Έρχονται δωρεάν διακοπές για όλους

Έρχονται δωρεάν διακοπές για όλους

Ο Ν. Φίλης και η Τάσια Χριστοδουλόπουλου σας προσκαλούν να απολαύσετε μια ανέξοδη παροχή σε ένα αυτοδιαχειριζόμενο παραθεριστικό κοινόβιο. Εσείς έχετε να σκεφθείτε μόνο τα ζουζούνια…

Το πρότυπο του ασυμβίβαστου αριστεριστή των προηγούμενων δεκαετιών, συμπεριελάμβανε παραθερισμό μακράς διάρκειας σε camping. Κατά κανόνα όχι ελευθέρο. Τώρα που ήρθαν στα πράγματα, αποφάσισαν ότι είναι ώρα να διεκδικήσουν το lifestyle που αγάπησαν. Το δικαίωμα όμως των συντρόφων να κατασκηνώνουν στη φύση, σταματά εκεί που αρχίζει το δικαίωμα της Έλενας Κουντουρά να σχεδιάζει τουριστική ανάπτυξη με πεντάστερα.

Διότι η πλήρης απελευθέρωση της ελεύθερης κατασκήνωσης είναι μια επιλογή που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την εκπεφρασμένη προσπάθεια της Κυβέρνησης να αναβαθμίσει ποιοτικά το τουριστικό προϊόν. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τα χοντρά πορτοφόλια των ξένων να συμβιώνουν στην ίδια παραλία με ελεύθερους κατασκηνωτές που ανάβουν φωτιές, απλώνουν μπουγάδες και κάνουν την ανάγκη τους στην ύπαιθρο.

Ακόμη πιο δύσκολο είναι να φανταστεί κανείς τον Νίκο Φίλη ή την Τάσια Χριστοδουλόπουλου να παραθερίζουν σε κοινόβιες κατασκηνώσεις προκειμένου να εντρυφήσουν στα ιδανικά της ελεύθερης κατασκήνωσης όπως τα περιγράφουν στην ερώτησή τους. Ήτοι την “άμεση αλληλεπίδραση με το φυσικό περιβάλλον, την αυτοοργάνωση και τη συμβίωση”. Ωσαύτως δύσκολο είναι να φανταστεί κανείς ακόμη και την Φωτεινή Βάκη να διανυκτερεύει με τον παραδοσιακό τρόπο κατασκήνωσης στην αγγλική εξοχή, που ίσως διδάχθηκε στο Essex.

Αντίθετα είναι πιο οικεία η εικόνα της Υπουργού Τουρισμού σε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο. Αυτός είναι ο δρόμος τουριστικής ανάπτυξης που επέλεξε η χώρα εδώ και δεκαετίες. Από την εποχή που ο Ανδρέας δήλωνε ότι “δεν θα γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης” αλλά απολάμβανε τις ευωχίες και τη φιλοξενία των ξενοδοχείων της Ελούντας.

Αυτός ο δρόμος οδήγησε τη χώρα στο τουριστικό θαύμα των τελευταίων ετών με σχεδόν 30 εκατομμύρια τουρίστες να έρχονται στην Ελλάδα όχι για να πάνε σε σπηλιές στα Μάταλα αλλά για να ζήσουν το greek dream που δημιούργησε η ιδιωτική πρωτοβουλία.   

Έρχονται δωρεάν διακοπές για όλους

Οι βουλευτές που απευθύνουν την ερώτηση προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης κο. Στ. Κοντονή και Εσωτερικών κο Π. Σκουρλέτη, δεν  περιορίζουν τους εαυτούς τους “στην αντίληψη της κατασκήνωσης ως καταναλωτικό προϊόν”, ούτε δέχονται τη μετατροπή “σε εμπόρευμα την ανάγκη για διακοπές”.  Παρά ταύτα συνεχίζουν την τοποθέτησή τους λέγοντας ότι: “αδιαμφισβήτητα οι κατασκηνωτές στηρίζουν την τοπική οικονομία και τις μικρές επιχειρήσεις (παντοπωλεία, χώροι εστίασης, χώροι διασκέδασης και ψυχαγωγίας κ.α.) συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξή τους”. 

Ευτυχώς η κα. Έλενα Κουντουρά δεν έχει ακριβώς αυτή την ανάπτυξη στο μυαλό της. Μιλώντας στην φετινή έκθεση Philoxenia στην Θεσσαλονίκη, ξεκαθάρισε ότι :”στις προτεραιότητες είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η εξειδίκευση του τουριστικού προϊόντος, η αναβάθμιση του επιπέδου και της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών, και η προσέλκυση επενδύσεων”.

Προφανώς όσοι επιλέγουν το camping αποτελούν ένα κομμάτι των τουριστών. Και αυτοί οι τουρίστες είναι προφανώς καλοδεχούμενοι, ωστόσο οφείλουν να υπακούσουν σε κανόνες που θα σέβονται την υπόλοιπη τουριστική ανάπτυξη, τις τοπικές κοινωνίες αλλά και την εθνική στρατηγική. Επίσης πρέπει να πληρώνουν για τις δομές που θα τους φιλοξενούν. Οι χώροι κατασκήνωσης πρέπει να καθαρίζονται και να παρέχουν τις ελάχιστες υποδομές που θα διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία αλλά και μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Οι δωρεάν διακοπές που υπόσχονται οι ελευθεριάζοντες βουλευτές, είναι μια ακόμη αυταπάτη. Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους: “Η εκ νέου ρύθμιση της ελεύθερης κατασκήνωσης θα μπορούσε να είναι ένα μέτρο αντίστοιχο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ένα δίχτυ ασφαλείας για τους μη έχοντες, το οποίο ταυτόχρονα αποκαθιστά την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκηση ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, χωρίς να θίγει κάποιο έννομο αγαθό. Πρόκειται για μια ανέξοδη κοινωνική παροχή που θα ωφελήσει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού». Με λύπη μου τους ενημερώνω ότι ανέξοδες παροχές δεν υπάρχουν. κάποιος πρέπει να πληρώσει για όλ’ αυτά.

Αν η καρικατούρα του Τσιβιλίκα στα Μάταλα αποτελεί για κάποιους το πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης, η υπόλοιπη κοινωνία δεν είναι υποχρεωμένη να το ανεχτεί. Όπως επίσης δεν είναι υποχρεωμένη να ανεχτεί τα γούστα του κάθε βουλευτή χάριν της πολυφωνίας. Ο τουρισμός είναι σύμφωνα με το κλισέ (αλλά και στην πραγματικότητα) η βαριά βιομηχανία της χώρας. Οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και όχι ευκαιριακά. Στο παρελθόν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν ήθελε το all inclusive, τώρα οι βουλευτές του θέλουν free camping αλλά να ασχοληθούν με τους λόγους που έχουν παγώσει σχεδόν όλες οι τουριστικές επενδύσεις στη χώρα δεν βρίσκουν λόγο. Αρκεί να σκεφτούμε μόνο ότι ο τουρισμός κρατά τη χώρα ζωντανή σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία και να φερθούμε ανάλογα στο μόνο “προϊόν” που μπορούμε να εξάγουμε…

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι αρθρογράφος του NEWS 247 και σύμβουλος έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

SHARE:

24Media Network