Ο έρωτας του περιθωρίου – Σήμερα δεν γιορτάζουν όλα τα ζευγάρια

Ο έρωτας του περιθωρίου – Σήμερα δεν γιορτάζουν όλα τα ζευγάρια
Queer ζευγάρι istockphoto

Στόχος τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να μπορούν να εκφράσουν την αγάπη τους ελεύθερα (και την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου).

Η (καπιταλιστική κατά τα άλλα) ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, αποτελεί μια γιορτή που έχει συνδεθεί με την αγάπη και το δικαίωμα να δείχνεις ελεύθερα πόσο πολύ λατρεύεις το ταίρι σου.

Προσωπικά, μου ήταν πάντοτε τελείως αδιάφορη αυτή η γιορτή, ωστόσο -αν προσπαθήσω να μην το βλέπω τόσο κυνικά-, κατανοώ ότι για κάποιους ανθρώπους αυτή είναι μια ευκαιρία να χαρούν και να περάσουν καλά, οπότε για κάποιους η σημερινή είναι μια όμορφη μέρα.

Την ίδια στιγμή, αυτή η γιορτή μπορεί να δημιουργήσει συναισθήματα αποκλεισμού, απομόνωσης, ακόμη και πόνου σε πολλά μέλη της queer κοινότητας.

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί προς την ισότητα και την αποδοχή τα τελευταία χρόνια, πολλά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αισθάνονται φόβο να δείξουν ελεύθερα την αγάπη τους, ακόμη και αυτή τη μέρα.

Αυτό το αίσθημα αποκλεισμού συνεχίζει να είναι έντονο σε κοινωνίες όπου οι παραδοσιακοί ρόλοι και η ετεροκανονικότητα κυριαρχούν, όπως συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό και στην ελληνική κοινωνία.

Η πίεση για συμμόρφωση σε ετεροκανονικές νόρμες και συμπεριφορές αναγκάζει τα queer άτομα να μην δύνανται να εκφράσουν ανοιχτά την αγάπη και τη στοργή τους σε δημόσιους χώρους.

Και ενώ σήμερα τα social media θα γεμίσουν με φωτογραφίες ερωτευμένων και emoji καρδούλες και φιλάκια, πολλά queer άτομα αισθάνονται αόρατα και μόνα, σε μια μέρα που προορίζεται να εορταστεί η αγάπη και η σύνδεση.

Έτσι λοιπόν, για μια μερίδα της queer κοινότητας, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου μπορεί να είναι μια οδυνηρή υπενθύμιση των διακρίσεων, του μπούλινγκ, της βίας και της απόρριψης που έχουν βιώσει.

Παρά τις διακρίσεις, θαρραλέα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας θα γιορτάσουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Θα δεις σήμερα ανθρώπους να περπατούν αγκαλιασμένοι, με μπαλόνια στα χέρια και χαμόγελο στα πρόσωπα.

Στόχος να παλέψουμε μαζί, με στόχο μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς. Μια κοινωνία με αποδοχή.

Ώστε μια μέρα και τα queer άτομα να είναι σε θέση να εκφράσουν την αγάπη και τη στοργή τους ελεύθερα.

Όχι μόνο την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά κάθε μέρα.

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου μπορεί να είναι μια δύσκολη γιορτή για πολλά queer άτομα, είναι όμως και μια ευκαιρία να γιορτάσουμε την ανθεκτικότητα, το θάρρος και τη δύναμη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Στόχος να οικοδομήσουμε έναν κόσμο όπου όλα τα άτομα θα είναι ελεύθερα να αγαπούν και να αγαπιούνται, ανεξάρτητα από την ταυτότητα φύλου ή τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

Και θα τα καταφέρουμε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα