Το άβατο της οδού Ερμού και η απίθανη απάντηση της ΕΛΑΣ

Το άβατο της οδού Ερμού και η απίθανη απάντηση της ΕΛΑΣ

Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δέρνουν κατά βούληση, η αστυνομία δικάζει επί τόπου αλλά ενεργεί με ελβετική ουδετερότητα και τα θύματα δηλώνουν σεβασμό στον όχλο

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ήταν απλώς θέμα χρόνου να γρονθοκοπήσουν κάποιον οι δημοκράτες λαϊκοί αγωνιστές που δεν γουστάρουν να ψωνίζουν οι άνθρωποι ρούχα στην Ερμού τις Κυριακές. Όπως και να πετάξουν καφέδες και νερά σε Βουλευτές που τόλμησαν να πάνε σε συγκέντρωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Την άδεια τους την έδωσε η ίδια η Αστυνομία με τον ανήκουστο τρόπο που αντιμετωπίζει τη βία όταν απλώς οι τραμπούκοι την ντύνουν με ιδεολογικό μανδύα.

Δεν έχουν περάσει ούτε 15 ημέρες από την καταγγελία του Προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας κου Α. Μακρή, ότι η Αστυνομία δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καταστηματαρχών για παρέμβαση όταν ανώνυμες ομάδες βιαιοπραγούν κατά πελατών και καταστηματαρχών (Αθήνα 984/4 Ιουλίου). Πρόκειται για μια σοβαρή καταγγελία την οποία η αστυνομία αντιμετώπισε με την δέουσα γελοιότητα.

Αρχικά η αστυνομία δήλωσε άγνοια για τα περιστατικά. Εν συνεχεία και υπό το βάρος της δημόσιας τοποθέτησης του προέδρου του ΣΕΛΠΕ αναγκάστηκε να πει (προφορικά πάντα) ότι θα ερευνήσει τις καταγγελίες. Μετά το πέρας μίας εβδομάδος, δεν είχε προλάβει να ερευνήσει σε βάθος και αφού συμπληρώθηκαν 15 ημέρες χωρίς αποτέλεσμα και χωρίς απάντηση, τα έφερε έτσι η κακιά η ώρα και κουκουλοφόροι έδειραν τον ελληνοαυστραλό πελάτη.

Το περιστατικό το έδειξαν όλα τα κανάλια και το “ανέβασαν” σχεδόν όλες οι ενημερωτικές ιστοσελίδες. Στην Ελληνική αστυνομία όμως δεν βλέπουν τηλεόραση και δεν μπαίνουν στο internet. Η (πάντα) προφορική απάντηση στην ερώτηση γιατί δεν παρενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν αφοπλιστική. Δεν γνωρίζουμε το γεγονός. Η επωδός γνωστή. Θα ερευνήσουμε το γεγονός και θα απαντήσουμε.

Είναι προφανές ότι ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Η αστυνομία -σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες του Α. Μακρή- ακόμη και όταν είναι παρούσα δεν παρεμβαίνει “για να μην θρηνήσουμε θύματα” όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά (και πάντα προφορικά) οι επικεφαλής των μονάδων που βρίσκονται επί τόπου. Μια αστυνομία που αποφασίζει να μην εφαρμόσει το νόμο γιατί φοβάται να συγκρουστεί με μειοψηφίες ή απλά έχει εντολή να μην το κάνει.

Οι ίδιοι οι αστυνομικοί άλλωστε αφήνουν διαρκώς να εννοηθεί ότι στην περίπτωση του διασημότερου άβατου, αυτού των Εξαρχείων, δεν έχουν την άδεια να παρέμβουν από την πολιτική ηγεσία του Υπ. Προστασίας του Πολίτη. Είναι προφανές ότι και στο άβατο της οδού Έρμου, χρειάζεται ανάλογη πολιτική παραίνεση. Στη χώρα που έχουμε γελοιοποιήσει τα πάντα, έχουμε καταντήσει να απαιτείται πολιτική άδεια για να κάνει η αστυνομία το αυτονόητο.

Η Αστυνομία όπως φαίνεται στο βίντεο με τον ξυλοδαρμό του ελληνοαυστραλού ήταν παρούσα στο συμβάν. Το θύμα που εδάρη μπροστά στα μάτια των έντρομων παιδιών του, ζητά τη βοήθεια της αστυνομίας. Οι αστυνομικοί σύμφωνα με όσα αναφέρει ό τηλεοπτικός σταθμός Alpha, φέρονται να δήλωσαν ότι το περιστατικό πιθανώς να είναι άσχετο με την καταγγελία. Η δουλειά τους βέβαια δεν είναι να κάνουν τους Κλουζώ. Είναι να ενεργήσουν άμεσα, να συλλάβουν τους τραμπούκους και να αφήσουν τη δικαιοσύνη να βγάλει άκρη. Οι κουκουλοφόροι όμως είναι πάντα μια δύσκολη περίπτωση. Αυτοί οι κουκουλοφόροι μάλιστα, οι οποίοι ενδεχομένως να μιλούν για δικαιώματα των εργαζομένων και για δημοκρατία.

Άλλωστε πρόκειται για μια αντίδραση μεμονωμένων ατόμων που βρίσκει αντίθετο το κοινωνικό σύνολο. Οι ίδιοι οι λιανέμποροι, αναφέρουν ότι χθες παρατηρήθηκε εντυπωσιακά μεγάλη επισκεψιμότητα στα ανοιχτά καταστήματα. Θέλουν οι επιχειρηματίες, θέλουν και οι πελάτες. Τελικά όμως κουμάντο κάνουν λίγοι συνδικαλιστές και κανείς δεν ξέρει ποιοι άλλοι που φορώντας κουκούλες επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο. Η ανοχή της αστυνομίας αποτελεί προφανώς συνενοχή.

Συνενοχή σε ένα παλαβό αίτημα. Καταστήματα κάθε είδους είναι ανοιχτά τις Κυριακές σε όλη την Ελλάδα. Πουθενά αλλού δεν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα. Ακόμη και μερικές δεκάδες μέτρα πιο κάτω, τα καταστήματα στην Πλάκα και στο Μοναστηράκι είναι ανοιχτά. Οι μπαχαλάκηδες της οδού Έρμου, αντιτίθενται μόνο στη λειτουργία όσων έχουν καταστήματα στο διασημότερο πεζόδρομο της Αθήνας. Είναι προφανώς συμβολική η επιλογή τους. Θέλουν να αποδείξουν ότι η οπισθοδρόμηση και η αντίδραση είναι τρόπος ζωής και ότι οι ίδιοι γνωρίζουν πώς να επιβάλλουν την άποψή τους. Γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να τους πειράξει κανείς.

Όπως δεν πείραξε κανείς και τους τραμπούκους που προπηλάκισαν τους βουλευτές Φίλη και Ξυδακη που τόλμησαν να παραβρεθούν στην εκδήλωση συμπαράστασης για την καταδικασθείσα Ηριάννα, το Σάββατο. Στην αρχή της Οδού Ερμού, στο κεντρικότερο σημείο της Πρωτεύουσας, η αστυνομία κοιτούσε τους τραμπούκους να προπηλακίζουν Βουλευτές.

Στη χώρα που με μεγάλη ευκολία γελοιοποιούμε τα πάντα, άνθρωποι που κατά δήλωση τους συγκεντρώνονται για να προστατέψουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, δέρνουν άλλους που πάνε να συμπαρασταθούν υπό το άγρυπνο βλέμμα της αστυνομίας που κοιτάζει τρώγοντας πασατέμπο. Ό κατά τα άλλα λαλίστατος κος Τόσκας, δεν λέει κουβέντα για τα περιστατικά και ο Πρωθυπουργός τον αφήνει στη θέση του. Το χειρότερο, οι ίδιοι οι Βουλευτές που προπηλακίστηκαν, δηλώνουν σεβασμό στον όχλο και δεν διαμαρτύρονται καν για την αδυναμία των δυνάμεων ασφαλείας να διαφυλάξουν την τάξη ακόμη και μπροστά από το κοινοβούλιο…

Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα