Σκοταδισμός και αποτέφρωση

Σκοταδισμός και αποτέφρωση

Οι πολιτικοί κρύβονται πίσω από τις φολκλόρ αντιδράσεις του ιερατείου και διατηρούν τη θεοκρατία μας.

Η άποψη ότι ο σκοταδισμός και η οπισθοδρόμηση αποτελούν αποκλειστικό δικαίωμα του ιερατείου, είναι άδικη για το πολιτικό μας σύστημα. Οι πολιτευτές συνηθίζουν να κρύβονται πίσω από την φολκλόρ αντίδραση των παπάδων για να μην αναγκαστούν να πράξουν αυτό που επιβάλλει η λογική, ενίοτε η συνείδηση και σίγουρα δεν συμβαδίζει με την άποψη ότι δεν αξίζει να στεναχωρήσεις κανέναν ψηφοφόρο.

Η συγκινησιακά φορτισμένη τοποθέτηση της Άννας Βαγενά για το θέμα της αποτέφρωσης νεκρών στην Ελλάδα από το Βήμα της Βουλής, καταδεικνύει ακριβώς αυτό. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία βρέθηκε στην δύσκολη και άβολη θέση να μεταφέρει τον εκλιπόντα σύζυγό της Λουκιανό Κηλαηδόνη στην γείτονα χώρα για αποτέφρωση, ξέσπασε κατά του τριτοκοσμικού καθεστώτος που ισχύει στην Ελλάδα.

«Ελπίζω να βρουν τη δύναμη κάποιοι δήμαρχοι και κάποιοι ιδιώτες να συγκρουστούν με αυτόν τον σκοταδισμό. Δεν μπορεί να έχουμε Μεσαίωνα εμείς και να καταφεύγουμε στη Βουλγαρία. Κι οι Βούλγαροι είναι ένας λαός με βαθύ θρησκευτικό αίσθημα. Αν έχει σημασία αυτό για κάποιους ανθρώπους, σας λέω ότι εγώ όλο αυτό το διάστημα προσεύχομαι κάθε μέρα στην Παναγία και κάνω τον σταυρό μου. Δεν έχει καμία σχέση η πίστη με την επιλογή της κηδείας»

Η άποψη της κυρίας Βαγενά, αν και ανοιχτά υπέρ της καύσης των νεκρών, μεταθέτει τις ευθύνες αλλού. Ζητά από δημάρχους και ιδιώτες να συγκρουστούν με το ιερατείο, απλά και μόνο για να μην το κάνει η ίδια. Η νομοθεσία συμπληρώθηκε το 2015 και αφήνει την καυτή πατάτα στα χέρια των Δήμων, που δεν έχουν συνήθως καμία όρεξη να τα βάλουν με τους παπάδες. Οι ιδιώτες εξάλλου -στους οποίους απευθύνεται η Άννα Βαγενά, δεν έχουν το δικαίωμα να ασχοληθούν με το αντικείμενο, το απαγορεύει ο νόμος που ψήφισε η Βουλή.  Οι Βουλευτές, έκαναν το καθήκον τους, χωρίς να αναγκαστούν να έρθουν σε ρήξη με την Εκκλησία.

Άλλωστε δεν είναι μόνον η κυβέρνηση της αριστεράς που σφυρίζει αδιάφορα για το θέμα της αποτέφρωσης. Η (με αυταρέσκεια αυτοαποκαλούμενη) λαϊκή δεξιά, είναι πάντα έτοιμη να ορθώσει το ανάστημά της. Είτε αυτή προέρχεται από το παραδοσιακό ορμητήριο της Νέας Δημοκρατίας είτε από την boutique του λαϊκισμού που ακούει στο όνομα Ανεξάρτητοι Έλληνες. Ο Πρόεδρος Πάνος άλλωστε ήταν έτοιμος να ρίξει την Κυβέρνηση για μικρότερης σημασίας θέματα, λέτε να ανέχονταν μια τέτοια επίθεση στην εκκλησία;

Είναι προφανές ότι στόχος είναι η διατήρηση του status quo. Η Εκκλησία κραυγάζει και αφορίζει μόνο και μόνο στο άκουσμα της λέξης. Ακόμη και αυτοπροσδιοριζόμενοι ως προοδευτικοί ιερείς, όπως ο Μεσόγαιας Νικόλαος, με ήπιο αλλά σαφή τρόπο, θέτουν τα όρια της συζήτησης. Σε σχετικό άρθρο του καταλήγει στο συμπέρασμα ότι: “Η κοινωνία με την καύση των νεκρών προσυπογράφει το δικό της τέλος: τον μηδενισμό της”.

Νωρίτερα έχει εφοδιάσει και το οπλοστάσιο των επιχειρημάτων: “Η καύση των νεκρών δεν είναι ατομικό δικαίωμα του νεκρού πλέον ανθρώπου. Η διατήρηση του σώματός τους αποτελεί κοινωνική υποχρέωση σεβασμού και επιβιώσεως του προσώπου του. Είναι αδύνατο το θέλημα του ενός -και ας αποκαλείται αυτό δικαίωμα- να προσκρούει στην ανάγκη για σεβασμό του συνόλου. Δεν μπορεί να είναι δικαίωμα κάποιου να τον … κάψουμε εμείς! Το θέμα δεν είναι αν κάποιος επιθυμεί να καεί. Είναι αν η κοινωνία θα δεχθεί να τον κάψει”.

Είναι φυσικό η Εκκλησία να προστατεύει όσα θεωρεί στοιχεία της ορθόδοξης πίστης. Όποιος θεωρεί τον εαυτό του “πιστό” και μέλος της εκκλησίας, μπορεί (ενδεχομένως και οφείλει) να επιλέξει την “κοίμηση”. Μιλάμε τουλάχιστον για τους υπόλοιπους…

Η τόλμη του Υπουργού Εσωτερικών κου Π. Σκουρλέτη να προαναγγείλει την δημιουργία ιδιωτικών Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ), απαντώντας στην ερώτηση της κυρίας Βαγενά, αξίζει “εύφημου μνείας”. Ακόμη και αν υπό το βάρος των όποιων αντιδράσεων, δεν καταλήξει πουθενά. Ο ίδιος με την τολμηρή του απόφαση, βάζει ταφόπλακα στη σκέψη οποιουδήποτε θρησκόληπτου να τον ξαναψηφίσει. Και κάτι τέτοιο θέλει τόλμη στην Ελλάδα, έστω και εν έτει 2017. Είναι ευκαιρία βεβαίως να ξεδιαλέξουμε την ήρα απ’ το σιτάρι. Πρόκειται για ένα θέμα που δεν άπτεται της οικονομικής πολιτικής. Δεν σχετίζεται με τα επάρατα μνημόνια.

Η στάση των βουλευτών συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης θα καταδείξει ποιος είναι σκοταδιστής και ποιος όχι. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν και είναι μοναδική ευκαιρία να υπάρξει συναίνεση σε ένα θέμα που θα καταστήσει την κοινωνία μας λιγότερο θεοκρατική, πιο σύγχρονη και πιο ανθρώπινη. Άλλωστε “χοῦς εἶ καί εἰς χοῦν ἀπελεύσει”, όλα τα άλλα είναι απλώς μπίζνες…

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι αρθρογράφος του NEWS 247 και σύμβουλος έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα