Η συνουσία του Διός έχει λάβει θεσμικές διαστάσεις

Η συνουσία του Διός έχει λάβει θεσμικές διαστάσεις

Πολίτες στρέφονται κατά δημοσίων υπαλλήλων γιατί αψηφούν αποφάσεις της δικαιοσύνης και η απελευθέρωση του παλαιότερου έθνους πλησιάζει

Εδώ που τα λέμε, αν είσαι δημόσιος υπάλληλος ή τραπεζικός και εμφανιστεί κάποιος με το γνωστό πλέον “χαρτί Σώρρα” που σου υποδεικνύει ότι πρέπει να πάρεις τα λεφτά από τον λογαριασμό των 600 τρισ. δολαρίων του μεγάλου ευεργέτη, λίγα πράγματα μπορείς να κάνεις. Η κοινωνία έχει αφομοιώσει την ρητορική Σώρρα και την θεωρεί εύλογη.

Το Η΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών με παλαιότερη απόφαση του (67650/13) αναγνωρίζει ότι: «Στην υπό κρίση περίπτωση αποδείχθηκε ότι ο πρώτος κατηγορούμενος, δυνάμει αμετάκλητου πληρεξουσίου, τυγχάνει διαχειριστής χρηματικού ποσού ύψους 600 δισ. ευρώ που ανήκει σε αλλοδαπή εταιρεία επενδύσεων με την επωνυμία Red Panther Limited που εδρεύει στο Λονδίνο. Το ποσό αυτό έχει ενσωματωθεί σε 6 διεθνή γραμμάτια του αμερικανικού ταμείου, ονομαστικής αξίας, εκάστου, εκατό δισεκατομμυρίων, λήξεως τον μήνα Αύγουστο του έτους 2014, τα οποία έχουν κατατεθεί σε λογαριασμό καταπιστεύματος και φυλάσσονται προς πίστωση και χορηγία της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Θα πρέπει κατ’ αρχήν να ξεπεράσει κανείς το σοκ που θα υποστεί όταν αντιληφθεί τι αποφάσισε η δικαστής.  Ακολουθώντας προφανώς νομική οδό, αποφάσισε ότι ο εκ Πατρών ορμώμενος επιχειρηματίας είναι διαχειριστής μιας περιουσίας που κάνει τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο να μοιάζει φτωχαδάκι. Σύμφωνα με το Forbes ο Bill Gates στο τέλος του 2015, είχε περιουσία 81 δις. δολάρια. Σχεδόν 8 φορές λιγότερα από τον Αρτέμη. Ο “μεγιστάνας” Ντόναλντ Τραμπ, είχε μόνο 3,7 δισ. δολάρια, ενώ ο πλουσιότερος ελληνικής καταγωγής άνθρωπος στον πλανήτη, ο ιδιοκτήτης της New Balance Τζίμ Ντέιβις στα τέλη του 2016 είχε 4,9 δισ. δολάρια. Aς παραλείψουμε προς το παρόν να αναρωτηθούμε αν ο Σώρρας έχει δολάρια όπως υποστηρίζει στο “χαρτί Σώρρα” ή ευρώ όπως απεφάνθη το δικαστήριο.

Το “χαρτί Σώρρα”

Στη δικαστή δεν φάνηκε περίεργο που ο Σώρρας είχε ξεφύγει από τα ραντάρ του Forbes και του Bloomberg. Ούτε επίσης ότι η συνολική περιουσία του είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή του Gates, του Buffet, του Bezos και του Zuckerberg μαζί. Δεν της φάνηκε περίεργο ούτε το γεγονός ότι ο Σώρρας τα χάρισε στο ελληνικό δημόσιο. Ούτε βεβαίως ότι το δημόσιο δεν τα πήρε, την ώρα που έψαχνε δανεικά από τον Πούτιν μέχρι τον Τσάβεζ. Ακόμη όμως και αν της είχε φανεί περίεργο, θα μπορούσε τυπικά να λάβει αυτή την απόφαση, καθώς αποσπασματικά ήλεγξε έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο. Το χειρότερο είναι ότι ουδείς -ούτε καν από το χώρο της δικαιοσύνης- δεν κινήθηκε εναντίον μιας απόφασης που αψηφά τη λογική. Ούτως ή άλλως θεσμικά δεν υπάρχει τρόπος αντίδρασης της ιεραρχίας στην απόφαση μιας Πλημμελειοδίκη.

Έτσι δημιουργήθηκε νομικό προηγούμενο, το οποίο και επικαλούνται οι οπαδοί του Σώρρα κάθε φορά που κάποιος τους ζητάει χρήματα. Τι να κάνει ο υπάλληλος ενώπιον μιας απόφασης της δικαιοσύνης; Να παρανομήσει προφανώς δεν γίνεται. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων είναι και πρέπει να είναι σεβαστές από όλους. Πάνω όμως σε μια σωρεία από ανάλογες παρανοϊκές αποφάσεις και στην αδυναμία της δικαιοσύνης να παρέμβει μετά την απομάκρυνση από την έδρα, έχουν στηθεί διάφορες κομπίνες στο παρελθόν.

Το κράτος ωστόσο μπορεί αν θέλει να μην εφαρμόζει την παράλογη απόφαση του δικαστηρίου. Όπερ και κάνει. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει δώσει γραπτές οδηγίες στις εφορίες με την οποία ζητά από τους εφοριακούς να ενημερώνουν τους “οπαδούς Σώρρα” ότι ουδείς εξαιρείται από την καταβολή φόρων και όποιος δεν πληρώνει θα έρθει αντιμέτωπος με πρόστιμα. Βεβαίως οι “οπαδοί Σώρρα” δεν αρνούνται την καταβολή του φόρου ή άλλων υποχρεώσεων που τους αναλογούν. Απλώς ζητούν από την εφορία να πάρει τα χρήματα από λογαριασμό τρίτου, εν προκειμένω του Σώρρα, ο οποίος μάλιστα συμφωνεί με την πράξη αυτή.

Αυτός είναι κατά πάσα πιθανότητα και ο λόγος για τον οποίο σήμερα το πρωί, φορολογούμενος στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, προέβη σε αναφορά κατά της προϊσταμένης της τοπικής ΔΟΥ. Αν δεν υπάρξει άμεση και συντεταγμένη αντίδραση, οι “οπαδοί Σώρρα” θα σπεύσουν να κινηθούν ανάλογα και ενδεχομένως να εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα. Οι καταγγελίες εναντίον δημοσίων υπαλλήλων θα πάρουν μορφή χιονοστιβάδας. 

Η στήλη είχε προειδοποιήσει έγκαιρα ότι θα βρούμε μπροστά μας τον Σώρρα όταν πέρυσι, σε ανύποπτο χρόνο έγραφε Hasta la vista baby, Artemis will be back. Ουδείς ασχολήθηκε βεβαίως από το 2013 όταν και εξεδόθη η προαναφερθείσα απόφαση μέχρι και σήμερα, που οι καταγγελίες για εμπλοκή στελέχους της “πρωτοβουλίας Ελλήνων πολιτών για την απελευθέρωση της χώρας και την αποδοχή της πρότασης δανειοδότησης της χώρας από τον Αρτέμη Σώρρα” σε υπόθεση δολοφονίας, έφεραν ξανά την υπόθεση στο προσκήνιο.

Ουδείς ασχολήθηκε με το γεγονός ότι με την προσκόμιση του “χαρτιού Σώρρα” μένουν έκθετοι υπάλληλοι του ελληνικού δημοσίου. Ούτε με το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα χαρτιά επιβαρύνουν με διοικητικό κόστος τις εφορίες ή τις τράπεζες.

Άλλωστε πολλά από όσα υποστηρίζει ο Σώρρας, όσο και αν ακούγεται πικρό, τα έχουν υποστηρίξει στα ακροατήριά τους και πολιτευτές των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας. Μια μερίδα πολιτών που ρέπει προς τον λαϊκισμό, έχει εκπαιδευτεί εδώ και χρόνια από πονηρούς πολιτευτάδες που χαρακτήριζαν το χρέος παράνομο, επονείδιστο ή ότι άλλο τους φαινόταν πομπώδες. Μίλησαν για επαχθή μνημόνια και υποσχέθηκαν διαδοχικά ότι θα τα καταργήσουν ή ότι θα τα σκίσουν. Ο Σώρρας απλώς το κάνει με έναν τρόπο πιο λούμπεν και πολύ πιο τραβηγμένο αλλά μερίδα των πολιτών έχει πάθει μιθριδατισμό, συνήθισε δηλαδή το δηλητήριο και αυξάνει απλώς τη δόση.

Το ίδιο δικαστήριο που απεφάνθη ότι ο Σώρρας είναι διαχειριστής των 600 δισ. ευρώ, είχε αποφανθεί επίσης ότι :«ουδέποτε υπήρξε πρόθεση των κατηγορουμένων να προκαλέσουν σύγχυση στην κοινή γνώμη, παρά τούτοι κινήθηκαν αποκλειστικά από αγαθά κίνητρα και, συγκεκριμένα, ωθούμενοι από την επιθυμία τους να βοηθήσουν το κράτος να εξέλθει από τη δεινή οικονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει. Δεδομένου δεν ότι όσα παρουσιάζουν κατά την εν λόγω εκδήλωση ήταν αληθή και στόχευαν αποκλειστικά στην ενημέρωση του κοινού, ούτε αμέλεια μπορεί να τους αποδοθεί ως προς την τέλεση του εγκλήματος». Με άλλα λόγια κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει ότι με δόλο προκαλούν αυτή τη σύγχυση στη δημόσια διοίκηση και τους πολίτες.

Έτσι μπορούν να συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη τους για την απελευθέρωση του παλαιότερου έθνους με σύνθημα “δεν έχω κόμμα, χρώμα δόγμα”, μέχρι να υπάρξει ένα σοβαρό κράτος που θα αντιμετωπίζει τις καταστάσεις με τη σοβαρότητα που τους πρέπει. Μέχρι τότε θα μπλέκουν καταπιστεύματα, πατριωτισμό, ψηφίσματα, ακόμη και τον ίδιο τον Δία που χρησιμοποιείται με γηπεδικούς όρους, για να “πονέσει” όσους δεν πιστεύουν στον νέο μεσσία. Σε μια συνουσία της λογικής με τον παραλογισμό που απαντάται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης αλλά σπανίως λαμβάνει τέτοιες διαστάσεις.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι αρθρογράφος του NEWS 247 και σύμβουλος έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα