Ισορροπίες τρόμου με τον πιο YOLO πολιτικό

Ισορροπίες τρόμου με τον πιο YOLO πολιτικό

Στελέχη της αριστεράς αγωνίστηκαν για τις ιδέες τους αλλά δεν μπορούν να τα βάλουν και με τον οδοστρωτήρα Πάνο Καμμένο

Θα έλεγε κανείς ότι το κάνουν επίτηδες για να χαλάσουν το πρωινό του αγέρωχου αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Ξεχνούν όμως ότι ο Πάνος Καμμένος είναι ο πιο YOLO πολιτικός που γέννησε αυτός ο τόπος. Η δήλωση Μπαλαούρα περί Μακεδονίας θα μπορούσε και να είναι η θρυαλλίδα εξελίξεων για την συγκυβέρνηση καθώς χτυπά τους Ανεξάρτητους Έλληνες στο μαλακό υπογάστριο της ιδεολογίας τους. Η ιδεολογία των ΑΝΕΛ ωστόσο είναι αυτή που αποφασίζει κατά περίπτωση ο φωτισμένος ηγέτης τους και αν τώρα βολεύει την κυβερνητική συνοχή είναι βέβαιο ότι θα έρθει η ώρα της θείας δίκης για όσους νομίζουν ότι μπορούν να παίζουν με τον Καμμένο.

Ο Πρόεδρος άλλωστε δεν είναι τόσο εύθικτος όσο τον εμφάνισαν τα media της διαπλοκής. Μπορεί να “απασφάλισε” στην περίπτωση Μουζάλα, αλλά δεν είχε κανένα πρόβλημα να “ασφαλίσει” ξανά μόλις είδε ότι το παρατράβηξε. Κατέβασε τους πατριωτικούς τόνους, επαίνεσε τον “άνδρα Μουζάλα”, δήλωσε αιώνια πίστη στην “ανίερη συμμαχία” και κατά την προσφιλή του συνήθεια σφύριζε αδιάφορα περιμένοντας να ξεχαστεί η υπόθεση και να καρατομηθεί ο Μουζάλας με κομψό τρόπο στον επόμενο ανασχηματισμό.

Το γεγονός ότι δεν χαράμισε ούτε ένα από τα δηλητηριώδη (τρόπος του λέγειν) σχόλιά του για την περίπτωση Μπαλαούρα, ενισχύει την άποψη όσων υποστηρίζουν ότι πίσω από το σκληρό προσωπείο που επιβάλλει ο ρόλος του φύλακα των εθνικοπατριωτικών ιδεωδών, κρύβεται ένας ευαίσθητος άνθρωπος, “δεμένος” συναισθηματικά με την καρέκλα. Υπ αυτή την έννοια, είναι ένας σταθερός σύμμαχος του Αλέξη Τσίπρα και αυτό εξηγεί την αμοιβαία συμπάθεια.

Η a la carte περιφρούρηση των αθυρόστομων στελεχών όμως, καταδεικνύει πολλά για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται εν γενεί ο Πρόεδρος. Ζει και αναπνέει με μια και μόνη ιδεολογία: YOLO ή You only Live Once. Ζείς μόνο μια φορά και ο Πρόεδρος ξέρει να απολαμβάνει τη ζωή η οποία θεωρεί ότι είναι πιο όμορφη όσο είναι Υπουργός. Πράγματι δεν είχε πρόβλημα να “τα μαζέψει” όταν είδε ότι απειλείται η συνοχή της Κυβέρνησης και οι συγκάτοικοι δεν κάνουν πίσω. Έτσι εκτίμησε ότι πρέπει να κάνει για το καλό του τόπου και για το καλό των ΑΝΕΛ θα προσθέσω.

Με την ίδια ευκολία που τα μάζεψε για τον Μουζάλα και με την ίδια ευκολία που έψαχνε listerine για γαργάρες μόλις άκουσε τον Μπαλαούρα, με την ίδια ακριβώς ευκολία θα τα “απλώσει” όταν θεωρήσει ότι κάτι τέτοιο θα είναι πιο χρήσιμο για την πολιτική του επιβίωση.

Ευκαιρίες θα δοθούν πολλές. Ο ιδρυτής του χώρου της λαικοδεξιάς, ο Γιώργος Καρατζαφέρης επέστρεψε ανανεωμένος και με τη  προσθήκη Μπαλτάκου, Ψωμιάδη και …Άνθιμου στο ρόστερ θα “πλαγιοκοπήσει” τους ήδη αποδεκατισμένους ΑΝΕΛ. Οι ημέρες της ανεμελιάς, όταν τους ανήκε ολόκληρη η δεξαμενή των λαικοπατριωτών τελείωσαν.

Παράληλλα, όσο και να μην θέλει να το παραδεχτεί κανείς, ο Καμμένος με τον τρόπο του, οδήγησε την Κυβέρνηση σε μια άτυπη ομηρία. Χρειάστηκαν θυσίες γι’ αυτό. Ποιός άλλος πολιτικός θα δεχόταν να κάνει κολωτούμπα μετά από μια τόσο αυστηρή προσωπική τοποθέτηση; Ο Καμμένος το έκανε αλλά εμμέσως προειδοποίησε τον Τσίπρα ότι πρέπει να τον λογαριάζει πολύ περισσότερο εφεξής στο μοίρασμα της τράπουλας και επίσης κέρδισε ένα ανοιχτό γραμμάτιο. Ένα γραμμάτιο που θα ζητήσει προφανώς να εισπράξει και τότε ο Πρωθυπουργός δεν θα μπορεί να αρνηθεί.

Ήδη ο πρωθυπουργός άφηνε να εννοηθεί ότι θα λύσει τον “μουζάλειο δεσμό” με ανασχηματισμό. Στην περίπτωση Μπαλαούρα η παρέμβαση ήταν πιο εύκολη καθώς ο βουλευτής Ηλείας δεν κατέχει Κυβερνητική θέση.  Εκ’ του αποτελέσματος μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι ο Βουλευτής κλήθηκε να “μαζέψει” τις δηλώσεις του.

Ένας άνθρωπος που αγωνίστηκε για τις ιδέες του και επέμεινε σ’ αυτές ακόμη και όταν βασανίστηκε, υποχρεώθηκε χάριν της “συνοχής” να αρνηθεί όσα είπε και κυρίως όσα πιστεύει. Υποχρεώθηκε μέχρι και να μιλήσει για μονταζιέρα… Γνωρίζοντας την ιδιόμορφη συγκατοίκηση, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εν γενεί θα πρέπει να μάθουν να αυτολογοκρίνονται αν δεν θέλουν να πέσει η Κυβέρνηση ή να κληθούν να κάνουν κολοτούμπα.

Πόσο μπορεί να διατηρηθεί αυτή η ισορροπία τρόμου; Όσο στελέχη με μακρά θητεία στους αγώνες της αριστεράς είναι διατεθειμένα να κάνουν λάστιχο την ιδεολογία τους για να χωρέσει το μέγεθος ενός Καμμένου. Πρόκειται για μια άβολη κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχίζεται “στο διηνεκές” και ίσως να εξηγεί τόσο την αναζήτηση “χρυσών εφεδρειών” από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και την αγωνία του αρχηγού των ΑΝΕΛ να δηλώσει παρών.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα