Ο Μητσοτάκης παίζει μόνος του, οι άλλοι μοιράζουν τα κουρέλια τους…

Διαβάζεται σε 3'
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης SOOC

Η εικόνα από τις χθεσινές εκλογές δείχνει ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι κυρίαρχοι μόνο στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και στην Αυτοδιοίκηση.

Αν εξαιρέσουμε την πλειοψηφία των Βολιωτών, που επανεξέλεξε ένα πολιτικό γουρούνι στη θέση του δημάρχου, οι χτεσινές εκλογές στις Περιφέρειες και στους Δήμους δεν επιφύλαξε καμιά έκπληξη και καμιά αλλαγή στο συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων (όχι ότι η εκλογή του Μπέου ήταν έκπληξη, αλλά υπήρχε μια προσδοκία ότι δεν ήταν τέτοια η επιβράβευση για το πολιτικό αυτό κατακάθι).

Το γενικό πολιτικό συμπέρασμα από αυτές τις εκλογές είναι ένα και είναι συνέχεια αυτού που έδωσαν και οι βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου: η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι απόλυτα κυρίαρχοι στο πολιτικό σκηνικό και οι αντίπαλοί τους μοιράζουν τα κουρέλια τους.

Φυσικά, θα ήταν παράλογο να περιμένει κανείς ότι, μέσα σε τρεις μήνες, θα είχαμε κάποια μεγάλη αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Όμως, οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση σχεδόν πάντα στέλνουν μηνύματα στην κυβέρνηση. Η ψήφος δυσαρέσκειας και διαμαρτυρίας είναι σύνηθες φαινόμενο.

Όμως, σ’ αυτές τις εκλογές δεν εστάλη κανένα τέτοιο μήνυμα. Οι υποψήφιοι της ΝΔ στις Περιφέρειες είτε εξελέγησαν από τον πρώτο γύρο είτε θα εκλεγούν στο δεύτερο. Πάνω-κάτω το ίδιο αποτέλεσμα είχαμε και στους μεγάλους Δήμους. Μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως το χαμηλό ποσοστό του δημάρχου Θεσσαλονίκης δεν αλλάζουν τη γενική εικόνα. Η ΝΔ και ο Μητσοτάκης θα παίζουν μόνοι τους τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές του Μαίου του 2024.

Απέναντί τους δεν έχουν καμία ισχυρή αντιπολιτευτική δύναμη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που έτσι κι αλλιώς δεν είχε ποτέ καλές επιδόσεις στην Αυτοδιοίκηση, βρίσκεται σε περιδίνηση. Η εκλογή του νέου αρχηγού, παρά το ντόρο που τη συνόδευσε, δεν του έδωσε καμία ώθηση. Βεβαίως, θα ήταν άδικο να χρεωθεί το αποτέλεσμα στον Στέφανο Κασσελάκη, αφού οι επιλογές των υποψήφιων Περιφερειαρχών και Δημάρχων, δεν ήταν δικές του, αλλά αυτό δεν αλλάζει την εικόνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια κόμμα που κινείται σε τροχιά εξουσίας και δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι αυτό μπορεί να αλλάξει υπό τον κ. Κασσελάκη. Δεν προσελκύει από πουθενά ψηφοφόρους και χάνει κάποιους προς το ΚΚΕ.

Το ΠΑΣΟΚ, που παραδοσιακά διατηρεί ερείσματα στην Αυτοδιοίκηση, κινείται με το άγχος να πείσει ότι μπορεί κάποια στιγμή να πάρει εκείνο τη δεύτερη θέση. Όμως, με ποσοστά μεταξύ του 10% και του 15% η επιδίωξη αυτή έχει μεν κάποια σημασία για τον ανταγωνισμό στην αντιπολίτευση, αλλά είναι άνευ αξίας για τη μεγάλη εικόνα.

Αυτή η εικόνα δείχνει ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι κυρίαρχοι μόνο στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και στην Αυτοδιοίκηση. Όλοι οι «αρμοί της εξουσίας» -για τους οποίους κάποτε ανησυχούσαν ότι θα τους έλεγχε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας- τώρα πια είναι στα δικά τους χέρια. Και οι αντίπαλοί τους, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, απλώς ανταγωνίζονται μεταξύ τους και δεν μπορούν όχι να απειλήσουν, αλλά ούτε καν να αμφισβητήσουν την «γαλάζια» κυριαρχία.

Βλέποντας τις δηλώσεις των κκ Κασσελάκη και Ανδρουλάκη, ο κ. Μητσοτάκης δικαιούται να γελάει σαρδόνια…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα