Αποτίμηση Εκλογικών αποτελεσμάτων: Υπομονή μέχρι την ερχόμενη Κυριακή

Αποτίμηση Εκλογικών αποτελεσμάτων: Υπομονή μέχρι την ερχόμενη Κυριακή
ΑΘΗΝΑ-ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009 / ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ -ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Διαβάστε ένα άρθρο (συμμετοχή στις "Γνώμες" του NEWS 247) για όσα έβγαλε η κάλπη την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών

Τα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Κυριακής έχουν πράγματι ιδιαίτερη αξία και μπορούν να εξαχθούν σημαντικά πολιτικά συμπεράσματα.

Το πρώτο συμπέρασμα που εξάγεται έχει να κάνει με τις δημοτικές εκλογές και δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας νυν Δήμαρχος έχει παράγει έργο, εκλέγεται εύκολα και με χαρακτηριστική άνεση. Πάντα βεβαίως υπάρχουν και εξαιρέσεις. Αξιοσημείωτο εδώ είναι το αποτέλεσμα του κ. Παχατουρίδη καθώς έλαβε 62%, εκλέγεται για τέταρτη συνεχή φορά Δήμαρχος Περιστερίου και γράφει στατιστική ιστορία καθώς είναι ο μοναδικός Δήμαρχος στην Ελλάδα  που σε κάθε εκλογική διαδικασία αυξάνει το ποσοστό του για πέμπτη συνεχόμενη φορά. Από 29,1 το 1998 υποψήφιος για πρώτη φορά, σε  42,9% το 2002 όπου εκλέγεται Δήμαρχος, σε 46,6% το 2006, σε 49,8% το 2010 και 62,1% την Κυριακή.

Σε πολιτικό επίπεδο τα αποτελέσματα της Κυριακής προβληματίζουν τους πάντες στα κομματικά επιτελεία. Πιο συγκεκριμένα για πρώτη φορά από το 1974 η Ν.Δ. δεν έχει υποψήφιο στο Δήμο Αθηναίων στο δεύτερο γύρο όπως επίσης δεν έχει υποψήφιο για πρώτη φορά από τη θεσμοθέτηση του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης στην Αττική. Ταυτόχρονα όμως έχει υποψήφιους  σε 12 από τις 13 περιφέρειες στο δεύτερο γύρο. Στη Ν.Δ. υπάρχει μεγάλος προβληματισμός κυρίως για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και πόσο μεγάλη θα είναι η διαφαινόμενη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε το στοίχημα της Αττικής και του Δήμου Αθηναίων με την πρωτιά της κας Δούρου στην Περιφέρεια και την είσοδο του κου Σακελλαρίδη στο δεύτερο γύρο στο Δήμο Αθηναίων. Κέρδισε ταυτόχρονα τα τηλεοπτικά πάνελ που έδωσαν μάχη ενάντια στις δύο υποψηφιότητες με όχημα τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν πολύ χαμηλά τους δύο υποψηφίους. Μόνο άλλοι τρεις όμως υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν στο δεύτερο γύρω των περιφερειών και μάλιστα με μικρά ποσοστά.  Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να επιλέξει σχεδόν σε όλες τις Περιφέρειες αλλά και στους μεγάλους Δήμους υποψηφίους από τον στενό κομματικό σωλήνα του γνωστού 3%, θέλοντας να έχει ένα στελεχιακό δυναμικό στην αυτοδιοίκηση απολύτως κομματικό και ελεγχόμενο. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ ήταν άνθρωποι που δεν είχαν καμία σχέση με τις τοπικές κοινωνίες παρά μόνο είχαν κομματικά ένσημα.

Η περίπτωση της Πελοποννήσου είναι αξιοσημείωτη καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αντί για κομματικό στέλεχος επέλεξε για υποψήφιο έναν μνημονιακό βουλευτή του ΠΑΣΟΚ μέχρι πρόσφατα,  ο οποίος δεινοπάθησε για να έρθει στη δεύτερη θέση με ελάχιστη διαφορά (0,34%) από τον τρίτο και έχοντας μείνει πίσω από τον πρώτο 24,5%!!!  Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα επιλογής 3% είναι ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στο Περιστέρι ο οποίος  έλαβε μόλις 10,9% όταν ο ΣΥΡΙΖΑ στο Περιστέρι το 2012 είχε λάβει 37,7%!!! Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να θεωρεί ότι οι ψηφοφόροι που τον ψηφίζουν από την ευρύτερη κεντροαριστερά είναι ένα αναγκαίο κακό και οι μόνοι που μπορούν να συμμετέχουν ως υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια είναι τα δύο- τρεις χιλιάδες μέλη κυρίως του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα καταλάβει το πόσο μικρή απήχηση έχουν τα στελέχη του κομματικού σωλήνα την ερχόμενη Κυριακή, όπου όπως δείχνουν τα πράγματα, οι εκτός ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιοι που θα εκλεγούν στο ευρωψηφοδέλτιο του θα είναι πολύ περισσότεροι από όσους είναι κομματικοί. Ενώ η αθέτηση πολιτικών συμφωνιών με άλλους χώρους ή άλλα πρόσωπα όπως υπάρχει στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα αλλά και όπως καταγγέλθηκε από τον απερχόμενο Δήμαρχο Πετρούπολης δείχνουν ότι θέλει χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ για να εξελιχθεί σε αξιόπιστη και υπεύθυνη πολιτική δύναμη.

Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα όμως, υπάρχει ένα μελανό σημείο στη χθεσινή εκλογή. Η Χρυσή Αυγή έλαβε 11,2% στην Περιφέρεια Αττικής με υποψήφιο Περιφερειάρχη προφυλακισμένο, όταν το 2012 είχε λάβει 7,5%. Αντίστοιχα στη Δήμο Αθηναίων η υποψηφιότητα Κασιδιάρη έλαβε σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από αυτό που έλαβε το κόμμα του το 2012. Αυτό θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν από τα κομματικά επιτελεία και την αλλά και την κοινωνία. 

Ένα άλλο ζήτημα που φάνηκε με πολύ έντονο τρόπο είναι η αστοχία των δημοσκοπήσεων και των exit polls. Εδώ υπάρχουν δύο περιπτώσεις ή τα μοντέλα που χρησιμοποιούν οι εταιρείες είναι παρωχημένα ή κάτι άλλο συμβαίνει πολύ περίεργο. Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να αναληφθεί πρωτοβουλία από την πολιτεία για να προστατευθούν οι πολίτες-ψηφοφόροι από εκούσια ή ακούσια χειραγώγηση και πολιτικά παιχνίδια.

Η αποχή ήταν ελαφρώς μικρότερη από το 2010 αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Είναι αδύνατον βέβαια να ξέρουμε την πραγματική αποχή λόγω μη εκκαθάρισης εκλογικών καταλόγων αλλά σίγουρα ξεπερνά το 25% σε πραγματικούς αριθμούς. Αυτό είναι ένα δεύτερο μελανό σημείο των προχθεσινών εκλογών καθώς το ύψιστο Δημοκρατικό δικαίωμα ενός ενεργού πολίτη είναι το δικαίωμα στην επιλογή και την ψήφο. Εκείνοι που επιλέγουν συνειδητά την αποχή δεν έχουν μάλλον συνειδητοποιήσει ότι είναι η μοναδική τους δύναμη αναφαίρετο δικαίωμα αλλά και ύψιστη Δημοκρατική υποχρέωση.

Όσο για τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας και βαρόμετρο πολιτικών εντυπώσεων ο νυν Περιφερειάρχης Σγουρός, αποδοκιμάστηκε από οκτώ στους δέκα πολίτες καθώς το ποσοστό που έλαβε είναι 22,1% κατά δύο μονάδες λιγότερο από το 2010. Φαίνεται ότι ο Αττικός Λαός δεν επικροτεί την τακτική του απερχόμενου Περιφερειάρχη να μην κάνει έργο στην Περιφέρεια και να στηρίζει την ρευστότητα κάποιας τράπεζας με πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα των πολιτών. Φαίνεται ότι ο Αττικός Λαός δεν ξεχνά ότι ο κος Σγουρός όσο και εάν προσπαθεί να εμφανιστεί ως ανεξάρτητος υποψήφιος ήταν μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ και ήταν μέλος της επταμελής επιτροπής αξιολόγησης υποψηφίων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ υπό τον κο Βενιζέλο το 2012.

Την ερχόμενη Κυριακή υπάρχει ο δεύτερος γύρος των Αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά και οι Ευρωεκλογές. Ο Λαός αποφασίζει για τους πολιτικούς που θα ψηφίσει αλλά και για τα μηνύματα που θα στείλει σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Την Κυριακή θα φανεί εάν υπάρχει κερδισμένος και ηττημένος. Θα φανεί εάν υπάρχουν ξεκάθαρα μηνύματα και επιλογές ή ασαφή και νεφελώδη πολιτικές εικόνες.

Υ.Γ. Και επειδή δεν υπάρχει νόμος περί ευθύνης ψηφοφόρων(!) οι επιλογές μας την Κυριακή κρίνονται από τα παιδιά μας…

* Ο Στάθης Διομήδης είναι αρθρογράφος, με σπουδές στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, εθελοντής διασώστης, αλλά και συντονιστής της εθελοντικής ομάδας ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα