Μισή δόση, ολόκληρος… Σόιμπλε

Μισή δόση, ολόκληρος… Σόιμπλε
In this photo taken with reflection through windows at the visitors tribune, German Finance Minister Wolfgang Schaeuble delivers his speech during the first day of the budget 2017 debate at the German parliament Bundestag in Berlin, Tuesday, Sept. 6, 2016. (AP Photo/Markus Schreiber) AP

Ξαναθυμήθηκε το Grexit ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών που πλέον το συνδυάζει, μέσω επιλεγμένων διαρροών, με την αποχώρηση του ΔΝΤ και το κούρεμα του χρέους

Πριν από το Eurogroup όλοι -της Κομισιόν και του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένων- έλεγαν ότι τα πράγματα για την εκταμίευση της περιβόητης πλέον δόσης των 2,8 δισ. είναι απλά: Θα δοθεί εάν διαπιστωθεί ότι έχουν εκπληρωθεί τα 15 προαπαιτούμενα.

Και ο αρμόδιος επίτροπος, ο Μοσχοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ξεκαθάρισε ότι “η Κομισιόν έχει καταθέσει την έκθεσή της, στην οποία επισημαίνεται ότι τα 15 προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί και θα πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ”.

Περιέργως όμως ο δρόμος απλώς… μισοάνοιξε: Δόθηκαν 1,1 δισ. καθώς η “Ευρώπη” αναγνώρισε την υλοποίηση των προαπαιτουμένων αλλά κρατήθηκαν, συμβολικά έστω, 1,7 δισ. γιατί αναμένονται τα τεχνικά στοιχεία… Σεπτεμβρίου για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες.

Κανείς δηλαδή δεν αμφισβήτησε ότι καταβλήθηκαν τα κονδύλια που έπρεπε να καταβληθούν σε ιδιώτες. Κανείς δεν ανέφερε ότι παρουσιάζονται “καθυστερήσεις” ή υπάρχουν στοιχεία που ‘ερευνώνται”. Ακόμα και ο γνωστός… φιλέλληνας Ντάζελμπλουμ έκανε λόγο για “τεχνικό θέμα που δεν είναι ευθύνη του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών αλλά πρέπει να συλλεγούν στοιχεία από πολλές υπηρεσίες και αυτό απαιτεί έξι εβδομάδες”.

Με άλλα λόγια, όλοι τους γνώριζαν πριν από το Eurogroup ότι “στοιχεία Σεπτεμβρίου” δεν πρόκειται να κατατεθούν, αλλά τους αρκούσε, και το είχαν πει σε όλους τους τόνους, η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων. Γιατί όλοι τους ήξεραν ότι η πορεία πληρωμών σε ιδιώτες που καθόρισε το μνημόνιο μπορούσε να ελεγθεί από τα στοιχεία του τριμήνου Ιουνίου – Αυγούστου, και για αυτό δεν έθεταν τέτοιο θέμα.

Αλλά θέμα τέθηκε. Και η δόση έσπασε σε… δόσεις. Έτσι για να φανεί προς πάσα κατεύθυνση, και ειδικά προς την Ελλάδα και το… ΔΝΤ, ότι δεν αρκεί η πιστή εφαρμογή των μνημονιακών κανόνων, δεν αρκεί να “ρυθμίζεις” το συνταξιοδοτικό, τις ιδιωτικοποιήσεις, την ενέργεια, και τις διοικήσεις των τραπεζών όπως σου ζήτησαν, αλλά χρειάζεται, ακόμα και στην παραμικρή λεπτομέρεια, η ευαρέσκεια του χερ Σόιμπλε.

Γιατί, βέβαια, πάλι ο Σόιμπλε έβαλε το χέρι του. Συμβολικά στην απόφαση, σπάζοντας την δόση σε… δόσεις, και πολύ πιο ουσιαστικά με τις επιλεγμένες διαρροές στον γερμανικό Τύπο που ξαναβάζουν θέμα Grexit στο τραπέζι.

Γιατί μυρίζει… Σόιμπλε το άρθρο στην Die Welt για παράδειγμα που έχει τον εύγλωττο τίτλο “Κούρεμα χρέους και μετά αντίο” και την πολύ χαρακτηριστική αναφορά “Στην καλύτερη περίπτωση η αποχώρηση του ΔΝΤ θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με ένα γενναιόδωρο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα – με παράλληλη αποχώρησή της από τη νομισματική ένωση”.

Τελικά, ο Τσακαλώτος, ως σχολιαστής, μπορεί να έχει δίκιο όταν βλέπει τη χώρα σαν μια… γαζέλα που προσπαθεί να αποφύγει δύο ελέφαντες, αλλά, δυστυχώς, ως πολιτικός, δεν φαίνεται να έχει βρει τον τρόπο πώς “θα χτυπήσουν τα κεφάλια τους” και εμείς θα την σκαπουλάρουμε.

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα