνεια στις ψηφιακές υπηρεσίες”

Η Ευρωπαία Επίτροπος, Μαρίγια Γκαμπριέλ αρθογραφεί στο NEWS 24/7 για τον νέο κανονισμό στις ψηφιακές υπηρεσίες που φιλοδοξεί να ενσωματώσει την παράμετρο της διαφάνειας στα "μαύρα κουτιά" και για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αλγοριθμικής Διαφάνειας που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην επίτευξη του στόχου.

Οι ψηφιακές τεχνολογίες αλλάζουν τη ζωή μας μέρα με τη μέρα. Ορισμένες εφαρμογές μεταβάλλουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, καταναλώνουμε και συνδεόμαστε μεταξύ μας.

Τα προϊόντα και τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε συνήθως βασίζονται σε εξελιγμένα και σύνθετα συστήματα, τα οποία οι περισσότεροι από εμάς δεν τα καταλαβαίνουν. Η ευρεία χρήση συστημάτων που βασίζονται σε αδιαφανείς τεχνολογίες ενέχει προφανείς κινδύνους για την κοινωνία μας. Υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουμε εξαρτημένοι από αλγοριθμικά συστήματα, τα οποία είναι γνωστά ως «μαύρα κουτιά».

Ενώ τα «μαύρα κουτιά» πολλές φορές απλά φιλτράρουν σύνθετες πληροφορίες, μπορεί επίσης να μας δώσουν μια στρεβλωμένη εικόνα της πραγματικότητας, ιδίως όσον αφορά την πληροφόρηση, με αποσπασματικές και μεροληπτικές ειδήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τη ροή των ειδήσεων. Άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως τα παιδιά, μπορεί να εκτεθούν σε επιβλαβές περιεχόμενο, ενώ οι διαδικτυακές πλατφόρμες αγορών μπορεί να προσφέρουν προϊόντα απομίμησης στους καταναλωτές.

Η έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων και ψηφιακού αλφαβητισμού, η έλλειψη κατάλληλων πλαισίων διαχείρισης κινδύνων και τα λίγα εργαλεία που είναι διαθέσιμα για την επισήμανση της παραπληροφόρησης καθιστούν κάποιους από τους κινδύνους αυτούς ακόμη πιο σύνθετους.

Οι ψηφιακές πλατφόρμες, ιδίως οι μεγαλύτερες απ’ αυτές, οι οποίες έχουν εκατομμύρια χρήστες, δεν μπορούν πλέον να ισχυρίζονται ότι είναι απλοί μεσάζοντες προς το περιεχόμενο που φιλοξενούν. Στην πραγματικότητα, το περιεχόμενο που προσφέρουν στους πολίτες διαμορφώνεται από τα «μαύρα κουτιά», τα οποία αυτές αναπτύσσουν.

Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε τα «μαύρα κουτιά» και να αποκαλύψουμε το περιεχόμενό τους. Ήρθε η ώρα οι ψηφιακές πλατφόρμες να αναλάβουν την κοινωνική τους ευθύνη και να ενεργήσουν ανάλογα.

Ο νέος κανονισμός για τις ψηφιακές υπηρεσίες φιλοδοξεί να ενσωματώσει την παράμετρο της διαφάνειας σε αυτά τα μαύρα κουτιά, ενώ η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αλγοριθμικής Διαφάνειας (ECAT) αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Το ECAT θα διαθέτει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων υψηλής ειδίκευσης στις επιστήμες δεδομένων, την τεχνητή νοημοσύνη και τα αλγοριθμικά συστήματα, η οποία θα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή βούληση να διασφαλίσουμε πως ό,τι είναι παράνομο εκτός διαδικτύου είναι παράνομο και στο διαδίκτυο και ότι οι μεγάλες πλατφόρμες και οι μηχανές αναζήτησης ανταποκρίνονται στις ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία.

Αυτό θα το επιτύχουν διερευνώντας πώς συμπεριφέρονται τα αλγοριθμικά συστήματα, ποιους κίνδυνοι ενέχουν και πώς μπορούν να αξιολογηθούν. Τις γνώσεις αυτές θα τις αξιοποιήσουν στηρίζοντας τον ρόλο της Επιτροπής ως ρυθμιστικής αρχής. Θα μας βοηθήσουν να ανοίξουμε τα «μαύρα κουτιά».

Επιπλέον, το ECAT φιλοδοξεί να καταστεί το επίκεντρο μιας δυναμικής κοινότητας ερευνητών και επαγγελματιών που θα ρίξουν φως σε αυτά τα συστήματα, στα οποία βασίζονται οι πλέον δημοφιλείς ψηφιακές υπηρεσίες.

Τα εγκαίνια του ECAT, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στη Σεβίλλη στις 18 Απριλίου 2023, είναι η αφετηρία για την κινητοποίηση αυτής της μεγάλης κοινότητας.

Ειδικότερα, για την προστασία των παιδιών, εισάγουμε νέους κανόνες και εργαλεία, ξεκινώντας από την ευαισθητοποίηση σχετικά με την παραπληροφόρηση και άλλες διαδικτυακές απειλές, μέσω πρωτοβουλιών, όπως το σχέδιο δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση. Το ECAT θα συμμετάσχει στην προσπάθεια αυτή.

Η προσέγγιση της ΕΕ βασίζεται στην πεποίθησή μας ότι η τεχνολογική πρόοδος δεν πρέπει ποτέ να αποβαίνει σε βάρος των δημοκρατικών μας αξιών. Οι ευκαιρίες της ψηφιακής εποχής πρέπει να καταστούν διαθέσιμες σε όλους και να γίνονται κατανοητές από όλους.

Χάρη σε αυτό το όραμα και τα μέσα που αναπτύσσουμε, η ΕΕ βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση ώστε να καταστεί παγκόσμιος ηγέτης στην ψηφιακή εποχή, για την οικοδόμηση ενός πιο ανθεκτικού και συμπεριληπτικού μέλλοντος για όλους.

Μαρίγια Γκαμπριέλ είναι Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας της Ε.Ε.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα