Δεν είναι χαζοί στον ΣΥΡΙΖΑ για να θέλουν ‘καθαρή έξοδο’

Δεν είναι χαζοί στον ΣΥΡΙΖΑ για να θέλουν ‘καθαρή έξοδο’
Η είσοδος στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου eurokinissi

Ακόμη και αν την αποζητούν για επικοινωνιακού λόγους, στην πράξη θα συνεχίσουν την πειθαρχημένη διαχείριση “μέχρι να σβήσει ο ήλιος”

Μπορεί να ακούγεται ωραίο ως σύνθημα. Άλλωστε στην πολιτική η έννοια “καθαρός” προσδίδει μια φρεσκάδα και υπόσχεται στους πολίτες αυτό που τους λείπει. Ο τρόπος όμως με τον οποίο ορίζει ο καθείς τις συνέπειες της “καθαρής” εξόδου, είναι διαφορετικός και κατά κανόνα εγκυμονεί κινδύνους για τη σταθερότητα της χώρας και ενδεχομένως της ίδιας της Κυβέρνησης.

Διότι κακά τα ψέματα, ο ΣΥΡΙΖΑ ρίσκαρε πολύ και ανέλαβε μεγάλο πολιτικό κόστος προκειμένου να μπορεί να πανηγυρίζει με την επιτυχία της εφαρμογής ενός προγράμματος που διατείνεται ότι δεν του ανήκει. Αρκετοί πολίτες πιστεύουν λοιπόν ότι μετά το πέρας του “μνημονίου ΣΥΡΙΖΑ”, θα επιστρέψουμε στις ένδοξες ημέρες του παρελθόντος. Τότε που οι πλαστικές σακούλες δίδονταν δωρεάν και δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα…

Αυτή είναι για πολλούς η έννοια της καθαρής εξόδου. Ξεμπερδεύουμε δηλαδή με το στενό κορσέ της επιτροπείας και αρχίζουμε πάλι τις ασωτίες. Διορισμοί, επιδόματα, ρεμούλα και “ελαστικότητα” στην εφαρμογή των νόμων. Ιδίως των φορολογικών. Αυτά ονειρεύεται μια μερίδα του πληθυσμού που γαλουχήθηκε με τα ιδανικά του παρασιτισμού και του πελατειακού κράτους.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο δεν τρελάθηκαν. Ούτε είναι αυτόχειρες ώστε να γκρεμίσουν σε μερικούς μήνες όλ’ αυτά που έχτισαν αναλαμβάνοντας τεράστιο πολιτικό κόστος, που ουδείς άλλος τόλμησε να αναλάβει. Όλ’ αυτά δηλαδή που δεν ήθελαν να κάνουν αλλά τελικά το αποτέλεσμα τους, τους εξέπληξε θετικά και βρήκαν τρόπο να ασπαστούν τις μεθόδους των δανειστών. 

Θέλουν φυσικά να απαλλαγούν από την στενή εποπτεία. Για λόγους επικοινωνιακούς και πρακτικούς. Επικοινωνιακά διότι η “καθαρή έξοδος” εμπεριέχει κάτι από τη φρεσκάδα που λείπει από την εγχώρια πολιτική σκηνή. Διότι υπάρχουν πολίτες που φαντασιώνονται τις ένδοξες ημέρες του παρελθόντος και ουδείς μπαίνει στον κόπο να τους χαλάσει το όνειρο. Η σκληρή πραγματικότητα θα αναλάβει να τους δώσει ένα γερό χαστούκι.

Πρακτικά, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί να κάνει τακτικούς ελιγμούς χωρίς το άγρυπνο μάτι της Τρόικας. Οχι σπουδαία πράγματα, αλλά κινήσεις που θα ενισχύουν το προφίλ του, χωρίς να κινδυνεύει από το ξεμπρόστιασμα των δανειστών, όπως συνέβη με τις επιδοματικές πολιτικές, όταν οι δανειστές ανέλυσαν το πώς η Κυβέρνηση περιέκοψε κοινωνικές δαπάνες όλο το 2017 για να μοιράσει επιδόματα στο τέλος.

Κατά τα άλλα, η Κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να εφαρμόζει πιστά το πρόγραμμα με το οποίο πορεύθηκε τα τελευταία δύο χρόνια. Η άλλη μέθοδος, η μέθοδος του τίποτα και της αμπελοφιλοσοφίας που εφάρμοσε στο πρώτο εξάμηνο του 2015, αποδείχθηκε καταστροφική για τη χώρα και παρά λίγο για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα την ξαναεφαρμόσει. Να είστε σίγουροι.

Κάνοντας “ταμείο”, η Κυβέρνηση θα επιχειρήσει να μην υπογράψει καμία νέα σύμβαση με τους δανειστές. Θα ήταν καταστροφικό για το image της να υπογράψει για τρίτη φορά κάποιου είδους σύμβαση από την οποία θα απορρέουν υποχρεώσεις. Παραμένουν φυσικά όσα ήδη έχει υπογράψει το περυσινό καλοκαίρι και όσα θα επικυρώσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- την ερχόμενη εβδομάδα.

Κυρίως όμως παραμένει η λογική με την οποία ήρθε σε επαφή η εγχώρια αριστερά όταν έγινε “κυβερνώσα”. Γνωρίζουν πλέον ότι “λεφτά δεν υπάρχουν” και οι παροχές -αν δίδονται- θα δίδονται με μέτρο. Μαζι με την Κυβέρνηση, το συνειδητοποίησαν και οι Έλληνες πολίτες. Τουλάχιστον η πλειοψηφία. Χωρίς μάλιστα κάποιον να υποδαυλίζει την κοινωνική αναταραχή φαίνεται ότι το ασπάστηκαν κιόλας. Η χώρα ευτυχώς δείχνει ότι θα συνεχίσει να πορεύεται με δημοσιονομική πειθαρχία που θα ζήλευαν και οι Γερμανοί, ακόμη και μετά την “καθαρή έξοδο” του καλοκαιριού.

Καλή Χρονιά.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 24/7 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα