Δελτία ειδήσεων: Μεταξύ τηλεκοντρόλ και Χάρυβδης

Δελτία ειδήσεων: Μεταξύ τηλεκοντρόλ και Χάρυβδης
Κάλυμνος Eurokinissi

Aυτήν την εποχή στην ελληνική τηλοψία εθνικής εμβέλειας δεν υπάρχει ούτε μισό κεντρικό δελτίο ειδήσεων που θα άφηνε να αλωνίζουν τσίφτικα οι «εκτός προγραμματισμού» ενστάσεις μιας κάποιας δημοσιογράφου από την Κάλυμνο (ενός διάσημου, μπορεί),

Στα μισά του χθεσινού κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Mega, η αναμφίβολα εξαιρετική και ικανότατη Ράνια Τζίμα γυρίζει ειδησεογραφική σελίδα. Και ξεμακραίνοντας από την εμβολιαστική ανάταση και τις επανακάμψασες πιένες σε καφεστιατόρια, μας κατευθύνει κατά Κάλυμνο μεριά, όπου, ως γνωστόν, ισχύει καθολικό λοκντάουν από το προηγούμενο βράδυ.

Συνδεόμαστε «με την συνάδελφο Μπέττυ Μαΐλη από το kalymnos-news.gr», που με το ακουστικό στο χέρι καλείται να περιγράψει «ποια είναι η κατάσταση, ποια είναι τα μέτρα στο νησί;» Αλήθεια, τώρα; Το τι συνεπάγεται σε επίπεδο μέτρων ένα καθολικό λοκντάουν το έχουμε πια εμπεδώσει εδώ και μήνες, νομίζω. Αλλά πες, άντε, ας κάνουν οι δυο συναδέλφισσες λακριντί για το πώς εφαρμόζονται τα μέτρα στο νησί των σφουγγαράδων.

Πλην όμως, η κα. Μαΐλη, καίτοι το παρουσιαστικό της δεν προϊδέαζε για κάτι τέτοιο, άρχισε να κάνει νερά με το που άνοιξε το στόμα της. Αναφέρθηκε στις 11 βδομάδες κατά τις οποίες η Κάλυμνος βρίσκεται αδιαλείπτως «στο κατακόκκινο», και συνέχισε: «Καταλαβαίνετε ότι τα μέτρα όλα, που έχουν ληφθεί, δεν έχουν αποδώσει. Και εκείνο που εμείς λέμε, είναι ότι δεν είναι μόνο η ατομική ευθύνη μας, γιατί εμείς αναλαμβάνουμε και την ατομική ευθύνη, αλλά δεν είναι όλοι οι Καλύμνιοι αρνητές, δεν είναι όλοι οι Καλύμνιοι –»

Ευγενικά μα αποφασιστικά, η εν Αθήναις κεντρική παρουσιάστρια κόβει την συνομιλήτριά της μεσοστρατίς, παροτρύνοντάς την να επιστρέψει πάραυτα στο θέμα. Και να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα για το αν τα μαγαζιά στην Κάλυμνο έκλεισαν (βρε, λες;), αν απαγορεύτηκε η κυκλοφορία από τις έξι το απόγευμα έως τις έξι τα ξημερώματα, και, τέλος πάντων, τι πήγε τόσο λάθος στο νησί; Απαντάει η κα. Μαΐλη σε όλα τούτα, μα πάλι το πετάει το ανάρμοστό της: «Το θέμα, όμως, ξέρετε ποιο είναι; Θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και η Πολιτική Προστασία και η κεντρική εξουσία, δεν μπορεί να αναφέρεσαι κάθε βδομάδα, και να λες ότι τόσα στην Κάλυμνο –»

Νέα διακοπή από πλευράς Τζίμα, νέες ερωτήσεις για τους παπάδες του νησιού που έριχναν (ή όχι;) πόρτα στους μασκοφορεμένους πιστούς, ή για τον ρόλο της τοπικής αστυνομίας στην επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων. Απαντάει και επ’ αυτών η καλύμνια δημοσιογράφος, αλλά, λίγο πριν λήξει το σκάρτο τρίλεπτο της ζωντανής σύνδεσης, επιχειρεί ακόμη μια φορά να το πάει το πράμα εκεί όπου την καίει. «Αλλά εμείς, έχουμε πάρα πολλά παράπονα, και θέλω να τα πω… (μεσολαβεί ένα απρόθυμο «Ναι» της ανκοργούμαν, που μοιάζει πανέτοιμη να την ξαναδιακόψει) Δηλαδή, κοιτάξτε, δεν είναι να ανακοινώνουμε μόνο τα κρούσματα, κι αφήνουμε την Κάλυμνο στο έλεός της, διότι εδώ υπάρχουν τεράστια προβλήματα –».

Εμ, φιρί-φιρί το πήγαινε η συνάδελφος από τα Δωδεκάνησα! Το τέλος της συνομιλίας ήρθε με συνοπτικές διαδικασίες. «Αντιλαμβάνομαι,» την διακόπτει για τελευταία φορά η κα Τζίμα, «ότι είστε ένα νησί, το οποίο δεν είναι πολύ μεγάλο, και μ’ ένα νοσοκομείο το οποίο θα πιεστεί πάρα πολύ, και εύχομαι πραγματικά η κατάσταση με τα κρούσματα τις επόμενες μέρες να αποκλιμακωθεί. Σας ευχαριστώ πολύ.» Φευγαλέα παύση. Το πλάνο επιστρέφει στο ανφάς της κεντρικής παρουσιάστριας που συνεχίζει με «Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού…» Και λοιπά, και λοιπά.

Με το συμπάθιο κιόλας, τρεις παρατηρήσεις ήθελα να τις κάνω.

  1. Άσχετο, μα à propos, η προαναφερθείσα επανεκκίνηση του ημεδαπού τουρισμού είναι ζήτημα που αφορά σε μεγάλο βαθμό και την Κάλυμνο, η οποία την τελευταία δεκαετία έχει εξελιχθεί σε διεθνή πόλο έλξης για τους απανταχού αναρριχητές βράχου.
  2. Η ως άνω περιγραφή της στιχομυθίας μεταξύ των δυο γυναικών δεν περιέχει, μήτε κρύβει κανέναν ψόγο, καμία μομφή για το πρόσωπο, ή την δημοσιογραφική δεινότητα και επάρκεια της κας Τζίμα. Αντιθέτως, θα έλεγα… Μπορώ με τρόμο να φανταστώ την φωνή από το κοντρόλ να φωνάζει υστερικά μες στο αυτί της, «Κόφ’ τηνα! Κόφ’ την ΤΩΡΑ!» Τι κωλοδουλειά… Εξάλλου, το τεστ της το έχει περάσει προ πολλού η πολύ καλή θεσσαλονικιά δημοσιογράφος, όταν, επί παραδείγματι, ξιφούλκησε on air μετά του Αδώνιδος –συμπτωματικά, και πάλι με αφορμή την (περσινή) επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού.
  3. Και πάμε στο κυρίως, στο prime time. Προφανώς, δεν είχε κατά νου τέτοια δημοσιογραφικά… πλημμελήματα, η διεθνής ΜΚΟ, Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (MSF), όταν στις 20 Απριλίου τοποθετούσε την Ελλάδα στην 70ή θέση μεταξύ των 180 χωρών στην ετήσια έκθεσή της περί ελευθερίας του Τύπου. Εξάλλου, ο τίτλος του λήμματος για την χώρα μας και τις επιδόσεις της κατά το 2020 –πέντε θέσεις χαμηλότερα σε σχέση με το 2019– κάνει σαφώς λόγο για «Επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του Τύπου».

Ε, τώρα! Το εκ του κοντρόλ εκπορευόμενο λάιβ κόψιμο της κας Μπέττυς Μαΐλη από το κεντρικό δελτίο του Mega επικίνδυνο δεν το λες με τίποτα. Ήταν, βέβαια, εξόφθαλμο, αμήχανο και κάπως άκομψο, μα όχι δα κι επικίνδυνο… Οκέι, δεν θα διαφωνήσω. Φοβάμαι, ωστόσο, ότι αυτήν την εποχή στην ελληνική τηλοψία εθνικής εμβέλειας δεν υπάρχει ούτε μισό κεντρικό δελτίο ειδήσεων που θα άφηνε να αλωνίζουν τσίφτικα οι «εκτός προγραμματισμού» ενστάσεις μιας κάποιας δημοσιογράφου από την Κάλυμνο (ενός διάσημου, μπορεί). Κι αυτή η ομοφωνία τόσων Μέσων, αυτή η πανταχόθεν συμμόρφωση προς τας υποδείξεις του Μαξίμου, αυτή η θλιβερή σύμπραξη όλων, που έρχονται ασμένως και με μια ΠΕΤΣέτα σφουγγίζουν τον πρώτο τυχόντα κυβερνητικό κόπρο, ε, κάνει και λίγο επικίνδυνη, δεν κάνει;

Το δε χειρότερο είναι πως πολλοί εξ ημών, αυτό το χούι, αυτό το ανερυθρίαστο κυβερνητικό λιβανιστήρι κάπου το έχουν κιόλας συνηθίσει. Και δεν το παρατηρούν καν…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα