Μέτρον ευθύνης

Μέτρον ευθύνης
Χοροστατουντος του Αρχιεπισκοπου Ιερωνυμου και παρουσια του Π.τ.Δ. Προκοπη Παυλοπουλου καθως και του πρωθυπουργου Αλεξη Τσιπρα τελεστηκε η Δοξολογια για το νεο ετος(2018)Παροντες οι προεδροι της Ν.Δ Κυριακος Μητσοτακης και Ενωσης Κεντρωων Βασιλης Λεβεντης ο εκπροσωπος του ΠΑΣΟΚ Κωστας Σκανδαλιδης οι υπουργοι Δημητρης Βιτσας, Παναγιωτης Κουρουμπλης και Ελενα Κουντουρα(εκπροσωπος των ΑΝΕΛ) οι πρ. Προεδροι της Βουλης Δημ.Σιουφας και Αποστ Κακλαμανης ο πρ, Υπουργος Οικονομικων Τρυφων Αλεξιαδης η στρατιωτικη ηγεσια , η ηγεσια της ΕΛΑΣ, Λιμενικου, Πυροσβεστικης καθως και οι αντιπεριφερειαρχης Αττικης και η αντιδημαρχος Αθηναιων Ευα Κοντοσταθακου Στη φωτο //ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI Ευρωκίνηση

Ευτυχώς ο Ιερώνυμος δεν είναι Χριστόδουλος. Δυστυχώς όμως είναι πολλοί και ιδίως στη Νέα Δημοκρατία, αυτοί που στήνουν μικροπολιτικά παιχνίδια

H δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ότι δεν είναι ώρα για κραυγές και συλλαλητήρια, αλλά για συνεννόηση, συναίνεση και ομοψυχία, έρχεται προφανώς την κατάλληλη ώρα: λίγο πριν από την προσπάθεια ορισμένων, μεταξύ των οποίων και γνωστοί αστέρες της ιεραρχίας της Εκκλησίας, να στήσουν εστίες έντασης.

Είναι βέβαια απολύτως εξηγήσιμο ότι δεσποτάδες σαν τον Αμβρόσιο Καλαβρύτων ή τον Ανθιμο Θεσσαλονίκης σπεύδουν άλλη μια φορά με κραυγές να καλλιεργήσουν τον φανατισμό και να ενισχύσουν τις φωνές του διχασμού. Γιατί, όπως έκαναν συχνά τα τελευταία χρόνια, παρότι ενδύονται τα μητροπολιτικά άμφια, πολιτικάντηδες είναι και πολιτικά προσπαθούν να πορεύονται.

Για αυτούς -και δυστυχώς και για ένα τμήμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης- το «ονοματολογικό» της γειτονικής μας χώρας, η εξωτερική της πολιτική γενικότερα αλλά και πιο συγκεκριμένα η πολιτική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων δεν είναι ζητήματα για διάλογο που θα καταλήγει σε αποφάσεις με ευρύτερη συναίνεση, αλλά ευκαιρίες… αντιπολίτευσης και μικροκομματικών παρεμβάσεων.

Έτσι όμως το μόνο που άμεσα θα συμβεί είναι να ωφεληθεί μικροπολιτικά ο ακροδεξιός πόλος, που ένα θεμελιακό του αμετανόητο τμήμα είναι ενταγμένο στη Νέα Δημοκρατία και αναπτύσσεται υπό τη σκέπη της.

Είναι λοιπόν πολιτικά εξηγήσιμο ότι σε τέτοιες στιγμές, που τίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέματα δύσκολα, ακανθώδη και επικίνδυνα στην αντιμετώπισή τους, όπως το όνομα της FYROM, ο ακροδεξιός πόλος, που εκφράζεται από τους Γεωργιάδηδες και τους Βορίδηδες και λειτουργεί σε ανοιχτή γραμμή με τους Αμβρόσιους και τους Ανθιμους, βρίσκει ευκαιρία να βγει από την προσχηματικά καθωσπρέπει συμπεριφορά του.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, όλοι αυτοί ξαναρχίζουν τα παραδοσιακά τους κηρύγματα και βάζουν στο στόχαστρο τους «άλλους», όσους δεν ακολουθούν τον δικό τους φονταμενταλιστικό δρόμο και όσους επιχειρούν να αναζητήσουν λύση πέρα από τις ψευδοπατριωτικές κορώνες που, ως γνωστόν, έχουν οδηγήσει τη χώρα σε ιστορικές καταστροφές, όπως η Μικρασιατική και η  τραγωδία της Κύπρου.

Είναι ευτύχημα που ο Ιερώνυμος δεν είναι Χριστόδουλος. Και είναι δυστύχημα που είναι τόσο πολλοί, ιδίως στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτοί που προσπαθούν να στήσουν μικροπολιτικές ιστορίες στην πλάτη μας και στην πλάτη της Μακεδονίας.

(Φωτογραφία: Sooc)

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι Διευθυντής Σύνταξης στο Έθνος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα