Λεβεντόπαιδο Αρίστο, θα είναι σαν πιστόλι, αλλά δεν θα είναι πιστόλι…

Λεβεντόπαιδο Αρίστο, θα είναι σαν πιστόλι, αλλά δεν θα είναι πιστόλι…
Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς Eurokinissi

Ο άνθρωπος που πέρασε το πιστόλι του ΙΒΑΝ για τη ρομφαία που θα διαλύσει τον ΠΑΟΚ, βρίζει τη βουλή γιατί δεν πήρε πρωτάθλημα ο ΠΟΚ αλλά κατά βάθος δεν το εννοεί

Ο Αριστείδης Φωκάς, Βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, εκτός από πατέρας, σύζυγος, πόντιος και ΠΑΟΚ, είναι και θεματοφύλακας της παράδοσης που θέλει τους Έλληνες Βουλευτές να είναι πειθαρχημένοι στις αρχές των κομμάτων τους μέχρι το σημείο εκείνο που απειλείται η εκλεκτή εκλογική τους πελατεία. Τότε μπορούν να υποστηρίξουν οτιδήποτε. Τα πάντα και τα αντίθετά τους, χωρίς καμία συστολή. Αυτό δεν αρκεί όμως για να τους διασφαλίσει μια θέση στο Πάνθεον των αυθεντικών λαϊκιστών Ελλήνων πολιτικών. Οφείλουν -χωρίς καν να κοκκινίζουν τα μαγουλάκια τους- να κάνουν το άσπρο μαύρο, να αρνούνται όσα κατεγράφησαν ακόμη και από κάμερες και να υποστηρίζουν ότι όλα ήταν μια παρανόηση.

Ο Άριστος αφού ταλαντεύτηκε μερικά εικοσιτετράωρα έκανε ακριβώς αυτό. Αρνήθηκε δηλαδή ότι “εννοούσε” το περιεχόμενο του συνθήματος “να καεί, να καεί το μπου@@έλο η Βουλή”, παρά το γεγονός ότι το ερμήνευε εν χωρώ στην συγκέντρωση των οπαδών του ΠΑΟΚ το περασμένο Σάββατο. Μάλιστα στο σχετικό βίντεο, φαίνεται να παριστάνει τον ανιματέρ και να παρακινεί -με χειρονομίες- το συγκεντρωμένο πλήθος να φωνάξει πιο δυνατά. Τοιουτοτρόπως κέρδισε με το σπαθί του ένα αστέρι στη λεωφόρο της δόξας των πολιτικών χωρίς έρμα.

Το πρώτο επιχείρημα που χρησιμοποίησε για να υποστηρίξει την μεταστροφή του είναι όντως ακλόνητο και δεν εμπεριέχει ίχνος μεταμέλειας. Δεν το εννοούσε, λέει, όπως και οι Αθηναίοι δεν εννοούν το “Βούλγαροι”, όταν αναφέρονται σε ΠΑΟΚτζήδες. Η διαφορά βεβαίως είναι ότι όσοι Αθηναίοι χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό απαξιωτικά, το κάνουν στο καφενείο και εκπροσωπούν μόνο την κούτρα τους. Είναι δε κατακριτέοι ακόμη και αυτοί από κάθε σοβαρό άνθρωπο. Ο κύριος Φωκάς αντίθετα είναι βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου. Ναι σωστά μαντεύετε, αυτού του κοινοβουλίου που αποκαλεί μπου@@έλο και εύχεται να καει…

Το δεύτερο επιχείρημά του σχετίζεται με την ίδια την ιστορία που διαφυλάττει ωσάν άγρυπνος φρουρός. “Στο Σύνταγμα οι αγανακτισμένοι φώναζαν το ίδιο σύνθημα και μετά κάποιοι από αυτούς γίνανε βουλευτές” είπε σήμερα μιλώντας ξανά στον ΣΚΑΙ ο Μακεδόνας βουλευτής. Αφού πιάνει ακόμη και γι’ αυτούς που δεν ήταν βουλευτές, γιατί να μην το δοκιμάσει και ο άνθρωπος που έχει ήδη πιάσει στασίδι; Αντί να ντρέπονται άπαντες για όσα συνέβησαν εκείνο τα ταραγμένα χρόνια του αντιμνημονίου, υπάρχουν κάποιοι που χρησιμοποιούν τη χυδαιότητα σαν παράδειγμα.

Το χειρότερο όλων όμως είναι το γεγονός ότι η συμπεριφορά του δεν εμπίπτει απλώς στα όρια του ποδοσφαιρικού φανατισμού. Ο άνθρωπος που ορκίστηκε πίστη στο σύνταγμα δεν εμπιστεύεται ούτε καν τις αποφάσεις της αθλητικής δικαιοσύνης. Μπορεί φυσικά να έχει ότι άποψη θέλει. Το να την εκφράζει δημόσια όμως αναπαράγοντας θεωρίες συνωμοσίας και υποκινώντας στον φανατισμό είναι μια διαφορετική περίπτωση. Αναφέρθηκε φυσικά στο “κατεστημένο της Αθήνας” και στον “ΠΟΚ”, τον οποίο δεσμεύθηκε ότι θα διαλύσουν. Το ΠΟΚ, από τα αρχικά Παναθηναικός, Ολυμπιακός και Κωνσταντινούπολη (για την ΑΕΚ) δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 1927 ως ένα είδος αθλητικού τραστ και εξελίχθηκε σε μακροχρόνια συνεργασία των τριών ομάδων της Αθήνας, ως τα μέσα της δεκαετίας του ’60. Έκτοτε δεν υπάρχει αλλά ο Φωκάς θα το διαλύσει.

Προκαταλαμβάνει άλλωστε τις εξελίξεις καθώς υποστηρίζει ότι: “κατά γενική ομολογία όλων των φιλάθλων, ο ΠΑΟΚ φέτος έπρεπε να πάρει το νταμπλ. Φέτος ή εμείς θα το πάρουμε ή κανείς”. Περιμένω να δω πώς θα αφαιρέσει τον τίτλο από την ΑΕΚ, εφόσον δεν αλλάξουν όσα μέχρι τώρα έχει αποφασίσει η αθλητική δικαιοσύνη.

Ο φανατισμός ωστόσο είναι δεδομένος. Ο πόντιος με το ιστορικό Βυζαντινό επίθετο, ήταν από αυτούς τους λίγους που δεν είδαν το πιστόλι του Ιβάν. «Ο Ιβάν Σαββίδης μπήκε με ένα μπουφάν, δεν είχε όπλο, η αστυνομία δεν είδε τίποτα. Δεν ξέρω από που προέρχεται η φωτογραφία αυτή. Δεν το είδε κανένας το πιστόλι» είχε υποστηρίξει αμέσως μετά το συμβάν στην Τούμπα.

Ίσως βεβαίως ο Βουλευτής να έχει εμποτιστεί με το πνεύμα του Παϊσίου . ‘Αλλωστε δηλώνει ενεργό μέλος στο φιλανθρωπικό σωματείο αγάπης και προσφοράς «Γέροντας Παΐσιος». Ίσως λοιπόν να είδε το πιστόλι και να θεώρησε ότι “είναι σαν πιστόλι αλλά δεν θα είναι πιστόλι”. Ίσως να το πέρασε για τη ρομφαία διά της οποίας ο Ιβάν θα καταστρέψει τον ΠΟΚ και το Αθηνοκεντρικό κράτος.

Αν ο κύριος Φωκάς θέλει να πιάσει στασίδι στο φημολογούμενο-επωαζόμενο πατριωτικό-μακεδονικό κόμμα, είναι δικαίωμα του. Είναι όμως δικαίωμα και ενδεχομένως υποχρέωση όλου του “δημοκρατικού τόξου” να τον απομονώσει και να τον απαξιώσει. Ούτε οι πολίτες αλλά ούτε και οι βουλευτές πρέπει να ανέχονται κάποιον που καθυβρίζει το Κοινοβούλιο. Ακόμη περισσότερο κάποιον που δεν έχει καν το θάρρος της γνώμης του και “τα γυρίζει”, όταν καταλαβαίνει ότι αυτή η “υποθήκη” για το μέλλον μπορεί να αποβεί μοιραία λόγω της χυδαιότητας που την διέπει…

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 24/7 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA (@SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα