Νικολά Σμιτ στο NEWS 24/7: Η Ευρώπη να δώσει μεγαλύτερη προβολή στα κοινωνικά δικαιώματα

Νικολά Σμιτ στο NEWS 24/7: Η Ευρώπη να δώσει μεγαλύτερη προβολή στα κοινωνικά δικαιώματα
Ο Επίτροπος Nicolas Schmit AP

O Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων Νικολά Σμιτ γράφει για τις μείζονες διαρθρωτικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη - Η ανανέωση της Κοινωνικής Δέσμευσης της Διακήρυξης του Πόρτο.

Ευρώπη σημαίνει άνθρωποι.

Σημαίνει εργαζόμενοι, επιχειρήσεις και κοινωνία πολιτών. Σημαίνει διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού για τα άτομα και τις επιχειρήσεις. Σημαίνει δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, οι οποίες επιτρέπουν στους πάντες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Σημαίνει εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους. Σημαίνει δημιουργία ευκαιριών για τις νεότερες γενιές και πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, όπως η μακροχρόνια φροντίδα των ηλικιωμένων. Σημαίνει ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών, καθώς και δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες για όλους και για όλες.

Σημαίνει οικοδόμηση μιας ολοένα και πιο βιώσιμης, ολοένα και πιο ανταγωνιστικής και συμπεριληπτικής οικονομίας, όπου ο κοινωνικός διάλογος και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις διαδραματίζουν ενεργό ρόλο για τους θετικούς αυτούς μετασχηματισμούς.

Σημαίνει διασφάλιση της συμμετοχής και της ένταξης όλων των ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία, των αστέγων και των ευάλωτων ατόμων. Μια κοινωνία στην οποία κανείς δεν μένει στο περιθώριο, ανεξάρτητα από το φύλο, την κοινωνική θέση, την ηλικία, την υγεία, την εθνικότητα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την καταγωγή του.

Πριν από δύο χρόνια η πορτογαλική Προεδρία του Συμβουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι κοινωνικοί εταίροι και η κοινωνία πολιτών δεσμεύτηκαν να εδραιώσουν τη δέσμευση που έχει αναληφθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων στο Γκέτεμποργκ και να προετοιμάσουν το έδαφος για μια συμπεριληπτική, βιώσιμη και δίκαιη ανάκαμψη που δημιουργεί θέσεις εργασίας, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η δέσμευση αυτή θα πρέπει να υλοποιηθεί τόσο σε επίπεδο Ένωσης όσο και σε επίπεδο κρατών μελών, εντός των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων τους.

Η Κοινωνική Δέσμευση του Πόρτο (Porto Social Commitment) και η Διακήρυξη του Πόρτο (Porto Declaration) προώθησαν την ευρωπαϊκή ατζέντα, καθώς ανανεώσαμε το ευρωπαϊκό κοινωνικό συμβόλαιο, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να αναπτύξουμε καινοτόμες και χωρίς αποκλεισμούς απαντήσεις για την αντιμετώπιση των σημερινών και των μελλοντικών προκλήσεων.

Στις αρχές του 2022, τη στιγμή που η εφαρμογή των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας άρχιζε να δίνει ώθηση στην οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη από τους κλυδωνισμούς της πανδημίας, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ξαναέφερε τον πόλεμο στην Ευρώπη.

Δεν μπορούμε ακόμη να αξιολογήσουμε πλήρως τις επιπτώσεις του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ιδίως στα πλέον ευάλωτα άτομα της κοινωνίας μας. Ωστόσο, αυτή η βάναυση και παράνομη πράξη ενίσχυσε τους δεσμούς αλληλεγγύης μεταξύ των Ευρωπαίων και μας ανάγκασε να βρούμε απαντήσεις στη στρατηγική συζήτηση σχετικά με την επιρροή της Ευρώπης στον κόσμο. Είναι καιρός να συζητήσουμε πόσο κεντρική θέση έχουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και οι κοινές κοινωνικές πολιτικές μας σε μια ευρύτερη και ισχυρότερη Ευρώπη.

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επίσης αντιμέτωπη με μείζονες διαρθρωτικές προκλήσεις: την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, τη δημογραφική αλλαγή, έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο εργασίας και συνεχιζόμενες ανισότητες και φτώχεια, σε συνδυασμό με την ανησυχητική διάβρωση της μεσαίας τάξης. Αυτές οι διαρθρωτικές προκλήσεις δεν επηρεάζουν μόνο τις χώρες της Ένωσης, αλλά και όσες χώρες προσπαθούν και φιλοδοξούν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα αυτό.

Στο πλαίσιο αυτό, το σημερινό Κοινωνικό Φόρουμ του Πόρτο (Porto Social Forum), η διετής πρωτοβουλία της πορτογαλικής κυβέρνησης με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας πολιτών, σηματοδοτεί τη δεύτερη επέτειο της Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής του Πόρτο, δίνοντας την ευκαιρία να συζητήσουμε τη σημασία της κοινωνικής διάστασης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Το Κοινωνικό Φόρουμ του Πόρτο συμπέρανε ότι το κοινωνικό μας μοντέλο αποτελεί πλεονέκτημα σε παγκόσμιο επίπεδο και οι ισχυρές πολιτικές για τις δεξιότητες, την εκπαίδευση και την κατάρτιση—ιδίως στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων— μπορούν να δημιουργήσουν καλύτερη απασχόληση, ταχύτερη ένταξη στην αγορά εργασίας, να προωθήσουν την κοινωνική ένταξη και, κατά συνέπεια, να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και της κοινωνίας της ΕΕ. Το Κοινωνικό Φόρουμ του Πόρτο εξέτασε επίσης πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα πλέον κατάλληλα εργαλεία σεβόμενοι παράλληλα την αρχή της επικουρικότητας και περιορίζοντας τον διοικητικό φόρτο για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Τέλος, το Φόρουμ ανέδειξε τη σημασία που έχει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την καταπολέμηση της φτώχειας στη μάχη κατά του πολυδιάστατου ζητήματος του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και τη σημασία της πρόσβασης των πάντων, και ιδίως των παιδιών, σε βασικές υπηρεσίες. Η αποτελεσματική εφαρμογή της ευρωπαϊκής εγγύησης για τα παιδιά είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η εκπαίδευση και η κατάρτιση δεν είναι άσκοπες δαπάνες, αλλά έξυπνη επένδυση στην ανθρώπινη ανάπτυξη. Η Ευρώπη πρέπει να διευρύνει τον ηγετικό της ρόλο στην αιχμή της γνώσης και της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών. Ταυτόχρονα, ακόμη και η πλέον προηγμένη τεχνολογία είναι άχρηστη χωρίς ειδικευμένους εργαζομένους που θα αναλάβουν την εγκατάσταση και τη λειτουργία της.

Τα άτομα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα διά βίου μάθησης και οι μικρομεσαίες αλλά και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις πρέπει να διαθέτουν τα ταλέντα που χρειάζονται για να ευημερήσουν.

Ως εκ τούτου, είναι σαφές ότι η οικονομική ευημερία της ΕΕ συμβαδίζει με την ισχυρή κοινωνική της διάσταση. Πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προβολή στα κοινωνικά δικαιώματα και να ενισχύσουμε την αξιολόγηση των κοινωνικών προτύπων και την ανοδική κοινωνική σύγκλιση στο πλαίσιο μιας βιώσιμης κοινωνικοοικονομικής διακυβέρνησης, βασισμένης στον τριμερή χαρακτήρα, σε μια κρίσιμη για την Ένωσή μας στιγμή.

Δύο χρόνια μετά το Πόρτο, ανανεώνουμε τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε με την Κοινωνική Δέσμευση του Πόρτο και τη Διακήρυξη του Πόρτο και επιβεβαιώνουμε τη βούλησή μας να διαφυλάξουμε το πνεύμα στο οποίο βασίζονται.

Μαζί θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την πλήρη υλοποίηση των αρχών του πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.

Το μέλλον της ΕΕ είναι οι άνθρωποι της και το μέλλον αυτό πρέπει να είναι κοινωνικό.

Υπογράφοντες και υπογράφουσες

Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα

  1. Nicolas Schmit, Ευρωπαίος Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων

  2. Agnes Jongerius, ευρωβουλευτής

  3. Dennis Radtke, ευρωβουλευτής

  4. Dragoș Pîslaru, Πρόεδρος της Επιτροπής EMPL, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

  5. Oliver Röpke, Πρόεδρος, Ευρωπαϊκή Κοινωνική και Οικονομική Επιτροπή

Κοινωνικοί εταίροι

  1. Esther Lynch, Γενική Γραμματέας, Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικαλιστικών Οργανώσεων

  2. Χάρης Κυριαζής, Πρόεδρος Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, BusinessEurope

  3. Valeria Ronzitti, Γενική Γραμματέας, SGI Europe

  4. Veronique Willem, Γενική Γραμματέας, SME United

Κοινωνία πολιτών

  1. Piotr Sadowski, Πρόεδρος, Κοινωνική Πλατφόρμα

Εκπρόσωποι κυβερνήσεων

  1. Ana Mendes Godinho, Υπουργός Εργασίας, Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πορτογαλία

  2. Claude Haagen, Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Λουξεμβούργο

  3. Evika Siliņa, Υπουργός Πρόνοιας, Λετονία

  4. Frank Vandenbroucke, Υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Βέλγιο

  5. Heather Humphreys, Υπουργός Κοινωνικής Προστασίας, Ιρλανδία

  6. Neale Richmond, Υφυπουργός Επιχειρήσεων, Εμπορίου και Απασχόλησης, Ιρλανδία
     

  7. Hubertus Heil, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γερμανία

  8. Johannes Rauch, Υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών, Αυστρία

  9. José Luis Escrivá, Υπουργός Ένταξης, Κοινωνικής Ασφάλισης και Μετανάστευσης, Ισπανία

  10. Luka Mesec, Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εργασίας, Οικογένειας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών, Σλοβενία

  11. Karien van Gennip, Υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Απασχόλησης, Ολλανδία

  12. Marin Piletić, Υπουργός Εργασίας, Συνταξιοδοτικού Συστήματος, Οικογένειας και Κοινωνικής Πολιτικής, Κροατία

  13. Marlena Marlag, Υπουργός Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, Πολωνία

  14. Ελένη Α. Γιώτη, Γενική Γραμματέας Ενίσχυσης της Απασχόλησης και εκτελούσα χρέη Γενικής Γραμματέως Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ελλάδα

  15. Monika Navickienė, Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και Εργασίας, Λιθουανία

  16. Olivier Dussopt, Υπουργός Εργασίας, Απασχόλησης και Οικονομικής Ένταξης, Γαλλία

  17. Pierre-Yves Dermagne, Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Οικονομίας και Εργασίας, Βέλγιο

  18. Signe Riisalo, Υπουργός Κοινωνικής Προστασίας, Εσθονία

  19. Soňa Gaborčáková, Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικογένειας, Σλοβακία

  20. Tuula Haatainen, Υπουργός Απασχόλησης, Φινλανδία

  21. Γιάννης Παναγιώτου, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κύπρος

  22. Yolanda Diaz Perez, Β’ Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός και Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Οικονομίας, Ισπανία

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα