Ο Μπουτάρης ή οι συνδικαλιστές είναι όργανα της μαφίας των σκουπιδιών;

Ο Μπουτάρης ή οι συνδικαλιστές είναι όργανα της μαφίας των σκουπιδιών;

Η ιδεολογική προέλευση των σκουπιδιών και το δύσοσμο σχέδιο για την άλωση από τους εργολάβους

Αυτό που υποστηρίζει ο Γιάννης Μπουτάρης, ότι δηλαδή πρέπει προσωρινά να αναθέσει την αποκομιδή των απορριμμάτων της Θεσσαλονίκης σε ιδιώτες, ακούγεται λογικό αλλά δεν είναι. Θα ήταν ίσως πιο λογικό να αναθέσει μόνιμα την αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων σε ιδιώτη, αλλά πάλι αυτή η πρόταση δεν θα ήταν ευπρόσδεκτη στο λίκνο του κρατισμού. Τι θα συμβεί λοιπόν με τους τουλάχιστον 2.000 τόνους σκουπίδια που έχουν ήδη στοιβαχτεί στους δρόμους της Θεσσαλονίκης; Ότι και με τα σκουπίδια των υπόλοιπων πόλεων, δηλαδή τίποτα.

Ο παραλογισμός της πρότασης Μπουτάρη έγκειται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσφύγει σε ιδιώτες ένας δήμος που έχει τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό να περισυλλέξει τα σκουπίδια. Μάλιστα το μόνιμο προσωπικό δεν απεργεί και θα μπορούσε να κάνει τη δουλειά. Υπάρχει όμως κατάληψη στο αμαξοστάσιο και τις εγκαταστάσεις του Δήμου. Ως εκ’ τούτου ούτε οι μόνιμοι εργάζονται.

Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν απευθύνεται κανείς σε ιδιώτη αλλά στην αστυνομία. Συμβασιούχοι ή μη, αδικημένοι ή όχι δεν μπορούν να κρατούν σε ομηρία ολόκληρη της χώρα επειδή κάποιος πολιτικάντης τους υποσχέθηκε κάτι που και οι ίδιοι γνώριζαν ότι δεν γίνεται να συμβεί. Η πρόταση Μπουτάρη θα είχε λογική αν απεργούσε το προσωπικό ή αν δεν υπήρχαν απορριμματοφόρα, δεν είχαν βενζίνη ή τέλος πάντων κάποιος λόγος εμπόδιζε την αρμόδια διεύθυνση του Δήμου να κάνει τη δουλειά της.

Προς το παρόν, αυτός που δεν κάνει τη δουλειά του είναι ο Δήμαρχος που ανέχεται την τραμπούκικη πρακτική των συμβασιούχων, ανεξαρτήτως ξαναλέω αν έχουν δίκιο ή όχι. Το να πληρώνει εργαζόμενους που δεν εργάζονται και να ξαναπληρώνει για την ίδια δουλειά και τον ιδιώτη, είναι πέρα από παράλογο πιθανόν και παράνομο.

Παράλογη βέβαια είναι και η λογική των συνδικαλιστών την ΠΟΕ_ΟΤΑ που κατηγορεί τον Μπουτάρη ότι διά της “προσωρινής” εμπλοκής των ιδιωτών, επιχειρεί να ανοίξει κερκόπορτα στους εργολάβους Ο Δήμαρχος θέλει απλά να κάνει τη δουλειά, να μην απειληθεί η δημόσια υγεία. Το ότι επιλέγει έναν ανορθόδοξο τρόπο (και όχι την επιβολή της έννομης τάξης) είναι άλλο θέμα. Ωστόσο δεν προκάλεσε την απεργία με σκοπό να βάλει από την πίσω πόρτα τους εργολάβους. Αντίθετα, ο Μπουτάρης θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι οι συνδικαλιστές με τη στάση τους υποχρεώνουν τους δημάρχους να απευθυνθούν σε ιδιώτες και άρα (με τη γνωστή λογική του συνδικαλιστικού συμπεράσματος) αυτοί αποτελούν τον δούρειο ίππο των εργολάβων.

Αυτό που οφείλει να κάνει ο Μπουτάρης αλλά και ο κάθε Μπουτάρης είναι να μελετήσει το υφιστάμενο κόστος αποκομιδής και ταφής των απορριμμάτων και να ζητήσει από τους ιδιώτες που ενδιαφέρονται να του κάνουν προτάσεις και προσφορές. Δεν θα έπρεπε να είναι στη διακριτική του ευχέρεια. Θα έπρεπε να υποχρεούται να το κάνει για να γλιτώσει τους δημότες του από πιθανά περιττά έξοδα. Δεν κατανοώ ποια ιδεολογία επιβάλλει το να γίνεται από δημόσιο φορέα η διαχείριση των απορριμμάτων.

Ίσως διότι έτσι θεωρούν κάποιοι ότι γίνεται καλύτερη δουλειά. Οι δεκάδες υποθέσεις όμως παράνομης διαχείρισης απορριμμάτων από το δημόσιο που συνεπάγονται πρόστιμα από την Ε.Ε., δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Έμπειρα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης αναφέρουν ότι η χώρα μας πληρώνει 36.000 το εξάμηνο για κάθε παράνομη χωματερή που βρίσκεται στη χώρα. Επιπλέον στο χέρι του κράτους είναι να θέσει αυστηρότατους κανόνες. Για να υπάρξει διαπλοκή με τους εργολάβους, πρέπει και το κράτος να είναι ανεκτικό. Στην Ελλάδα έχουμε το πρωτότυπο φαινόμενο της διαπλοκής με έναν συμμετέχοντα. Οι πολιτικοί υπεύθυνοι είναι απλώς αθώες περιστέρες.

Άλλωστε διαπλοκή υπάρχει και σήμερα στην “μαφία των σκουπιδιών”. Μιλάμε για τεράστια κέρδη. Μικροεργολάβοι σε όλη την επικράτεια κερδίζουν χιλιάδες μικροδιαγωνισμούς για την διαχείριση των απορριμμάτων. Δεν τα διαχειρίζονται, απλώς τα πετούν όπου να ναι. Η ιστορία με την απόρριψη σκουπιδιών στο αρχαίο δάσος της Φολόης, είχε κάνει το γύρο του κόσμου για τη βαρβαρότητα της. Απαγωγές δημάρχων, εμπρησμοί και κάθε λογής μαφιόζικη δραστηριότητα ανθεί με την υφιστάμενη κατάσταση. Ουδείς μοιάζει πρόθυμος να την αλλάξει.

Το πρόβλημα με την διαχείριση των απορριμμάτων δεν μπορεί να είναι ιδεολογικό. Αριστεροί και δεξιοί παράγουν τα ίδια σκουπίδια, τα οποία βρομάνε το ίδιο. Η ανεύθυνη απόρριψη τους στο περιβάλλον επηρεάζει όλους τους πολίτες. Ακόμη και τους μη ψηφοφόρους. Πρόκειται για ένα θέμα πολιτισμού. Μπίζνες θα γίνονται με τα σκουπίδια, είτε από μεγαλοεργολάβους είτε από μικροσυμφέροντα. Η πολιτεία οφείλει να ελέγχει τη δραστηριότητα και όχι να μεροληπτεί υπέρ της μίας ή της άλλης άποψης για να ικανοποιήσει αυτιά ψηφοφόρων, συμβασιούχων ή δημοτών. Το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό και βάση αυτού πρέπει να κριθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, όχι βάσει προθέσεων ή ιδεολογίας…

Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα