Η 'συμμορία της παγκοσμιοποίησης' συνιστά: Ο Trump είναι καλός για τις Business

Buildings are covered with snow near the congress center where the annual meeting of the World Economic Forum takes place in Davos, Switzerland, Monday, Jan. 22, 2018. The meeting brings together entrepreneurs, scientists, chief executives and political leaders from Jan. 23 to 26. (AP Photo/Markus Schreiber)
Buildings are covered with snow near the congress center where the annual meeting of the World Economic Forum takes place in Davos, Switzerland, Monday, Jan. 22, 2018. The meeting brings together entrepreneurs, scientists, chief executives and political leaders from Jan. 23 to 26. (AP Photo/Markus Schreiber) AP

Πώς και γιατί η παγκόσμια οικονομική και πολιτική ελίτ του Νταβός λατρεύει έναν φανατικό της πολέμιο

Η παγκόσμια οικονομική ελίτ απεφάνθη ξεκάθαρα: Ο Αμερικανός πρόεδρος και οι πολιτικές που ακολουθεί, ευνοούν την επιχειρηματική δράση. Αυτό ήταν το κλίμα από την πρώτη κιόλας στιγμή στο Ελβετικό θέρετρο του Νταβός εν αναμονή της άφιξης του POTUS την Παρασκευή. Μπορεί τα πεπραγμένα Trump να μοιάζουν σε όλους εμάς αλλοπρόσαλλα και ενδεχομένως επικίνδυνα αλλά οι ισχυροί του πλανήτη εστιάζουν στο αποτέλεσμα.

Το πιο οξύμωρο είναι ότι η πλειοψηφία των ηγετών έχει ποντάρει τα ρέστα της στην παγκοσμιοποίηση, την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος μοιάζει -φύση και θέση- να πολεμά. Κλείνει σύνορα, τσακώνεται με άλλους ηγέτες, κατηγορεί τους γεωπολιτικούς αντιπάλους του, απειλεί με δασμούς και ειρωνεύεται όσους ονειρεύονται έναν κόσμο χωρίς σύνορα. Έχει ασκήσει δρ=ιμύα κριτική απέναντι σε όλες τις συμφωνίες για το διεθνές εμπόριο που βρέθηκαν στο διάβα του. Ήταν μόλις μία εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του Trump όταν ο Economist έγραφε ότι “η ιδέα μιας παγκόσμιας εταιρείας, η μεγαλύτερη επιχειρηματική ιδέα των τελευταίων τριών δεκαετιών, βρίσκεται σε μεγάλο πρόβλημα.

ADVERTISING

Οι επιχειρηματίες όμως έχουν διαφορετική άποψη από τους δημοσιογράφους και τους διανοητές. Βολεύονται από τις φαινομενικά τρελές απόψεις του Trump και αναμένεται να τον αποθεώσουν, μαζί με την ιδέα της παγκοσμιοποίησης των εθνικών κρατών με τα “σφιχτά” σύνορα. Η επιλογή τους φυσικά δεν μένει ασχολίαστη. Ο πρώην επικεφαλής ερευνητής της παγκόσμιας τράπεζας και εξειδικευμένος σε θέματα κοινωνικής ανισότητας, οικονομολόγος Branco Milanovic περιγράφει σκωπτικά όσους στριμώχνονται στο ελβετικό χωριό: “ Είναι φθηνότερο να βάλούν ένα αυτοκόλλητο που γράφει Fair Trade (δίκαιο εμπόριο) παρά να καταργήσουν τις μη διασφαλισμένες συμβάσεις εργασίας (zero-hours contracts). Είναι απρόθυμοι να πληρώσουν έναν μισθό της ανθρωπιάς, αλλά χρηματοδοτούν μια φιλαρμονική. Απαγορεύουν τα συνδικάτα, αλλά θα οργανώσουν ένα “εργαστήρι” για την διαφάνεια στη διακυβέρνηση”.

Ο Trump φυσικά αδιαφορεί για όλ’ αυτά και ετοιμάζεται για την αυτοκρατορική του εμφάνιση στο Davos, συνοδευόμενος από μισή ντουζίνα Υπουργούς του. Είναι η πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες που ο πλανητάρχης θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Με το πενιχρό του λεξιλόγιο, δεν ενδιαφέρεται να τοποθετηθεί ή να εξηγήσει κάτι στους υπόλοιπους ηγέτες. Θα κάνει το μόνο που μπορεί, θα μεταφέρει ένα και μόνο μήνυμα. Ένα σλόγκαν που αναμένεται να ενθουσιάσει την οικονομική ελίτ; “US is open for business”. Οι Η.Π.Α. άνοιξαν και σας περιμένουν  για δουλειές. Μετά θα αρχίσει τα “Fabulous” (θαυμάσιος) και τα “Tremendous” (φοβερός) και θα σπεύσει να απολαύσει τις αγαπημένες του συνήθειες που ευδοκιμούν στο χιονισμένο χωριουδάκι.

Δεν υπάρχει καμία συνωμοσία πίσω από τον ενθουσιασμό που προκαλεί η συμμετοχή του Trump  στην “κατασκήνωση της παγκόσμιας ελίτ”. O νέος πλανητάρχης δεν έχει καμία δεύτερη σκέψη σχετικά με το κατά πόσο θα πρέπει να ευνοήσει τις επιχειρήσεις. Η απάντηση είναι το ίδιο μονολεκτική με όλες τις απόψεις που εκφράζει. Πολύ! Δεν συνδιαλέγεται με όσους επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα αντι-επιχειρηματικό περιβάλλον. Τους αγνοεί επιδεικτικά και προχωρά στις αποφάσεις του. Είναι ξεκάθαρα υπέρ της επιχειρηματικότητας με τους κανόνες που θέτει το πανίσχυρο κράτος του. Όποιοι συμφωνούν με την πολιτική του κερδίζουν την αμέριστη υποστήριξή του ακόμη και επί θεμάτων για τα οποία η κοινή γνώμη είναι “θεωρητικά” διχασμένη ή -όπως συμβαίνει συνήθως- μια μικρή ομάδα διεκδικεί να επιβάλλει την “αντι-επιχειρηματική” άποψή της.

Έχοντας εξασφαλισμένη την υποστήριξη της διεθνούς ελίτ, ο Trump  ενδιαφέρεται μόνο να ικανοποιήσει το δικό του ακροατήριο. Αδιαφορώντας για το αν εκνευρίζονται όλοι οι υπόλοιποι. Με τη σκληρή εθνικιστική του ρητορική ικανοποιεί τους ταλαιπωρημένους από τις μεγάλες αλλαγές της οικονομίας, Αμερικάνους. Ολ’ αυτά βέβαια “του βγαίνουν” δεδομένου ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε ανοδικό κύκλο. Το τι θα συμβεί αν μια ημέρα σταματήσει η “άνοιξη”, δεν το γνωρίζει κανείς αλλά μπορεί να το υποθέσει. Ήδη οι τραπεζίτες βλέπουν σημάδια εφησυχασμού στις παγκόσμιες αγορές. Εξ’ άλλου, ο Dow Jones ανεβαίνει σχεδόν χωρίς ανάσα από την αρχή της δεκαετίας. Από τις περίπου 10.000 μονάδες τον Γενάρη του 2010 βρίσκεται 8 χρόνια μετά πάνω από τις 26.000 μονάδες και όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα…

Υ.Γ. Η πλειοψηφία της εγχώριας δημοσιογραφικής και πολιτικής πιάτσας περιορίζει την κάλυψη όσων συμβαίνουν στο ελβετικό θέρετρο στο αν ο Πρωθυπουργός περπάτησε 1,5 χιλιόμετρα για να φθάσει. Καλώς περπάτησε και επιτέλους ας καταλάβουμε ότι η παρουσία του εκάστοτε Πρωθυπουργού στο Νταβός δεν είναι επιλογή. Είναι υποχρέωση…

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 24/7 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos)

(AP Photo/Markus Schreiber)

SHARE:

24Media Network