40 χρόνια πέρασαν, 40 χρόνια δεν ξεχνάμε

40 χρόνια πέρασαν, 40 χρόνια δεν ξεχνάμε

Διαβάστε ένα άρθρο (συμμετοχή στις "Γνώμες" του NEWS 247) για τα δικαιώματα που κατοχύρωσε στην πράξη το "πρόσωπο" του Πολυτεχνείου και τα μηνύματά του 40 χρόνια μετά

Το Πολυτεχνείο, είτε το θέλουν είτε όχι, ξένοι και ντόπιοι παράγοντες που επιδιώκουν να κηδεμονεύουν τον τόπο, αποτελεί κορυφαίο γεγονός της νεότερης ιστορίας μας. Είναι συνέχεια των αγώνων της γενιάς της Εθνικής Αντίστασης, του 1-1-4, και αποτελεί την κορύφωση της αντιδικτατορικής πάλης του λαού μας.

Η αντίθεση με τη βία, το φασισμό, τη συνθηκολόγηση, την ανοχή, τον εμπαιγμό. Τότε και τώρα το πρόσωπο του Πολυτεχνείου μας πείθει, γιατί κατοχύρωσε στην πράξη το δικαίωμα να σκεφτόμαστε, να εκφραζόμαστε και να δρούμε ελεύθερα. Να κρίνουμε. Να ελέγχουμε. Να Αγωνιστούμε. Να συνυπάρξουμε.

Στη σημερινή πραγματικότητα της γενικευμένης οικονομικής κοινωνικής και πολιτιστικής κρίσης και απαξίωσης, είναι ισχυρότατες οι δυνάμεις που επιχειρούν να κάμψουν κάθε ατομική ή πολύ περισσότερο συλλογική πρωτοβουλία αυτών που ορθώνουν το ανάστημά τους για διέξοδο από την κρίση, και μάλιστα όταν αμφισβητούν με τη στάση τους τη δυνατότητα των κομματικών μηχανισμών και της υπό κρίση πολιτικής τους, να δώσουν λύσεις μακριά από συλλογικές-κοινωνικές προσπάθειες και ανατάσεις.

Μας επιβάλουν πάλι φασίζουσες πρακτικές και οι, πράγματι απαραίτητες ,διαρθρωτικές αλλαγές αντικαθίστανται από λανθασμένες (Πανεπιστήμια, ΕΡΤ, κτλ) που υλοποιούνται με τα …ΜΑΤ και τους Εισαγγελείς, ενώ σκόπιμα αυτές συγχέονται με μια αρνητική για την ζωή αλλά και την οικονομία λιτότητα. Και προσπαθούν από πάνω να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος

Η έξοδος από την σημερινή κρίση δεν μπορεί να βασιστεί σε μία μόνο “πρόταση”. Απαιτεί έναν τρόπο ζωής εκ μέρους της ηγεσίας, μια πολιτική συμπεριφορά, αξίες και σχέσεις που μπορούν να εμπνευστούν από το Πολυτεχνείο και τη γενιά που τις πραγμάτωσε. Και αν ο ‘δρόμος’ δεν υπάρχει , αυτός ανοίγει περπατώντας.

Ζητάμε μια αποφασιστική, στιβαρή και έντιμη πολιτική. Αγωνιζόμαστε για ανύψωση του Εθνικού μας γοήτρου, για μια Ειρηνική και δημιουργική ζωή του λαού μας και όλου του Κόσμου.

Φοιτητές και Φοιτήτριες, νέοι και νέες, αντισταθείτε.

Τα ολέθρια προβλήματα που το σύστημα και η ανίκανη κυβέρνηση του φορτώνει στις πλάτες των νέων μας, κατηγορώντας τους ταυτόχρονα που διαμαρτύρονται, παραμένουν και αυξάνονται καθημερινά.

Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου ενάντια στη βαρετή, διεφθαρμένη, παράλογη και αδιέξοδη κοινωνία στην οποία ορισμένοι μας οδηγούν και επιδιώκουν να ζήσουμε, παραμένουν. Αντισταθείτε!

Μην ανέχεστε να σας πείσουν να τους ανέχεστε!

*Ο Νίκος Μαρκάτος είναι Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, πρώην Πρόεδρος Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ,  πρώην Πρύτανης ΕΜΠ (1991-97), Senior Visitor στο Department of Applied Mathematics & Theoretical Physics του Πανεπιστημίου Cambridge και Fellow του Selwyn College του Πανεπιστημίου Cambridge (2002 – 2003), Visiting Professor University of Surrey (2001-2010). Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογιας των ΑΝΕΛ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα