Κυβερνητικό τοπίο στην ομίχλη

Κυβερνητικό τοπίο στην ομίχλη
Συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Οι δανειστές παίζουν πάλι το χαρτί της αξιολόγησης και ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης αποκαλύπτεται ελλιπής

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση, παρά τα πισωγυρίσματα και τις υποχωρήσεις, και παρ’ ότι βάφτισε το κρέας ψάρι καμιά πενηνταριά φορές, επικοινωνιακά, καλά την έφερε τη ζωή της μέχρι εδώ. Τον τελευταίο καιρό όμως άρχισε να εμφανίζει πρωτογενές έλλειμμα και σε αυτόν τον τομέα.

Την αρχή την έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός όταν αποφάσισε να βγει στις μιντιακές ρούγες, τοπικές και διεθνείς, σηκώνοντας την σημαία της απομάκρυνσης του ΔΝΤ από το “ελληνικό πρόγραμμα”, έχοντας παραστάτες στη νέα… αντιστασιακή προσπάθεια πρωτοκλασάτους υπουργούς όπως ο Νίκος Παππάς. Μετά βέβαια, όλοι μαζί, όπως το συνηθίζουν, έδωσαν τη “σημαία” στον Τσακαλώτο για να την… υποστείλει, όπως το συνηθίζει.

Πώς να επικοινωνήσεις μια “διαπραγματευτική εκστρατεία” σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που καταλήγει στα… βράχια, με τον εκπρόσωπο του Ταμείου να ανακοινώνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από το ΔΝΤ να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα» και τον ίδιο τον… διαπραγματευτή να ομολογεί, στο τέλος του road show, ότι «Η συμμετοχή του ΔΝΤ έχει ήδη συμφωνηθεί και αποτελεί δέσμευσή μας»;

Road show έκανε βέβαια και ο Κατρούγκαλος για το Ασφαλιστικό. Γύρισε μάλιστα ικανοποιημένος γιατί εισέπραξε μια “πολύ θετική υποδοχή”, “έπεισε τους ομολόγους του” και “εξασφάλισε την υποστήριξή τους’. Πριν καλά καλά, όμως, δώσει το παρόν σε δυο τρεις εκπομπές ώστε να εισπράξει και αυτός τα επικοινωνιακά ένσημά του, ήρθαν τα “τηλεγράφηματα” από το ΔΝΤ, τη Γερμανία και την Κομισιόν, που απαιτούν σκληρότερα μέτρα από τα… σκληρά του Κατρούγκαλου και η όποια κυβερνητική αισιοδοξία ότι τουλάχιστον έξω πάνε καλά αποκαθηλώθηκε.

Έτσι όμως, ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης όπως τον σκιαγράφησε ο Αλέξης Τσίπρας, “να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση το συντομότερον δυνατόν και στη συνέχεια να έχουμε μια θετική απόφαση για την απαραίτητη ελάφρυνση του χρέους», αποκαλύπτεται ελλιπής, καθώς οι δανειστές “μυρίζουν” την υποχωρητικότητα και τους ανοίγει η όρεξη. Παίζουν λοιπόν και πάλι, όπως πέρυσι επί Σαμαρά, το χαρτί της αξιολόγησης, στέλνοντάς την στις καλένδες.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα περιθώρια πολιτικών ελιγμών περιορίζονται και η τακτική της κυβέρνησης τρικλίζει. Ο Τσακαλώτος βέβαια, συνεχίζει να εμφανίζεται αισιόδοξος: “Εμείς λέμε ότι μπορεί να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα σε μερικές μέρες. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι η αξιολόγηση θα πάρει μήνες. Όμως, ανάμεσα στους μήνες και στις μέρες υπάρχουν οι εβδομάδες. Νομίζω ότι είναι μία καλή μαντεψιά”.

Εμείς πάλι, που έχουμε, από πρώτο χέρι, άποψη για τις… μαντεψιές που κάνει και για τα αποτελέσματα των υπογραφών που βάζει, είμαστε υποχρεωμένοι να κρατάμε μικρό καλάθι και να προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα.

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα