Η ατομική ευθύνη ενός νεοναζί*

Η ατομική ευθύνη ενός νεοναζί*
Ο νεοναζί Χρήστος Παππάς Eurokinissi

*Ή πώς το νούμερο 2 της Χρυσής Αυγής εξέθεσε το νούμερο 1 στην κατάταξη των πιο επιτυχημένων υπουργών Προστασίας του Πολίτη

Είναι 23 Οκτωβρίου 2020. Μετά από 30 χρόνια δράσης και πεντέμιση χρόνια δίκης, όλα τα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής οδηγούνται στη φυλακή.

Όλα; Όχι. Ο μυστακιοφόρος Χρήστος Παππάς, κουμπάρος του φυρερίσκου Μιχαλολιάκου αντιστέκεται στην σύλληψη.

Εκμεταλλευόμενος την διακριτική του παρουσία, τον μικροσκοπικό σωματότυπό του και τα ταλέντα του στις μεταμφιέσεις και την ταχυδακτυλουργία, ο Χρήστος Παππάς, κατάφερε να αποφύγει τις task forces, τους πάνοπλους αστυνομικούς, και το εξαιρετικά οργανωμένο σχέδιο της ΕΛΑΣ.

Βέβαια, η ΕΛΑΣ και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν είχαν κανένα λόγο να θεωρούν πως ο Παππάς δεν θα παραδιδόταν οικειοθελώς. Το γεγονός ότι πριν από επτά χρόνια και κατά τα γεγονότα που ακολούθησαν την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, είχε αποφύγει την σύλληψη, περηφανευόμενος μάλιστα από ραδιοφώνων ότι κυκλοφορεί ελεύθερος, μπορούμε να το αποδώσουμε σε μία νεανική επιπολαιότητα, στο στάδιο της ύστερης εφηβείας, το οποίο διήνυε τότε ο νεοναζί ινστρούκτορας.

Η ίδια η εισαγγελέας Οικονόμου, άλλωστε, είχε καταστήσει σαφές κατά την πρότασή της επί των αναστολών ότι κανένα από τα στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης δεν ήταν ύποπτο φυγής.

Τι έγινε λοιπόν και ξαφνικά ο υπαρχηγός των νεοναζί εγκληματιών δεν βρίσκεται μαζί με τους συνοδοιπόρους του στον δρόμο για τις φυλακές;

Όπως εδώ και δύο εβδομάδες -από την ανακοίνωση της απόφασης- διεμήνυαν πηγές της ΓΑΔΑ, η Ελληνική Αστυνομία είχε ένα καλά οργανωμένο σχέδιο, θέτοντας επί ποδός μεγάλο αριθμό αστυνομικών για την παρακολούθηση και την σύλληψη των χρυσαυγιτών.

Όμως αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι το σχέδιο δεν αρκεί. Χρειάζονται επίσης καλές προθέσεις, φιλότιμο και πάνω από όλα, ατομική ευθύνη. Και ο Χρήστος Παππάς απέδειξε πως δεν διαθέτει τίποτα από αυτά.

Γιατί αποφεύγοντας την σύλληψη, εκθέτει την φυσική και πολιτική ηγεσία της ΕΛΑΣ, που προφανώς έκαναν ό,τι μπορούσαν, συλλαμβάνοντας στην συντριπτική τους πλειονότητα τα καταδικασθέντα στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία συμπεριφέρθηκαν με υπευθυνότητα και δέχθηκαν να συλληφθούν.

Θα είναι άδικο να αποδώσουμε ευθύνες στην Αστυνομία ή στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Έχουν άλλωστε αποδείξει πως είναι σε θέση να κρατούν επί ημέρες ανήλικους, να ελέγχουν εξονυχιστικά μαθήτριες, να διαλύουν άνευ αιτίας με την χρήση χημικών ειρηνικές συγκεντρώσεις.

Αλλά προφανώς δεν θα μπορούσαν να υποθέσουν πως ένας καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που έχει υπάρξει φυγάς στο παρελθόν θα το ξανάκανε. Τέτοια ανευθυνότητα από έναν νεοναζί, δεν την περίμεναν με τίποτα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα