Τι (δεν) είπε ο Χριστός για εμπόρους και υποκριτές…

Διαβάζεται σε 3'
Ο Ιησούς στον ναό
Istock

Τι έχει και τι δεν έχει πει ο Χριστός, ώστε να πάψουν οι σύγχρονοι θεομπαίχτες να σπεκουλάρουν με τα δικά του λόγια και πράξεις.

Επειδή υπάρχουν πολλοί (σύγχρονοι) έμποροι, που εμπορεύονται τη θρησκεία. Επειδή υπάρχουν πολλοί (σύγχρονοι) Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές. Επειδή, μέρες που είναι, πολλοί τέτοιοι θα κατακλύσουν τις εκκλησίες και θα κάνουν μακριούς σταυρούς. Επειδή πολλοί (σύγχρονοι) «αντιπρόσωποί» του μιλούν εξ ονόματός του και διαστρεβλώνουν αυτά που εκείνος (φέρεται να) έχει πει…

Ας δούμε τι έχει και τι δεν έχει πει ο Χριστός. Ώστε να πάψουν οι σύγχρονοι θεομπαίχτες να σπεκουλάρουν με τα δικά του λόγια και πράξεις.

Πρώτον, ο Χριστός είπε «όχι» στην εμπορευματοποίηση της λατρείας. Κατάγγειλε τους εμπόρους και τους αργυραμοιβούς, που είχαν καταντήσει το ναό «οίκον εμπορίου». Και τους πέταξε έξω. Και πήρε το περίφημο φραγγέλιο. Αυτό είναι ένα διαχρονικό μήνυμα. Προς τους σύγχρονους εμπόρους. Και δεν είναι μόνον αυτοί που  ανερυθρίαστα πουλάνε «επιστολές του Ιησού». Αυτοί είναι οι πιο ξετσίπωτοι. Είναι και οι άλλοι, που συγκεκαλυμμένα πουλάνε πίστη και λατρεία για να αποκομίσουν πολιτικά και άλλα οφέλη. Είναι και αυτοί, οι «αντιπρόσωποι» του Χριστού επί της γης, που συμμετέχουν σ’ αυτό το παιχνίδι ακόμα κι αν είναι εμφανέστατα προεκλογικό. Αλήθεια, τι δουλειά έχει ο αρχιεπίσκοπος σε τέτοιες φιέστες; Τι δουλειά έχει να τραπεζώνει υπουργούς σε προεκλογική περίοδο;

Δεύτερον, ο Χριστός είπε «όχι» στην υποκρισία. Με την εμβληματική φράση «ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί». Ο Χριστός δεν είπε να συνδέουμε την πίστη με τις όποιες προσωπικές επιλογές των ανθρώπων. Ο Χριστός δεν ανέθεσε σε κάποιους  «αντιπροσώπους» του να αφορίζουν νόμους της Πολιτείας κοπτόμενοι για την οικογένεια και τα παιδιά,  ενώ οι ίδιοι έχουν επιλέξει τη μοναχική ζωή. Αυτό είναι υποκρισία. Ο Χριστός δεν είπε στους άρχοντες-δεξιούς τε και αριστερούς- να ψηφοθηρούν με αισχρά συνθήματα. Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια», είτε το εκφωνεί ο Βελόπουλος και ο Νατσιός είτε Αυτιάς και ο Κασσελάκης, ο Χριστός θα το αποκήρυσσε αμέσως. Διότι τέτοιους καταγγέλλει όταν λέει «ουαί υμίν υποκριταί».

Τρίτον, ο Χριστός  είπε: « …επείνασα και δεν μου δώσατε να φάω, εδίψασα και δεν με εποτίσατε, ξένος ήμουνα και δεν με επήρατε στο το σπίτι σας, γυμνός ήμουνα και δεν με ντύσατε, ασθενής ήμουνα και φυλακισμένος και δεν με επισκεφθήκατε».

Ο Χριστός δεν θα έδινε ποτέ εντολή να «απωθούνται» (ή και να βυθίζονται) μεσοπέλαγα οι βάρκες με τους ξένους. Και θα καταχέριαζε τους άρχοντες, που δίνουν αυτές τις εντολές και την επομένη πάνε στις εκκλησίες παριστάνοντας τους καλούς χριστιανούς. Aυτούς ο Χριστός θα τους αποκαλούσε εμπόρους της πίστης  και  υποκριτές. Θα έπιανε το σύγχρονο φραγγέλιο. Και θα τους ανακοίνωνε την ποινή που θα τους επέβαλε: «Και απελεύσονται ούτοι εις κόλασιν αιώνιον» (κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον).

Όμως, αυτοί οι σύγχρονοι έμποροι, υποκριτές και  θεομπαίχτες δεν φοβούνται καμιά τέτοια κόλαση. Νοιάζονται μόνο για την επίγεια εξουσία τους…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα