Οι προβλέψεις Μητσοτάκη και οι ευρωεκλογές: Τρίποντο ή τάπα;

Διαβάζεται σε 3'
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης Dimitris Kapantais / SOOC

Έχουμε Ευρωεκλογές, δεν κρίνεται η διακυβέρνηση και ευνοείται η ψήφος διαμαρτυρίας και η αποχή. Αυτό το «τετράπτυχο» πρέπει να ανησυχεί τον πρωθυπουργό και το κόμμα του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τρεις πετυχημένες προβλέψεις στα αθλητικά: είπε ότι ο ΠΑΟΚ θα πάρει το ελληνικό πρωτάθλημα και ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός θα πάνε στους τελικούς του ευρωπαϊκού μπάσκετ στο Βερολίνο. Και το «γιόρτασε» -πού αλλού;- στο TikTok, τρολάροντας τον χαρακτηρισμό «γκαντέμης» που τον συνοδεύει. Άριστα.

Δεν έχει κάνει ακόμη προβλέψεις για τις Ευρωεκλογές. Όμως, επηρεασμένος από τα αθλητικά, περιέγραψε το στόχο του με μπασκετικούς όρους: «Πάμε να βάλουμε τρίποντο». Αυτό σημαίνει-εξήγησε- να πετύχει ακόμα μια νίκη μετά τις περσινές του Μαΐου και Ιουνίου για τις βουλευτικές εκλογές.

Μόνο που οι ευρωεκλογές δεν έχουν καμιά σχέση με τους τελικούς του μπάσκετ στο Βερολίνο. Εκεί πήγαν τέσσερις ομάδες, πάνω-κάτω ισοδύναμες, που έβαλαν πολλά τρίποντα και έκαναν πολλές τάπες. Αντίθετα, στις Ευρωεκλογές έχουμε μια άνιση αναμέτρηση. Υπάρχει αδιαμφισβήτητο φαβορί, η ΝΔ. Και είναι αμφίβολο αν όσοι ακολουθούν μπορούν να χαρακτηριστούν «αουτσάιντερ», με την έννοια ότι δεν έχουν καμιά ελπίδα να νικήσουν.

Επομένως, δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να θεωρεί «τρίποντο» την (όποια) νίκη του στις ευρωεκλογές, τέτοια «πρόβλεψη» είναι σαν να κλέβει εκκλησία. «Τρίποντο» θα είναι να νικήσει το κόμμα του με «λελογισμένες» απώλειες. Και αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό του πρέπει μπροστά να γράψει «3», οτιδήποτε πάνω από το 30%. Πρέπει, ταυτόχρονα, να μη βρεθεί αντίπαλος που θα τον πλησιάσει σε «επικίνδυνη» απόσταση.

Και τα δύο είναι μέσα στα προβλεπόμενα. Το μεγάλο, όμως, πλεονέκτημα της ΝΔ και του Μητσοτάκη είναι ότι δεν υπάρχει αντίπαλος που θα αμφισβητήσει την κυριαρχία τους. Μετά τις περσινές βουλευτικές εκλογές κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είναι σε θέση να πει ότι οι φετινές ευρωεκλογές θα είναι η αρχή για αντιστροφή της σημερινής κατάστασης.

Με αυτά τα δεδομένα η «πρόβλεψη» Μητσοτάκη για «τρίποντο» στις ευρωεκλογές είναι πολύ πιθανό να επαληθευτεί ελλείψει υπολογίσιμου αντιπάλου. Ένας παράγοντας μόνο μπορεί να τη «χαλάσει»: οι ψηφοφόροι.

Έχουμε Ευρωεκλογές, δεν κρίνεται η διακυβέρνηση και ευνοείται η ψήφος διαμαρτυρίας και η αποχή. Αυτό το «τετράπτυχο» πρέπει να ανησυχεί τον πρωθυπουργό και το κόμμα του. Μπορεί να μην υπάρχει υπολογίσιμος αντίπαλος, αλλά αυτό ενδέχεται να λειτουργήσει «απελευθερωτικά» για όσους ψηφοφόρους του περσινού 41% θέλουν τώρα να διαμαρτυρηθούν.

Αν αυτό συμβεί και το ποσοστό των ευρωεκλογών δεν γράφει μπροστά «3», τότε η «πρόβλεψη» θα διαψευστεί. Και το «τρίποντο» θα έχει γίνει «τάπα». Την οποία δεν θα έχουν κάνει οι πολιτικοί αντίπαλοι, αλλά οι ψηφοφόροι. Αυτοί είναι ο μόνος «επικίνδυνος» αντίπαλος…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα